SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Jeolojik Harita

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:51:43
Malatya'ya Jeolojik Harita
A- A+ PAYLAŞ

Kent planlamasının en önemli ayaklarından birisi olan yapıların sağlam zemine yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi, Malatya’nın jeolojik haritasının çıkarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

1.derece deprem bölgesinde yer alan Malatya’da, olası bir deprem felaketine karşı binaların uygun zemine yapılması için büyük önem taşıyan ve Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen jeolojik harita, 23 bin hektarlık bir alanı kapsıyor.

Konu ile ilgili olarak İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre, Jeolojik harita çalışmalarının ilk etabında Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçe sınırları içerisinde mikro bölgeleme jeolojik etüt yapılmasının planlandığı belirtildi. Yapılacak olan jeolojik etütlerin kontrolörlüğü ise İller Bankası, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından müşterek olarak yürütülecek. 

Sözkonusu etüt çalışmaları için İller Bankası’ndan Malatya’ya gelen heyet, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi ve iller Bankası yetkililerinin yanısıra  Yeşilyurt Belediyesi ve ihaleci firma temsilcileri de katıldı. Toplantıda yapılacak çalışmalar ile ilgili yol haritasının belirlendiği bildirildi.

Jeolojik Harita çalışmaları kapsamında; Mikro bölgeleme yöntemi ile çalışılacak ve Malatya adım adım incelenerek, yapılan sondaj çalışmaları sonuçları laboratuarda incelenecek. 

İnceleme çalışmaları kapsamında Malatya’nın sıvılaşma haritası, yer altı suyu haritası, yerleşime uygunluk haritası, sismik büyüme haritası, yer hakim titreşim periyodu haritası, öz direnç kat haritası hazırlanarak sonuçlarına göre Malatya’nın planlaması yapılacak.

Malatya’nın 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını ve bu yüzden binaların uygun bir zemine yapılması gerektiğini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bu bakımdan jeolojik haritanın çok önemli olduğunu söyledi.

Malatya’yı bir bütün olarak ele alarak, geleceğini planladıklarını kaydeden Başkan Çakır, “Büyükşehir statüsü ile birlikte Malatya’yı tek elden bir bütün olarak planlıyoruz. Daha önce başlattığımız çalışmalar ile Malatya’nın üst yapısını planlarken, şimdi de Jeolojik Harita ile Malatyamızın yer altını inceliyoruz. 

Kent planlaması yapılırken öncelikli olarak olası bir depreme karşı binaların uygun zemine yapılması veya zemin dikkate alınarak bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. 1. Derece deprem bölgesinde bulunan ilimizde yapıların sağlam zemin üzerine yapılması için Büyükşehir Belediyesi olarak şimdi Malatya’nın jeolojik etüt raporlarını hazırlıyoruz. Bu sayede binaların daha sağlam zeminlere yapılması sağlanarak, güvenli bir yaşam alanı oluşturulacak” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız