SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyaspor'lu Savunma

A- A+ PAYLAŞ

Galatasaray, Polisan'ın ürettiği Sarı-Kırmızı renkli yüz boyası için Polisan'ı 'Kulüp renklerini izinsiz kullanmak' iddiasıyla mahkemeye verdi. Polisan avukatları, Sarı-Kırmızı renklerin sadece Galatasaray'ın değil aynı zamanda Malatyaspor'un da renkleri olduğunu belirterek Galatasaray'ın tazminat isteminin reddini talep etti. Ancak Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozarak Polisan'ı tazminat ödemeye mahkum etti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Polisan’ın taraftar ve çocuklar için ürettiği sarı-kırmızı yüz boyası için “Haksız rekabet yaratıyor” kararı verdi. Yargıtay’ın bu kararıyla birlikte, Galatasaray Sportif’in dava dilekçesinde istediği 60 bin liralık tazminatı Polisan’ın ödemesi gündeme geldi. Polisan avukatlarının, “Renkler insanlığın ortak malı” savunması tazminatı önleyemedi.

TÜRKİYE’nin önde gelen boya üreticilerinden Polisan’ın, taraftar ve çocuklar için yüze sürülmek üzere sarı-kırmızı renklerde ürettiği “taraftar boyası”na yargı vetosu geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Polisan’ı, Galatasaray (GS) Spor Kulübü ile özdeştirilen sarı-kırmızı renklerdeki “taraftar boyası” için “haksız rekabet yaratıldığı” gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum etti.

60 bin lira istendi

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş., Polisan’ı ambalajı GS’nin çubuklu formasını andırır şekilde tasarlanıp üzerine “taraftar” ibaresi basılan yüz boyası nedeniyle mahkemeye verdi. Şirket, GS futbol takımına ilişkin her türlü, “Marka, amblem ad, unvan, logo, renk” gibi tanıtım araçlarının kullanımı konusunda 30 yıllığına lisans sahibi olduğunu anımsattı. Dava dilekçesinde, üretilen bu boya ile GS Kulübü ve taraftar kitlesinin hedef alınarak, haksız ticari kazanç sağlandığı ve haksız rekabet yaratıldığı için 50 bin lira maddi, 10 bin lira manevi tazminat talep edildi.

Malatya, Kayseri, Göztepe

Davalı Polisan Boya A.Ş.’nin avukatları ise renklerin insanlığın ortak malı olduğunu, marka tesciline konu olamayacaklarını, şirketin çeşitli renklerde yüze sürülebilen ve cilde zarar vermeyen ürünleri olduğunu savundu. Sarı-kırmızının sadece GS’ye ait olmadığını, Malatya, Kayseri ve Göztepe spor kulüplerinin renklerinin de sarı-kırmızı olduğuna dikkat çeken avukatlar, davasnın reddini istedi. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi bilirkişi raporlarının ışığında Galatasaray’ın tazminat davasını reddetti. 6 Ekim 2005 tarihli kararda, şöyle denildi: “Renklerin tescile konu olmayacağı ve kimsenin tekelinde bulunmadığı, birçok Yargıtay içtihatında yeralmıştır. Boya ve kimya ile uğraşan davacının bu şekilde yüz boyaları üretip piyasaya sürmesi son derece doğaldır ve bu pazardan yararlanması da beklenebilir. Davalı şirket ürettiği bu yüz boyalarında sırf GS’ye ait olduğunu belirtmemiş sadece taraftar ibaresi kullanılmıştır. Yüz boyalarının kulüple özdeşleşerek reklamının yapıldığı iddiası ispatlanmamıştır. Renklerin marka tesciline konu olmalarının mümkün bulunmadığı ve davalıların kullandıkları bu renkleri davacı ile doğrudan ilişkilendirmedikleri kanaati ile davanın reddine.”

Yargıtay bozdu

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyizde mahkeme kararını bozdu ve GS’nin maddi manevi taminat taleplerinin değerlendirilmesini istedi. 10 Nisan 2008 tarihli bozma kararında, özetle şöyle denildi: “Sarı-kırmızı kompozisyonundan oluşan renkler Türkiye spor sektörünün en büyük üç kulübünden birisi olan Galatasaray Spor Kulübü ile özdeşleşmiş renklerdendir. Davalının ürettiği yüz boyası emtiası, sarı-kırmızı renklerde boyanmış ve üzerine spor kulübü taraftarlığını çağrıştıracak biçimde ‘taraftar’ ibaresi yazılarak piyasaya sürülmüştür. Ürünün bu şekilde pazarlanması Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen iyi niyet kurallarına aykırı hareketlerden olup, haksız rekabetin varlığı aşikardır.”

Polisan: Üretimi zaten bitti Galatasaray’a bağışımız olsun

POLİSAN CEO’su Erol Mizrahi, yüz boyalarını artık üretmediklerini belirterek, “Polisan’ın promosyon amaçlı olarak kısa bir süre için ürettiği boyalardı. Piyasada toplam olarak 500 TL’lik satış oldu. Sarı-kırmızı’nın sadece Galatasaray’ın renkleri olmayacağına yerel mahkeme karar vermiş ve bu karar Yargıtay’da bozulmuştu. Yeniden yerel mahkemeye gelen dava da ikinci kez bizim lehimize sonuç çıkmıştı. Bu son kararı da Yargıtay bozduysa bu kez biz de uygun görülen tazminatı Galatasaray’a bağış olması amacıyla öderiz. Şirket olarak zaten spora ve özellikle de futbola destek veriyoruz. Bunu da Türk futbolunun kalkınması için bağış görürüz.”

Kurul kararı artık kesin

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, önceki gün ilginç davayı görüştü ve İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin “Renkte tekel olmaz” kararını yeniden bozdu. Kurul kararı kesin nitelik taşıdığı için mahkeme davalı Polisan’ı tazminata mahkum edecek.

Mahkeme direndi: Renkte tekel olmaz

İSTANBUL 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi’nin bozma kararına direndi. 28 Mayıs 2009 tarihli direnme kararında da şu değerlendirme yapıldı: “Renkler evrensel olup, hiçbir kişi veya grubun tekeline verilmesi mümkün değildir. Aksi halde sarı-kırmızı rengin GS, sarı-lacivert rengin Fenerbahçe, siyah-beyaz rengin Beşiktaş Spor Kulübü dışında kullanılmasının bu kulüplerin rıza ile olabileceğinin ve kullanımının haksız rekabet teşkil edeceğinin kabul etmek sonucunu doğurur. Yargıtay’ın maddi tazminat yönünden bozma kararının yerinde olduğu benimsense bile maddi tazminatın sarı-kırmızı renklerin sadece GS’ye ait olmaması karşısında şirketin zararının oluşup oluşmadığı, miktarının nasıl tespit edileceğine ilişkin kriterler de gösterilmemiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız