SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Alternatif Su Kaynağı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, içmesuyu sıkıntısı olmaması için yeni bir proje üzerinde durduklarını bildirerek, Malatya-Adıyaman sınırında bulunan Aksu içmesuyu kaynağını 45 kilometrelik bir hatla kente taşıyacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı Cemal Akın, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, ilin gelecekte içme suyu sıkıntısı yaşamaması için bazı projeler üzerinde durduklarını ifade ederek, Malatya-Adıyaman sınırındaki Aksu adlı içmesuyu kaynağından şehre hat çekerek, suyu şehir merkezine taşımayı amaçladıklarını kaydetti.

Aksu içmesuyu kaynağının İnönü Üniversitesi'nin Güneydoğu istikametine düştüğünü ve Uluköy'e yakın bir mesafede bulunduğunu anlatan Başkan Akın, şöyle konuştu:

"Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduk. Bu arada DSİ Genel Müdür yardımcılarından Mehmet Güllü Malatyalı bir hemşehrimiz. Kendisi de bu konuda bize yardımda bulunacak.

Üniversitenin güneydoğu istikametinde, Aksu diye adlandırılan bir suyumuz var. Bu su kalite ve debi itibarıyla halen kullandığımız Gündüzbey suyundan daha az kireç ihtiva ediyor. Malatya’ya uzaklığı tahminen 45-50 kilometre. Daha önce Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından araştırması yapılmış, kısmen haritada yerleri işaretlenmiş, daha sonra Malatya’ya getirilmesi hususundaki çalışmalar yarım kalmış, akamete uğramış. Biraz pahalı olduğu için. Ancak, Malatya’nın içmesuyu söz konusu olduğundan, belki biz bu masraflara katlanarak, o suyu Malatya’ya kazandırma gayreti içerisinde olacağız.

Yolun üzerinde 4.5 km’lik bir tünelin inşa edilmesi gerekiyor. Yahut, orada terfi sistemiyle dağı aşarak Malatya’ya getirilmesi söz konusu. Müracaatımız DSİ’ye kadar intikal etmiş durumda. İnşallah bu suyu getirdiğimizde, 1500 metrede rakım itibarıyla, Malatya’da akmaya başlayacak. Şu anda Malatya’nın güneyinde Beydağı eteklerindeki imar çalışmalarımız sırasında, belki dikkatleri çekmiştir, TOKİ konutlarına biz elektrik enerjisi kullanarak terfiyle su veriyoruz.

O suyu getirdiğimizde, orada yeni kurulacak Malatya’nın su ihtiyacını karşılayacağı gibi, üniversite ve civarındaki köylerin de içmesuyu ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak. Bu çalışmalarımız devam ediyor.

Şu anda mevcut suyumuzu biz ilmi ölçüler içerisinde kullandığımız takdirde Malatya’nın 1 milyon nüfusa ulaşıncaya kadar içmesuyu sıkıntısı çekmemesi gerekir. Ancak, çevremizdeki beldeler ve köyler, içmesuyu olarak almışlar. Fakat çok yerde sulama suyu olarak kullanıyorlar. Bizim şu an itibarıyla müdahale imkanımız, sınırlarımız dışında olduğu için pek mümkün olmuyor. Debi ölçekli vanalar getirterek ki bu sene o çalışmamız bitmek üzere, bu bölgelere bu vanaları yerleştireceğiz. Mevcut suyu nüfus oranına bölerek dağıtacağız. Bu durumda sulama suyu olarak kullanma gibi lüksleri olmayacak, civar köy ve belediyelerin. Bu şekilde kullanıldığı takdirde, bizim su problemimiz olmayacak.

Ama biz gelecekte Malatya bütününde su sıkıntısı çekilmesin diye bugünden temiz, kaliteli içmesuyu temin etmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

Bilindiği gibi Malatya'nın içmesuyu ihtiyacı, halen Gündüzbey Pınarbaşı'ndaki kaynaktan sağlanıyor. Bu kaynaktan Malatya il merkezinin yanı sıra 2 ilçe, birçok belde de yararlanıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız