SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor'da Değişen Bir Şey Yok!

A- A+ PAYLAŞ

Ali Rıza SOLMAZ

Hayatımı spor üzerinden kazandığım için Malatyaspor’la olan konulara sadece bakmak ve üzülmekle yetinmek zorundayım. Bazı insanlarla polemiğe girmemek sporla uğraşan başka kurumların yaptığı işlere müdahale etmemek gibi bir spor etiğine sahibim. En azından çalıştığım kurumda bunları öğrendim. Bu nedenle Malatyaspor ile ilgili çok fazla konu açmak istemiyorum. Ama bunun yanında Malatyalı olan kanım yerinde durmuyor. Bir şekilde yapılan yanlışlara müdahale etmek ve bunları anlatmak zorunda kalıyorum. En azından almış olduğum spor yönetimi eğitiminin bir şekilde doğup büyüdüğüm topraklara, uzaktan da olsa, faydalı olmasını istiyorum.

Öncelikle şunu çok iyi bilmeliyiz, Malatyaspor kişilerin üstünde olan bir kurumdur. Bazı çevreler belli dönemlerde yönetime gelmişler ve Malatyasporun adını kullanarak kendileri için kamuoyu yaratmışlardır. İnanın ülkemizde büyük bir spor kulübü başkanlığı yapmak medyada hergün sayfalarca kendi adına reklam vermekten daha başarılı bir reklam kampanyasıdır. Bu şekilde düşünen insanların Malatyaspor’a faydasının olamayacağını, bir şekilde gerçek Malatyalılara anlatmamız gerekiyor. Fakat nedense bu tür insanlar Malatyaspor’da yıllarca başarılı olmuşlardır, bakın burada önemli olan konu Malatyaspor’un başarısı değildir, Malatyaspor adını kullanarak kendi adlarını duyuran başkanların ve yönetim kurulu üyelerinin kişisel başarısıdır. Malatyaspor adını kullanarak isimlerinin bilinilirlik düzeylerini arttırmışlardır.

Hiçbir büyük kurumda tepedeki adamları medyada göremezsiniz. Bu spor kulüpleri içinde büyük şirketler içinde geçerlidir. Ama tabi ki medyada Malatyaspor yer bulmalıdır. Fakat buradaki asıl soru kimler tarafından Malatyaspor’un medyada yer alması gerektiğidir. Yeterli bilgi birikimine sahip olmayan insanlar Medya’da Malatyaspor adına zarar verici unsur rolüne bürünürler. Her bir Malatyaspor’lu yönetici, futbolcu, kurum içerisinde yer alan kişi veya kişiler takımımızın bir halkla ilişkiler uzmanı konumundadırlar. Bunun bilincinde olmalıdırlar.

Bugünkü şartların zorluğuna rağmen Malatyaspor’un kimler tarafından yönetileceği konuşuluyor; eğer bir gün Malatyaspor’un kimler tarafından değil de, nasıl yönetileceği konuşulursa biz bu günkü kaos ortamından kurtulmuş oluruz. Bir insanın parasının ve ticari başarısının olması spor kulübünü yönetmesi için de yeterli olacaktır anlamına gelmediğini hepimiz bilmeliyiz. Eğer ki bir spor kulübünde başkan hergün medyada çeşitli şekillerde yer alıyorsa yukarda anlattığım kişisel reklamlardan başka bir şeyin peşinde olmadığını anlamalıyız.

Eğer ki sporun içine kişisel çekişmeler girmişse ve bu çekişmeler de medya önünde yapılıyorsa, işler kötüye gidiyor demektir. Kavga ortamı yaratarak sadece kendileri adına prim yapmayı düşünen insanlar yüzünden Malatyaspor bugünkü durumundan daha kötü durumlara düşecektir. Bir şekilde kavga yaratanların takımımız üzerinden elini ayağını çekmesi lazımdır. Zaten Malatyaspor adını kullanarak kendileri için yeterli düzeyde reklam kampanyası düzenlediler. Öncelikle bizim başkanımız olacak kişinin bir şekilde işleri düzene soktuktan sonra manevi başkan pozisyonuna geçmeli ve kulüp yönetimini profesyonel insanlara bırakmalıdır.

Bugün Malatyaspor’da gerçek anlamda sporun içerisinden gelmiş, spor eğitimi almış misyonu ve vizyonu bilinen insanların çalışması gerekmektedir. Pazarlama, iletişim…vs. alanlarda uzman insanların Malatyaspor’u yönetmesi ve bu kurumsal yapının en kısa zamanda hayata geçirilmesi lazımdır. Menejerlik sistemi sporun olmazsa olmazlarından olmuştur artık, hatta sportif ve genel menejerlik sistemleri aynı anda faaliyete sokulmalıdır. Yurtdışındaki çeşitli spor yönetim modelleri örnek alınarak böyle bir yapılanmaya gidilebilir. Bu sadece basit bir örnek, daha detaylı çalışmalarla da yeni bir yapılanma oluşturulabilir. Bunun için çok uzağa gitmeye de gerek yok, İnönü Üniversitesinden herhangi bir yönetim hocasından örnek bir model çıkarması istenebilir. Hatta güzel bir doktora tezi bile hazırlatılabilir bu konu hakkında. Tezin adı bile belli; “Spor kulüpleri için çağdaş yönetim sistemleri, Malatyaspor model çalışması”.

Yaklaşık bir sene önce yazmış olduğum Malatyaspor’un kurumsal kimliği adlı yazıyı editörlerimiz tekrar yayına koyarsa (aşağıdaki linki tıklayıp, söz konusu yazıya ulaşabilirsiniz-malatyahaber.com)ne söylemek istediğimi daha net anlayabileceksiniz, ya da bir iki sene sonra tekrar Malatyaspor’un o günkü durumu ile ilgili bir yazı kaleme aldığımda, bundan iki sene önce yazdığım “Malatyaspor’un Kurumsal Kimliği” adlı yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ediyorum diye bir son notla tekrar karşılaşırsınız.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız