SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Özgü 40 Endemik Bitki Var"

0
Güncellendi - 2017-01-23 05:48:41
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de yetişen yaklaşık 3 bin endemik bitkiden 430'unun yayılış gösterdiği Malatya, sadece bu ile has 40 endemik* bitkiye de ev sahipliği yapıyor.

Malatya'daki endemik bitkiler üzerine çalışma yapan, ayrıca keşfettiği ve tescillenen yer sasalı türüne Ornithogalum Malatyanum Mutlu adını veren İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bulunan bitki türlerini tespit etmek amacıyla 2002 yılından beri çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İl sınırları içerisinde 2 bin 76 farklı türde bitki bulduklarını aktaran Mutlu, bunların arasında endemik bitkilerin de yer aldığını aktardı.

Türkiye'de yaklaşık 3 bin endemik bitki bulunduğunu aktaran Mutlu, "Bu türler içerisinde 430'u Malatya sınırları içerisinde bulunuyor. Bu 430 endemik türden 40'ı sadece Malatya içinde yayılış gösteriyor. Dünyanın başka hiç bir yerinde yayılışı olmayan türler bunlar. Bunlardan bazıları Alkanna Malatya Na Şenol-Yıldırım, Alkanna Viscudula Boiss, Campanula Peshmenii Güner, Iris Peshmeniana Güner-T. Halil, Muscari Atillae, Minuartia Aksoyi M. Koç-Hamzaoğlu, Sisymbrium Malatyanum Mutlu-Karakuş isimleriyle anılıyor." diye konuştu.

- "Nesli tükenmeye yakın bir bitki"

Türlerden birine kendi keşfettiği Ornithogalum Malatyanum Mutlu ismini verdiğini aktaran Mutlu, "Ornithogalum Malatyanum Mutlu türü ildeki 11 ornithogalum türü içerisinde yapraklarında tüylerin bulunması, beyaz çiçekleri meyve ve çiçek saplarının kısa olmasıyla ayrılmaktadır. İlerleyen çalışmalarda ilin 3 farklı bölgesinde Ornithogalum Malatyanum Mutlu türünü tespit ettik. Doğada bu bitki türünün birey sayısı binden azdır. Dolayısıyla nesli tükenmeye yakın bir bitki." ifadelerini kullandı.

Ornithogalum Malatyanum Mutlu'nun Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışmayla korunma altına alındığını aktaran Mutlu, bitkinin yayılış gösterdiği alanın sınırlarının tespit edildiğini ve bölgelere, bitkinin korunmasıyla ilgili uyarı levhaları asıldığını söyledi.

Her geçen gün endemik türlere yenilerinin eklendiğini vurgulayan Mutlu, yörede henüz bulunmayan birçok türün var olabileceğine işaret etti.

AA

______

*Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki türüdür. Endemikler, iklim değişimlerinde ve izolasyon koşullarında oluşur. Yunanca endomos kelimesinden gelir. Yerli, o yere ait demektir. Endemizm de bir bitki türünün o yere ait olması durumudur.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Mesut Mutlucan (7 yıl önce)
    Tabiat Parkı İlan edilmiş olan Orduzu Pınarbaşı'nın hemen üstüne SPOR LİSESİ KAMPÜSÜ yapan müthiş bilimadamlarıdır Tüm Malatyalılar!!! Karşı tepeye de Yeni Malatyaspor otelini konduranlardır müthiş Malatyalılar!!!! Adının başharflerinden ne kadar müthiş olduklarını rahat rahat anlarsınız zaten!! Hocam sen de dağlarda ot keşfedip Mutlu ol. Sağol varol hocam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cirmiktili44 (7 yıl önce)
    Diğer konu ise UYARI LEVHALARI ; zaten Milli Parklar bitki bazında denetim yapmıyor bir de levha asarak BİLGİSİ olmayanların İLGİSİNİ çekiyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cirmiktili44 (7 yıl önce)
    Zamanında az dolaşmadık Cirmikti nin dağlarını az araştırmadık bu dağların çiçeklerini böceklerini ama omuzumuzda pır pır yok bizler 2005-2012 yıllarında bu bitkileri bulmuşuz ama para etmiyor omuzunda pır pır olmayınca; Kaç kişi duymuştur rahmetli Prof Dr Burhan ile eşi çiğdem çiçeğinin 'first lady' si rahmetli Asuman BAYTOP isimlerini...
    0
    0
    Yanıtla
  • Rifat (7 yıl önce)
    Sayın hocama yaptığı çalışmalar için binlerce teşekkür ediyorum Yabancılar gelip dağlarımızı karış karış gezip talan etmeden bizler sahiplenelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (7 yıl önce)
    Malatya Hekimhan YAMADAĞLARINDA endemik bitkilere rastlanması mümkündür eger araştırma yapılırsa.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    Türkiye yaklaşık 12.000 farklı bitki türüne sahip 3 bin 500 tanesinin Türkiye’ye özgü endemik bitki olduğunu bilinmekte yaklaşık 15 katı büyüklüğündeki 28 Avrupa ülkelerin aynı sayıda bitki türüne sahip olması, Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından ne kadar zengin olduğunu ortaya koymaktadır.
    0
    0
    Yanıtla