SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya 600 Milyon Verdik"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:23:39
A- A+ PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Malatyalı çiftçilere karşılıksız 600 milyon TL destek verdiklerini söyledi. 

Bakan Eker, Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen 8. Malatya Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı'nın açılışına katıldı.

Bakan Mehdi Eker'i fuar açılışına gelişinde köy muhtarları karşıladı. Muhtarlar, "Kayısımızı don vurdu. Sizden destek bekliyoruz" dediler.

Mişmiş Park Fuar Alanı'nda düzenlenen 8. Malatya Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı'nın açılış töreninde konuşan Bakan Eker, "Eskiden insanlar tarımı ve tarımsal faaliyeti sadece kendi maişetlerini gidermek için yaparlardı. Herkes sadece kendi ailevi giderlerini gidermek için üretim yaparlardı. Küçük ölçekli ve sadece yanında ve yöresinde satabileceği şekilde yaparlardı. Ama dünya büyüdü ve artık insanlar sadece kendi istekleri için değil. Uzak pazarlar için de üretim yapıyorlar. Uzak pazarlar için üretim yapınca rekabet de artıyor, herkes o pazara götürüp mal satmak istiyor. Rakiplerinizin olduğu bir yerde o zaman maliyet hesaba katılıyor. O zaman bilgi devreye girmek zorunda, teknoloji devreye girmek zorunda, o zaman makine devreye girmek zorunda, o zaman destek devreye girmek zorundadır" dedi.

"TARIM HASSASTIR"

Tarımın desteklenmek zorunda olduğunu kaydeden Eker, "Tarım hassastır, tarım tabiat şartlarına bağlıdır, tarım zordur, zahmetlidir. Tarım ne yaz ne kış, ne Cumartesi ne Pazar, ne gece ne gündüz, ne bayram ne seyran bilmez. Çünkü uğraştığın canlı, soğuktan etkilenir. Dondan etkilenir. Çok yağarsa yağmurdan etkilenir. Kuraklıktan da etkilenir. Çok sıcak olursa etkilenir. Yangından, depremden, selden ve aklınıza gelebilecek günlük beklediğimiz veya beklemediğimiz birçok risk tarımı tehdit altında tutar. Onun için tarım desteklenmek zorunda. Onu için hassas bir şekilde izlemek zorundayız" şeklinde konuştu.

"600 MİLYON TL DESTEK VERDİK"

Bakan Eker, Malatya çiftçisine 600 milyon TL destek verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Biz hükümet olarak sadece Malatya çiftçisine, kayıtlı Malatya çiftçisine verdiğimiz toplam destek, karşılıksız verdiğimiz destek 600 milyon TL tutuyor. Bunu da tabii ki Malatya'nın tarımsal üretim değeri on yıl içerisinde 500 milyon TL'den, bir milyar 700 milyon TL'ye çıktı. Bu çok önemli bir gelişme yüzde 228 büyümüş on yıl içerisinde. Malatya'nın tarım ihracatı 59 milyon TL'den 255 milyon TL dolara çıktı. Ben Malatya'nın üreticisini de, Malatya'nın yetiştiricisini de zorla, zahmetle, emekle ürünlerini yetiştiren ve zaman zaman problemlerle karşı karşıya kalan Malatyalı üretici kardeşlerimi tebrik etmek istiyorum. Biz Malatyalı daha ucuza versin, maliyetini daha düşürsün ve daha rekabetçi olsun ve gelirini daha çok artırsın diye büyük bir çaba içerisindeyiz. Ama maalesef zaman zaman beklemediğimiz don hadiseleri oluyor. Geçmiş yıllarda da oldu. Biz sigorta çıkardık. Sonra çiçek ilk kapsamda değildi. Biz çiçek dönemini de sigorta kapsamına aldık. Orada da yüzde 70'e yakın destek veriyoruz."

"HÜKÜMETİMİZ ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLİYOR"

Malatya Valisi Vasip Şahin ise, hükümetin Malatya çiftçisine büyük destek verdiğini kaydederek, "Malatya'da tarım fuar olmazsa olmazlardandır. Çünkü Malatya bir tarım şehri. Malatya her ne kadar yüzünü sanayileşmeye doğru dönmüşse de, tarım vazgeçilmezidir. Kayısı stratejik bir ürün olarak şehrimizin önemli bir değeridir. Dolayısıyla sanayileşmesinin ve ticaretin yanı sıra tarımın da ihmal edilmesi mümkün değildir. O anlamda da her türlü gayret gösterilmektedir ama en önemli gayret 2002 yılından bugüne kadar 600 milyon TL destekle bakanlığımız ve hükümetimiz olmuştur" diye konuştu.

"FUARLARA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, Malatya'da fuarlara büyük önem verdiklerini kaydederek, "Malatya'da başta kayısı olmak üzere tarım önemli bir yer tutmaktadır. Tarım, Malatya ekonomisini ayakta tutmakla birlikte birçok ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu vesileyle tarımı daha bilinçli yapmak, daha çok ürün alabilmek için bu fuarları düzenliyoruz. Malatya'nın markalaşması, daha bilinir bir il olması, bölgede öne çıkması; bu şehrin gelişmesi, kalkınmayla birlikte ekonomik büyümeyi yakalaması adına bu fuarlarımıza öncülük edip, önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Endonezya Büyükelçisi Madam Nahari Agustini ise, "Malatya çok güzel bir yer. Malatya'ya üçüncü ziyaretimi gerçekleştiriyoruz. Burada olmaktan şeref duyuyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız