SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya ''Koyunculuk ve Sığırcılık'' Uygunmuş..

A- A+ PAYLAŞ

AB sürecinde tarımda rekabeti sağlamak için, Türkiye 16 tarım havzasına bölünecek. Teşvik kapsamına alınacak bu düzenlemede, Malatya "Koyunculuk ve Sığırcılık Havzası" olarak öngörülüyor.

Türkiye tarımını AB ile rekabet edebilir hale getirebilmek için kurulma çalışmaları süren "Tarım Havzaları"nda son aşamaya gelindi. Türkiye, ürün bazında 16 bölgeye ayrılacak ve bölgeler Teşvik Yasası kapsamına alınarak, yatırımcılara teşvik, yatırım yapacaklara hazine arazileri verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çalışmasına göre, 16 bölgede 10 ayrı alanda üretim yapılacak. Bu bölgelerde sığırcılık, koyunculuk, tohumculuk, tarla bitkileri, polikülterel tarım, organik tarım, seracılık, meyvecilik, fidancılık, su ürünleri alanlarında üretim yapacak işletmeler kurulacak. Teşvik Yasası kapsamındaki bu bölgelere de tarımsal ve hayvansal üretim için yatırım yapanlar teşviklerden yararlanacak. Amaç, sektörün daha fazla katma değer üretmesi ve tarımsal havzalara yatırım papan müteşebbislerin önüne açmak. Bu havzalarda üretim yapanlar Doğrudan Gelir Desteği'nden (DGD) yüzde 20 oranında daha fazla yararlanacak.

Projeden yararlanabilecek bölgeler şöyle:

- Kars-Erzurum- Muş- Ağrı-Van-Bingöl-Ardahan-Iğdır kapsayan bölgeye Sığırcılık ve Koyunculuk Havzası
- Amasya-Samsun-Tokat için Sığırcılık Havzası
- Burdur-Afyon-Uşak-Denizli için Süt ve Et Sığırcılığı Havzası
- Tekirdağ-Edirne-Kırklareli için Süt Sığırcılığı Havzası
- Çorum-Çankırı, Bolu için Tavukçuluk Havzası
- Ankara-Eskişehir, Afyon, Konya için Tarla Bitkileri ve Tohumculuk Havzası
- Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin için Tarla Bitkileri ve Tohumculuk Havzası
- Adana, Osmaniye, Mersin için Tarla Bitkileri ve Tohumculuk Havzası
- Sakarya, Düzce için Mısır Tohumculuğu Havzası
- Antalya, Muğla için Seracılık Havzası
- Isparta için Meyvecilik Havzası
- Mersin için Meyvecilik Havzası
- Bursa, Yalova, Balıkesir, Manasa ve Çanakkale için Fidancılık, Polikültür Tarım Havzası
- Sivas, Kayseri,l Yozgat, Malatya için Sığırcılık ve Koyunculuk Havzası
- Doğu Anadolu Bölgesi için Su Ürünleri Havzası
- Orta Toroslar, İç Karadeniz, Kapadokya Bölgesi, Bozcaada, Gökçeada, Karaburun, İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi, Göller Yöresi için Organik Tarım

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 16 ayrı bölgeye ayırdığı havzaların işletme türü ve kapasitelerini de belirledi. Buna göre; sığırcılık işletmeleri için asgari kapasite 500 baş, süt sığırcılığı için 25 baş, sığır besiciliği için 50 baş, ihtisas koyun-keçi işletmeleri için 5 bin baş, koyun-keçi işletmeleri için bin baş, yem bitkisi üretimi 200 dekar, ihtisas seracılık işletmeleri 100 dekar, seracılık işletmeleri 10 dekar, serada tohumculuk 1 dekar, açıkta tohumculuk 500 dekar, su ürünleri yetiştiriciliği 25 ton/yıl, organik tarım üretimi ise 100 dekar olarak belirlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız