SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Pozitif Ayrımcılık Yapılmalı"

0
Güncellendi - 2017-06-23 01:40:48
A- A+ PAYLAŞ

  • Doç.Dr. Gündüz, "Türkiye’nin en temel stratejik ürününü üretiyoruz. Kayısı, Türkiye ekonomisine nasıl bir katma değer sağlıyorsa bunun karşılığını da alması gerekiyor." dedi

Ziraat Mühendisleri Odası  (ZMO) Malatya Şube Başkanı ve İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Gündüz, Malatya’nın ürettiği kuru kayısı ile Türkiye’yi dünyada ayrıcalıklı kıldığını belirterek “Biz Türkiye’nin en temel stratejik ürününü üretiyoruz. Dünyada başka bir ürünle ismi anılan başka bir il bulamazsınız. Dolayısıyla biz Malatya olarak bu konuda pozitif ayrımcılığa tabi tutulmak istiyoruz” dedi.

Doç. Dr. Gündüz, bu yıl rekoltenin yüksek olmasına bağlı olarak kayısı fiyatlarının düşeceği yönündeki endişelere karşılık, “Stoklarda fazla ürün olmadığı söyleniyor. Bu durumda bu yıl üretilecek kayısının tamamen piyasaya sürümesi durumunda bile piyasada emileceğini düşünüyorum. Çiftçilerimizin endişelenmesine gerek yok” diyerek umutlu konuştu.

ZMO’nun rekolte tahmini 584 bin 859 ton

Doç. Dr. Orhan Gündüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün kayısıdaki tahmini rekolteyi 672 bin ton olarak açıklamasından sonra ZMO olarak kendilerinin de bu konuya dair bilimsel metotlarla bir öngörüde bulunduklarını belirtti. Doç. Dr. Gündüz, “Malatya ili 2017 yılı kuru kayısı rekoltesinin maksimum 584 bin 859 ton olacağı öngörülenmiştir” dedi.

Uzun dönemli verilere bakıldığında Malatya’da 2005 ve 2012 yılarında en yüksek üretim seviyelerinin yakalandığının görüldüğünü kaydeden Doç. Dr.Gündüz,  “Bu yıllarda gerçekleşen kayısı üretimi yaklaşık 500 bin tondur. Kayısı ağaç sayılarında yılda ortalama %2-3’lük bir artış gerçekleşmesine karşın, 2012 baz alındığında, 2017 yılında üretimde çok önemli bir artışın gerçekleşeceği yapılan rekolte tahmininde ortaya çıkmıştır.

Bizim yaptığımız çalışmada öncelikle, zaman serisi verilerinin analiz için uygun olup olmadığı ve serinin kaç yıl gecikmeli değerinin modele dahil edilmesi gerektiği test edildi. Verilerin analiz için uygun özellikte olduğu belirlenince “çiftli üssel düzleştirme” adı verilen öngörü metodu işletildi. Netice de model sonuçlarına göre, Malatya ili 2017 yılı kuru kayısı rekoltesinin maksimum 584 bin 859 ton olacağı öngörülenmiştir. Üretimdeki yüksek artış nedeniyle, bu yıl üretilen kayısının %15’inin yaş tüketim ile birlikte zayiat olacağı, geri kalan miktardan ise yaklaşık 124 bin 282 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Makro politikalarla ihracatımızı artırmalıyız” 

Kayısıya dair istatistiklerin sistematik bir politika ile kayıt altına alınıp geleceğine yönelik politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Gündüz, Türkiye’de yurt içinde kuru kayısı tüketiminin oldukça düşük olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de tüketilen kuru kayısının oranı toplam üretimin yüzde 10’u bile değil. Böyle bir çalışma ve PR ile biz iç tüketim piyasa tüketimini artırabiliriz. Makro bir politika olarak daha fazla ülkeye nasıl kuru kayısı ihraç edebiliriz diye düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Fındık ve çay toprakta yetişiyor da kayısı başka bir ürün mü?” 

Malatya’nın kayısısıyla dünyada tekel olduğunu ve ürettiği ürünü ile anılan başka bir şehir bulunmadığını hatırlatan Doç. Dr. Gündüz, şunları söyledi:

“O halde Malatya olarak bu konuda pozitif ayrımcılığa tabi tutulmak istiyoruz. Neden? Çünkü Türkiye’nin en temel stratejik ürününü üretiyoruz. Kayısı, Türkiye ekonomisine nasıl bir katma değer sağlıyorsa bunun karşılığını da alması gerekiyor. Bunun avantajları yaşamak istiyoruz. Havza bazlı destekleme modeli içerisinde genellikle tahıllar ve tarla bitkileri konulmuş ama bakıyorsunuz Karadeniz’de fındık ve çay da var.   Fındık ve çay toprakta doğrudan ekilip yetiştiriliyor da biz mi bilmiyoruz yoksa kayısı başka bir ürün mü?”

Üreticilere umut verdi

Yüksek rekolteye bağlı olarak kayısı fiyatlarının düşeceği yönünde çiftçilerin endişelenmesini gerektirecek bir durum olmadığını düşündüğünü ifade eden Doç. Dr. Gündüz, “Çünkü en azından söylenildiği gibi stokta ürün yoksa bu yıl üretilecek kayısının tamamen piyasaya sürümesi durumunda bile piyasada emileceğini düşünüyorum. Bu şartlar altında çiftçilerimizin stres yapmasına gerek yok” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • BERK (6 yıl önce)
    Unutulmamalıdır ki; bir kişi doğumundan ölümüne kadar kayısı yemezse o kimseye hiç bir şey olmaz, ama dünyada hiç kimse kayısı yemezse Malatya, Malatya olmaz… Bundandır ki kayısı tüketenlerin sayısını arttırmalıyız ve onların tercihlerini önemsemeliyiz... Üretimimizi de, sunumumuzu da tüketicilerin tercihleri belirlemelidir… Bunu başarabilmek içinde yeni keşiflere ve kaşiflere de ihtiyacımız yoktur... Elini taşın altına koyan yöneticilere ihtiyaç vardır... Laf değil İcraat üretecek yöneticilere... Yoksa bu mevzuuyu daha çokça konuşacağız gibi maalesef...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın Berk, güzel yorum için tebrik ederim. İşte gerçek budur. Ancak bazı şovenistler nerdeyse kuru kayısıyı ölümsüzlük iksiri gibi ilan edecekler. Birileri çıkıyor, kuru kayısının kilosu Londra'da 50 dolar, öbürü yok yav 100 dolar diyor. Yanındaki kayısının dünyadaki cirosu 5 milyar dolar diyor. Başkası Malatya kayısı 3-5 ihracatçının elinde diyor. Yani özetin özeti kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Çözüm üreten, elini taşın altına sokan yönetici nerede!!!! Türbinlere oynayan yöneticiler yüzünden kayısı bu hale geldi. Korkarım bu gidişle Malatya en önemli değeri kuru kayısıyı kaybetmek zorunda kalacak...Benden söylemesi....
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (6 yıl önce)
    bir zamanlar sayın büyükşehir belediye başkanı ahmet çakır ın seçim vaadleri arasında malatya ya bir kayısı fabrikası kuracağız sözleri geçiyordu.bir ara hatırlatın bunu millete sayın editör.millet geçmişi çabuk unutuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    Aydın İnciri, giresun fındıgı, ızmir sultani kuru üzümü, finike portakalı Gibi çok sayıda ürün var. Bunlarin tumu ihrac ediliyor. Bir ürüne stratejik diyerek o ürünü vazgeçilmez sınıfına sokamazsınız. Daha makul ve mantıklı söylemler bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • bir coğrafya kitabı al,türkiyenin üretimde 1.olduğu tarım ürünlerine bir bak,neler var neler yok o ürünler arasında iyice belle,ondan sonra gel yorum yapalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye'nin üretimde birinci olduğu ürünler Fındık, kuru İncir ve kuru üzümdür. Dördüncüsü kuru kayısıdır. İncir Aydın'a, Üzüm İzmir'e, kuru kayısı Malatya, Fındık ise Giresun ve Ordu arasında paylaşılamamakla birlikte Giresun ağır basıyor. Sayın mlx, Malatya'da mikro milliyetçilik yapabilirsiniz. Belki birileri size inanabilir . Ancak Malatya dışına çıkıp aynı söylemlerde bulunursanız kimse sizi ciddiye almaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    burdan tüm malatyayı seven gönül veren siyasilere sesleniyorum!!! acilen kayısının stratejik ürün bölümüne alınması gerekir. bununla birlikte diğer stratejik ürünlerde olduğu gibi 'fındık gibi, çay gibi üzüm gibi) toprak mahsülleri ofisince Malatyaya lisaslı depo kurulması ve yaş kayısının ilk mahsülde TMO tarafından taban fiyat uygulanarak alımına başlanması gerekmektedir. aksi takdirde yapılan her toplantı her sunum havanda su dövmekten ibaret olacaktır. ona buna lisanslı depo yaptırmak yerine bizzat devlet TMO aracılığı ile depo yapmalı ve yaş kayısıya taban fiyat belirlemelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıcı mehmet (6 yıl önce)
    Tarım il müdürlüğü rekolteyi herzamanki gibi abartmıştır kime kimlere hizmet ediyor anlayabilmiş değiliz en basiti geçen seneki rekolte tahmini bile 30 bin ton eksik olmuştur
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet Hasanbeyli (6 yıl önce)
    Papyonlu jöleli sayın bakanımız dana etine müdahale etmesini biliyor. Açıyor mübarek ağzını, besiciyi perişan edecek ne kadar rakm vars söylüyor. Ksaplrı bayram ettiriyor. Reyonda et fiyatının düştüğünü gören yok. Fakt besiciden alınan etin fiyatı düşsün diye her türlü taklayı atıyor. 'Kasapların efendisi' tarım bakanımız Kayısı hakkında neden taban fiyat anlamına gelecek bir rakam telaffuz etmez? Sadece bir cümlede 'kayısının taban fiyatı 10 TL olmalıdır 'gibi bir cümle kullansa jölesi mi dökülür . Veya sayın doğal, milli, vazgeçilmez, vekilliğe ambargo koyan, MYK üyesi , Malatya'da çok çok sevilen, oy potansiyeli rekorları kıran vekilimiz sayın Öznur Çalık lutfetse de 'kayısı 10 TL olsa hakkıdır' dese ne olur? Sürekli boy gösterdiği TV programlarında neden bir cümle ile de olsa kyıs hakkında hiç bir rakam telaffuz etmez bu VAZGEÇİLMESİ ASLA MÜMKÜN OLMAYAN VEKİL HANIM...?
    0
    0
    Yanıtla