SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya 4 Birincilik

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:25:37
Malatya'ya 4 Birincilik
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da gerçekleştirilen  TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda dereceye giren projelerin sahiplerine ödülleri verildi. Dereceye giren projeler, Ankara'da yapılacak olan finallerde yarışacak. 

TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması, İnönü Üniversitesi'nde Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli'den gelen projelerle yapıldı. 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gölge sergisinde 100 proje yarıştı. 169 proje sahibi öğrencinin yer aldığı bölge sergisinin ödül töreni yapıldı.

İnönü Üniversitesi Korusu tarafından verilen mini konserin ardından bölge sergisinde çekilen fotoğraflardan oluşan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Özdemir, ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri, temel ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK'ın bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı bölümüyle 10 alanda ortaöğretim öğrencileri arasında proje yarışmaları düzenlediğini söyledi. Özdemir, "12 bölge merkezinde düzenlenen yarışma 10 alanda yapılmaktadır. Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli'den 100 proje Malatya bölge sergisine davet edildi. Değerli jürimiz tarafından yapılan değerlendirme neticesinde bu 100projeden 13 tanesi Ankara'da final sergisine layık görüldü" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise, eğitim programlarını uygularken düşünen, üreten ve uygulayan beyinlerin kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu da, Türkiye'de 17 milyon civarında ilk ve ortaöğretimde eğitim gören öğrencinin olduğuna dikkat çekerek, bu öğrencilerden büyük bir sinerji oluşturmak gerektiğine vurgu yaptı. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, 17 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisi arasından bu tip projelere yaklaşık 2 bin öğrencinin katıldığını kaydederek, bunun sıradan bir başarı olmadığını belirtti. 

Proje yarışmalarının Anadolu satına yayılmasında kendisinin de emeği olduğuna dikkat çeken Çelik, "2004 yılı rakamlarına baktığımızda, sadece 65 projenin yarıştığı Ankara'da Çankaya Belediyesi'nin izbe bir salonunda sadece bir kaç grup cemaat okulu öğrencilerinin katıldığı; sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'den birkaç lisenin öğrencilerinin katıldığı bir sergiydi. Başvuru sayısı ise Türkiye'de 450 projeydi, bunların 65'i Ankara'da sergileniyordu. Çok şükür ki bugün 12 merkezde 15 bini geçen proje başvuru sayısının 2 bini Anadolu satında sergileniyor" diye konuştu.

Malatya Vali Yardımcısı Abdül Kadir Duran, dünyada tanınan ve rağbet gören firmaların büyük bir çoğunluğunun genç insanlar tarafından kurulduğunu belirterek, "Kendilerine imkan sağlandığı takdirde, gençlerimiz yaşlarından çok daha büyük işler başarabileceklerdir. Burada bulunmanıza neden olan projeleriniz ve gelecekteki çalışmalarınızla, ülkemizin dev atılımlar yapmasına vesile olacağınızı ümit ediyorum ve buna yürekten inanıyorum" diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından bölge yarışmasında dereceye giren projelerin sahiplerine ve danışman öğretmenlere belge ve madalyaları takdim edilerek, çeşitli ödüller verildi.

Malatya'daki bölge sergisinde birinci olan projeler şöyle:

Bilgisayar dalında: Diyarbakır Bağlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kiptaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-'Ambulansın trafikteki zaman aşımını minimuma indirmek' 

Biyoloji dalında: Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi-'Prostat kanserine yeni bir yaklaşım' 

Coğrafya dalında: Diyarbakır Vali Aydın Arslan Fen Lisesi-'Boranhanelerin onarılarak tarım ve turizmde kullanılması'

Fizik dalında: Malatya Anadolu Lisesi-'Arı kovanlarında iklimlendirme ile verim arttırma'

Fizik dalında: Malatya TED Koleji Özel Anadolu Lisesi-'Az enerji harcayan manyetik ocak tasarımı'

Kimya dalında: Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi İstanbul Özel MEF Lisesi-'Floresans spektroskopisi ile zeytinyağında yapılan sahteciliğin tespitinde var olan yöntemlerden daha düşük tespit limitine sahip, etkin, pratik yeni bir yöntem geliştirilmesi'

Matematik dalında: Adıyaman Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi-'ÖKLİD'in kompleks noktaları'

Psikoloji dalında: Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi-'Senin için matematik kim?' 

Sosyoloji dalında: Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi-'Reklamlarda kullanılan yabancı kökenli sözcük ve davranış dilinin kültürel değişime/farklılaşmaya etkisi'

Tarih dalında: Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi-'Harput'tan Amerika'ya Müslüman göçü'

Türk Dili ve Edebiyatı dalında: Elazığ Özel Bilgem Anadolu Lisesi-'Telaffuzu doğru bilinen yanlışları öğreniyoruz ve öğretiyoruz''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız