SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'ya Ceza Vermeyin''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Bölge Adliye Mahkemeleri kapsamında Adana'ya bağlanmasına yönelik tepkisini TBMM kürsüsünde dile getiren CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan bu yanlışlığın düzeltilmesi talebinde bulundu.

Konuya ilişkin konuşmalar TBMM tutanaklarına şöyle geçti:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakanım, bölge adliye mahkemeleri kurdunuz, yanılmıyorsam sekiz yerde.

Bunları kurarken ve bunlara bağlı illeri tespit ederken objektif kriteriniz neydi?

Malatya'yı ta Adana'ya, yaklaşık 500 kilometreye bağlamaktaki amacınız ne? Acaba biz buna layık değil miydik? Malatya'nın etrafında bir sürü ilimiz var. Bunlar acaba Malatya'ya bağlanamaz mıydı? Yani bizi 500 kilometre ta uzaklara götürmeyi nasıl buluyorsunuz? Biz buna hazırız. Lütfen Malatya'nın bu sorununu çözün ve Malatya'ya ceza vermeyin Sayın Bakan. Teşekkür ederim

DEVLET BAKANI HAYATİ YAZICI (İstanbul) - Efendim, Sayın Aslanoğlu "Bölge adliye mahkemelerindeki kriterler neler? diye soruyor.

Bölge adliye mahkemeleri dokuz yerde kuruldu ve Türkiye'deki coğrafi konum itibarıyla bu mahkemelerin sayılarının artırılmasına ilişkin bir çalışmanın devam ettiğini Adalet Bakanlığındaki arkadaşlarım bildiriyor, Hükûmetin eğilimi de bu yönde. Elbette ki, mevcut dokuz bölge adliye mahkemesi kurulurken "ulaşım, merkezî olma" durumu gibi kriterler dikkate alınmıştır ve bu mahkemelerin gene kuruluşu, nerelerde kurulacağına ilişkin görev ve yetki, bildiğiniz gibi, Hâkimler Savcılar Yüksek Kuruluna ait bulunmaktadır.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Efendim, Bakanlık mı bakıyor Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu mu, onu bilemem de, muhatabımız kim?

DEVLET BAKANI HAYATİ YAZICI (İstanbul) - HSYK. Ama, elbette ki, bu mahkemelerin kuruluşuna ilişkin -bütçe vesaire- kısımlar da Adalet Bakanlığını ilgilendiriyor.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Ama onlar kuruyor, onlar kuruyor.

DEVLET BAKANI HAYATİ YAZICI (İstanbul) - Adalet Bakanlığı öneriyor kararı da Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu veriyor. Yani plan ve bütçesi, altyapısı olmayan bir konuda Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulunun, takdir edersiniz ki, karar vermesinin bir anlamı yok. Hükûmet bu şekilde ihtiyaçları dile getiriyor, planlamasını yapıyor, öneriye dönüştürüyor, öneriyi de Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu değerlendirip karara bağlıyor.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, demin bahsettim, istinaf mahkemeleri… Bunu ister Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ister Adalet Bakanlığı… Bizi 500 kilometreye göndermeyin. Biz bundan rahatsızız. Biz bölgenin orta bir merkeziyiz. Biz buna talibiz; yerimiz de var, yurdumuz da var. Sayın Bakan, 500 kilometre gidecek avukatlarıma zahmet vermeyin. Malatya bunu hak ediyor. Ben Bakanlığa da duyuruyorum, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna da; hangisinin görev ve yetkisindeyse… Biz, buna talibiz Sayın Bakan.
Teşekkür ediyorum.

DEVLET BAKANI HAYATİ YAZICI (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Değerli arkadaşlar, Sayın Aslanoğlu'nun sorusuna aslında daha önce cevap vermiştim, aynı cevabı tekrarlıyorum.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Duyurdum, bir daha duyurdum ben."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız