SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Alman Kardeş..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi ile Almanya'nın Saarbrücken Belediyeler Birliği arasında "kardeş şehir" protokolu imzalandı. Eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi döneminde iki kent arasında başlatılan diyalog, 5 Nisan günü Malatya'da "resmi protokola" bağlandı. Protokolu Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın ile eşi Türk olan Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert imzaladılar.

ALMAN HEYET MALATYA'DA..
Alman heyetin ziyaretleri ve imzalanan protokol ile ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"2000’li yılların başında gündeme gelen Malatya ile Türk ve Malatyalı nüfusun yüksek olduğu Almanya’nın Saarbrücken kardeş şehir ilişkisi imzalanan “Kardeş Şehir Protokolü” ile resmiyet kazandı.

4 Nisan Çarşamba günü akşam saatlerinde Malatya’ya gelen misafir heyet, 5 Nisan Perşembe günü sabah, Belediye Başkanı H.Cemal Akın ile Vali Halil İbrahim Daşöz’ü ziyaret etti.

4 Nisan Çarşamba günü akşam saatlerinde Malatya’ya gelen kardeş şehir heyeti, 5 Nisan Perşembe günü ilk olarak Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ı ziyaret etti.

Belediye’ye gelişlerinde Mehter Takımı Konseri ve ilköğretim öğrencilerinin verdikleri çiçeklerle karşılanan misafir heyet, daha sonra Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın makam odasında bir süre görüştüler.

Ziyaret sırasında kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, kardeş şehir heyetini Malatya’da ağırlamaktan mutluluk ve heyecan duyduklarını belirterek, kardeş şehir olarak gerek sosyal, gerekse de teknik konularda dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

Alman milleti ile Türk milleti arasında geçmişten beri çok köklü dostlukların kurulduğunu da kaydeden Akın, “Biz kardeş şehir protokolüyle bu ilişkileri daha da çok perçinlemiş olacağız. Ayrıca Avrupa Birliği’ne girme aşamasında kardeş şehir ilişkilerinin fevkalade faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu konuda kardeş şehir heyeti de bizimle aynı duygu ve heyecanı yaşıyor” dedi.

Kendilerinin Malatya’ya gelişlerinde çok güzel karşılandıklarını ve bu karşılamadan dolayı Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a teşekkür eden Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert ise Saarbrücken Belediyeler Birliği olarak tam heyet şeklinde geldiklerini, heyet içerisinde 3 tane Başkan vekili ve çok sayıda yüksek idareci bulunduğunu söyledi.

Burkert, en önemli olan şeyin halklar arasındaki dostluk ve arkadaşlık olduğunu belirterek, Kardeş Şehir Projesi’nin kendi Belediyeler Birliği’ndeki tüm partiler tarafından onaylandığını ve her partiden bir temsilcinin heyete katıldığını belirtti. Michael Burkert Malatya’dan bir heyeti Almanya’ya davet etti.

VALİ DAŞÖZ’E ZİYARET
Saarücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert ve beraberindeki heyet Belediye Başkanı H. Cemal Akın ile birlikte Vali Halil İbrahim Daşöz’ü makamında ziyaret etti.

Gerçekleşen ziyaret sırasında Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert, 3. kez Malatya’yı ziyaret ettiklerini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Saarbrücken’de 360 bin insanının yaşadığını ve burada çok sayıda Türk vatandaşının da bulunduğunu söyledi.

Burkert, “Kardeş Şehir Projesi bizim Meclisteki tüm partilerin ortak kararıdır ve bu gezimize her partinin temsilcisi katılmış durumdadır. Bu projeyle daha iyi kaynaşacağımıza, arkadaşlığımızı geliştireceğimize daha da önemlisi AB sürecine katkı da bulunacağımıza inanıyorum.

Geçmişten beri Almanya ile Türkiye arasında çok iyi ilişkiler var. Bizim gibi yerel seviyede gerçekleşecek olan ziyaretler bu ilişkileri daha da pekiştirecektir” dedi.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin birçok ülke arasındaki ilişkilerden çok daha kuvvetli ve iyi olduğunu söyledi.

Vali Daşöz, “Almanya’da 3-4 milyon civarında Türk vatandaşı olduğunu, özellikle 3. kuşak, 4. kuşak nesillerin Almanya’da artık her alanda başarılı olduklarını, işveren konumuna geldiklerini belirterek, “Aynı şekilde Türkiye’de de özellikle Akdeniz bölgesinde çok sayıda Alman vatandaşı bulunuyor. Türkiye’ye en fazla turist Almanya’dan geliyor” dedi.

Vali Daşöz, “Biz yerel yönetimleri demokrasinin okulları sayıyoruz. Bu bakımdan da her iki şehrin birbirlerine çok yardımcı olacaklarına inanıyorum. Yine her iki toplum birbirlerini daha iyi tanıyacak ve kaynaşacaklardır. Bu nedenle bu tür ziyaretleri çok önemsiyorum” dedi.

Daha sonra Vali Halil İbrahim Daşöz Saarücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert’e ziyaretin anısına kayısı ve plaket verirken, Saarücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert’de Vali Halil İbrahim Daşöz’e Saarbrücken şehrini tasvir eden Madenci Feneri ile bir porselen tabak hediye etti.

KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİ
Ziyaretlerden sonra, Belediye Konferans Salonu’nda Malatya-Saarbrücken Belediyeler Birliği “Kardeş Şehir Protokolü” için Belediye Konferans Salonu’nda bir tören düzenlendi.

Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, eski Belediye Başkanı Seyhan Semercioğlu, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, çok sayıda Daire Müdürü, İlçe ve Belde Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, Muhtarlar, Şirket Genel Müdürleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı imza töreni sırasında Konferans Salonu önünde davul-zurna eşliğinde halk oyunları gösterisi yapıldı.

Daha sonra Konferans Salonu’na geçildi. Program saygı duruşu ile başlarken, Alman ve Türk Milli Marşlarının okunmasından sonra Malatya Belediyesinin çalışmaları Almanca hazırlanan sinevizyon gösterisinde izleyicilere sunuldu.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın Malatya-Saarbrücken Belediyeler Birliği Kardeş Şehir Protokolü İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, bu protokolün, kardeş şehir ilişkileri canlı tutulduğu müddetçe her iki kent için son derece faydalı bir işbirliği olduğunu belirterek, her şeyden evvel her iki ülke halkının birbirini daha yakından tanımasına imkan sağlayacağını söyledi.

Başkan Akın, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Karşılıklı işbirliği projelerinde kültürel faaliyetler büyük önem arz etmektedir. Müşterek yürüteceğimiz ciddi projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte her iki şehir arasındaki binlerce kilometrelik mesafenin ortadan kalktığına şahit olacağız. Biz sevginin, kardeşliğin, dostluğun, tanışmanın dayanışmanın, kaynaşmanın, sihirli tılsımına inanmış bir milletin mensuplarıyız.

Kültürümüzün mayasını oluşturan dinamikler, sevgiyi ve barışı birinci referans olarak kabul etmektedir. Alman insanı ile Türk insanının ortak noktaları o kadar fazladır ki, Malatya ile Saarbürcken arasında kardeş şehir ilişkisi kurmak ve geliştirmek bunun doğal neticesidir.”

Tarih boyunca Türk ve Alman Milletleri arasındaki dostlukların, diğer milletleri kıskandıracak seviyede olduğunu söyleyen Başkan Akın, “2. dünya Savaşı’ndan sonra, harabe olmuş Almanya’nın yeniden imar edilmesinde Türk insanının ve işçisinin emeğini unutmak mümkün mü? Bugünkü modern ve müreffeh Almanya’da, Türk insanının elinin değmediği hemen hemen hiçbir eser yok gibidir” dedi.

Malatya ile Saarbrücken şehirlerinin kardeş şehir ilişkisinin 2000’li yıllarda gündeme geldiğini ancak kendi dönemlerinde resmiyet kazandığını da kaydeden Belediye Başkanı H.Cemal Akın, “Yani somut adımların atılacağı, önemli projelerin hayata geçirileceği, iki şehir ilişkileri açısından bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz.

Biz kardeş şehir ilişkilerini iki şehir arasındaki karşılıklı turistik ziyaretlerden öteye götürüp, her iki şehrin de müştereken faydalanacağı ciddi projelerin uygulanacağı bir düzeye taşıma gayreti içerisinde olacağız. Kısacası Saarbrücken’i Malatya’da, Malatya’yı da Saarbrücken’de yaşatmaya çalışacağız.

Saarbrücken’de Türkiye’nin her yerinden ve Malatya’dan yüzlerce insanımız yaşamaktadır. Saarbrücken’de hayatlarını sürdüren hemşerilerimizin varlığı, Malatya-Saarbrücken dostluğunu pekiştirmede ve kardeş şehir projelerinin hayata geçirilmesinde son derece büyük önemi haizdir” şeklinde konuştu.

Mahalli yöneticiler olarak kendilerinin gelip-geçici olduklarını ancak dostluklar ve tarihe şahitlik eden protokollerin ise kalıcı olduğunu söyleyen Başkan Akın, Türk ve Alman Milletlerinin var oldukça, dostluk köprülerinin de ayakta kalacağını, her gelen yöneticinin de dostluk köprüsünü sağlamlaştırmak için çaba sarfedeceğini bildirdi.

Başkan Akın, ayrıca kardeş şehir heyetini Temmuz ayı içerisinde düzenlenen Malatya Fuarı ve Kayısı Şenlikleri’ne de davet etti.

Başkan Akın kardeşlik protokolünün her iki ülke ve şehir için hayırlara vesile olmasını dileyerek, konuşmasının sonunda Alman şair Rilke tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed için yazılan şiiri okudu.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın konuşması, aynı zamanda sinevizyonda Almanca olarak da yayınlandı.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’dan sonra Kardeş Şehir Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert bir konuşma yaptı.

Konuşması Tercüman tarafından Türkçeye çevrilen Michael Burkert yaptığı konuşmada, Malatya ile Saarbrücken kardeş şehir projesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve bu ziyaret ile dostluğun sağlam bir temele oturduğunu söyledi.

Her iki Belediye’nin kent yaşamındaki barışın güçlendirilmesi ve toplumların birbirine yakınlaşmasına katkıda bulunmak için, imkanları ölçüsünde çalışmayı hedeflediğini kaydeden Burkert, bu işbirliğinin aynı zamanda, Türk ve Alman halkları arasındaki dostluğun derinleşmesine, ortak yönlerin canlandırılmasına, yakınlaşmanın gerçekleştirilmesine ve Avrupa’nın birleşme sürecinin teşvikine de hizmet edeceğini belirtti.

Özellikle iki şehrin sivil düzeydeki bağlarının korunacağını ve daha da geliştirileceğini belirten Burkert, “Kültür, eğitim, ekonomi, teknik, çevre ve turizm de karşılıklı ilişkiler geliştirilecek ve deneyim alışverişi hayata geçirilecek.Türk yurttaşlar Saarland bölgesinde İtalyan yurttaşların yanında en büyük nüfus grubunu oluşturuyor. Saarland eyaletinde yaşayan yabancıların yüzde yirmisi Türkiye’den geliyor.

Kardeş Şehir Projesi 1999 yılında 3 Türk vatandaş tarafından önerildi. Sizin şehriniz ve Stadtverband Saarbrücken ile kontak kuruldu. İlk konuşmalardan sonra ve Mainz Başkonsolosluğun desteği ile Alman ve Türk heyetler birbirlerini ziyaret ettiler. Bu ziyaretlerde kardeş şehir proje ihtiyacı duyuldu ve bu proje başladı. Şimdiye kadar iki kez Stadtverband tarafından iki haftalık Türkiye gezisi yapıldı. Bu gezilerde sizin güzel ülkeniz ile meşhur misafirperverliğiniz ile tanıştık. Umarım ki bu böyle devam edecektir.

Burada tüm Yardımcılara teşekkür etmek istiyorum. Size, Sayın Belediye Başkanı ve Meclise, Saarbrücken Meclisine, Türk – Alman Dostluk Derneğine, Okul ve Gençlik Daire Temsilcilerine ve tabi ki Mainz Başkonsolosluğuna ayriyeten teşekkürlerimi sunuyorum.

En sonda bir nokta daha eklemek istiyorum; Biz burada arkadaşlarımızın yanlarına geldik ve hoşgörü ile karşılaştık. Emin olunuz ki siz bizi yakında ziyaret ederseniz sizi aynı şekilde karşılarız” şeklinde sözlerini bitirdi.

Son olarak konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz ise çok önemli bir olaya hep birlikte tanıklık ettiklerini belirterek, burada sadece bir ilişki kurulmadığını, aynı zamanda bir dostluk ve kardeşlik köprüsünün inşa edildiğini söyledi.

Almanya ile Türkiye arasında hem devletler düzeyinde hem de milletler düzeyinde tarihten beri devam eden çok yakın bir ilişkinin sözkonusu olduğunu da söyleyen Daşöz, “Şu an Almanya’da 4 milyona yakın Türk vatandaşı bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız Almanya’nın ekonomisine, kalkınmasına katkı yaptığı gibi Almanya ile Türkiye arasında da önemli bir köprü oluşturmaktadırlar. Türkiye’de de çok sayıda Alman vatandaşının özellikle turizm alanı başta olmak üzere, ekonominin pek çok dalında görüyoruz.

Kısaca özetlemek gerekirse, kültür, turizm, ekonomi ve iş gücü alanında çok yakın ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği sürecinde, Avrupa’nın, dünyanın birçok organizasyonuna da birlikte üyeyiz. Avrupa sürecinde de müşterek bir yoldayız. Almanya asil üye, Türkiye ise müzakere halinde aday ülke statüsündedir” dedi.

Daşöz, “iyi niyet ve heyecanla başlayan bu çalışmanın somut iş birliği projeleri ve dostlukları tazeleyici faaliyetlere devam etmesini diliyorum. iki ülke arasındaki ilişkinin daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Malatya ile Saarbrücken şehirlerinin Kardeş Şehir olmasından dolayı emeği geçen başta her iki Belediye Başkanı olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcılarına, Meclis Üyelerine ve diğer emeği geçenlere teşekkür ederek, yürekten kutladığını belirten Vali Halil İbrahim Daşöz, “ Bugün burada atılan tohumun her iki tarafın ihtimamıyla büyüyerek çok güzel bir ağaç olmasını, güzel meyveler vermesini diliyorum” dedi.

Vali Daşöz’ün konuşması da Tercüman tarafından aynı anda Türkçe’ye tercüme edilerek dinleyicilere iletildi

KARDEŞLİK PROTOKOLÜ İMZALANDI
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert ve Başkan vekilleri arasında “Malatya-Saarbrücken Kardeşlik Protokolü” imzalanarak, resmiyet kazandı.

Kardeşlik Protokolü’nün imzalanmasının ardından Malatya Belediyesi tarafından Misafir heyet üyelerine çeşitli hediyeler verildi.

Başta Vali Halil İbrahim Daşöz ve Belediye Başkanı H.Cemal Akın olmak üzere, Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan, Kayısı, Kristal Kayısı Maketi, Halı Çanta, Malatyaspor forması, Belediye Yayınları törene katılan protokül üyeleri tarafından misafir heyet üyelerine takdim edildi.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın eşi Nurten Akın da, Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı’nın Türk olan eşi Ferah Aksoy Burkert’e hediye verdi.

Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert de Vali Halil İbrahim Daşöz’e kendi Belediyelerinde eskiden basılmış olan sembolik para, Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a ise Belediye binalarının işlendiği bir tabak ile, yer altı madenlerinde kullanılan madenci feneri hediye etti.

Başta Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert’un eşi olmak üzere Türklerin de bulunduğu Kardeşşehir Heyeti Malatya’da gördükleri ilgi ve Malatya Belediyesi tarafından yapılan sıcak karşılamadan dolayı Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a teşekkür ettiler.

Belediyeler Birliği Başkanı Michael Burkert, Malatya’ya daha önce de geldiklerini, ancak bu gelişlerinde gerek Malatya Belediyesi’nin karşılama sırasındaki sıcaklığı ile misafirperverlikleri, gerekse de diğer yetkililer ile vatandaşların gösterdikleri sıcak ilgiye şaşırdıklarını belirterek, bu durumdan çok memnun kaldıklarını söyledi.."

ÇEKİRDEK'LE TANIŞMA..
Bu arada Alman Heyeti'nin belediye önündeki karşılanması sırasında, Hamidiye Mahallesi'nin muhtarı Abdulhadi Çekirdek de hazır bulundu. Yarım asrı aşkın bir süredir muhtarlık görevinde bulunan 80 yaşındaki Çekirdek, Alman Belediyeler Birliği Başkanı Burkert'e, Belediye Başkanı Akın tarafından, "İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün akrabası, 57 yıllık muhtarımız.." diye tanıştırıldı. Alman başkan, Çekirdek'le tanışmaktan mutlu olduğunu ifade etti ve birlikte fotoğraf çektirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız