SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya 'Profesyonel Bakış'

A- A+ PAYLAŞ

Çekimleri Malatya'da yapılan ve TRT 2 televizyonunda yayınlanan "Profesyonel Bakış" programında Vali Halil İbrahim Daşöz ve Belediye Başkanı Cemal Akın Malatya'yı anlattılar.

Programla ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"Çekimleri Malatya’da yapılan ve TRT 2 Televizyonu’nda yayınlanan ‘Profesyonel Bakış’ adlı programa katılan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, kayısı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, tanıtım için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Yapım ve Yönetmenliğini Adalet Özkan’ın, sunuculuğunu Levent Kol’un yaptığı 25 Mayıs Pazar günü yayınlanan ‘PROFESYONEL Bakış’ adlı programa Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın yanı sıra İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma ile Kayısı İhracatçısı Erkan Geyik katıldı.

Belediye Başkanı Akın, Malatya’nın coğrafik yapı olarak Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında bir kavşak konumunda olduğunu belirterek, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında önemli şahsiyetlerin yetiştiğini, Cumhuriyet döneminde de önemli bilim ve siyaset adamlarının yetiştiğini belirterek, bu önemli kişilerin yetişmesinin kayısıdan kaynaklandığını söyledi.

Dünya Yaş kayısısının yüzde 15-25’ini, kuru kayısısının ise yüzde 60-70’ini Türkiye’nin ürettiğini söyleyen Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Türkiye yaş kayısısının yüzde 80’ini, kuru kayısısının da yüzde 80-85’ini ürettiğini belirterek, Malatya’nın ortalama her yıl 100 bin ton kayısı ürettiğini belirtti.

2007 yılında 285 bin ton yaş kayısı üretildiğini, bunun 30 bin tonunun yaş olarak, 250 bin ton yaş kayısıya tekabül eden 65 bin ton kuru kayısının da dünya piyasalarına ihraç edildiğini açıklayan Başkan Akın, “Yıllarca kayısımızı daha kıt imkanlarla sadece il içinde ve yurt içinde yapmaya çalışıyorduk. Ancak, göreve geldikten sonra Uluslar arası Kayısı Sempozyumları düzenleyerek, kayısı ile ilgili araştırmalar yapan bilim adamlarını, kayısı ile ilgili ticaretle uğraşan işadamı ve firmaları Malatya’ya davet ederek, üreticilerimizle tanıştırdık. Bu şekliyle Malatyamız’da üretilen kayısıyı bütün dünyaya tanıtmaya çalıştık. Bu sempozyumlara, davet ettiğimiz 50 dolayında bilim adamı ve kayısı ile ilgili iş adamları katıldılar” dedi.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın, kuru kayısıdan 236 milyon dolar, çekirdeğinden 30 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, iç piyasada da 30 milyon dolarlık gelir elde edildiğini belirterek, toplamda 300 milyon dolara yakın bir gelir elde edildiğini söyledi. Başkan Akın, Malatya nüfusunun yarısının kayısı ile ilgili olduğunu belirtti.

Program konuklarından İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma, Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü’nün İnönü Üniversitesi bünyesinde 1993 yılında kurulduğunu belirterek, amaçlarının kayısının her yönüyle araştırılmasını yapmak ve katkı sunmak olduğunu söyledi.

Programa katılan Kayısı İhracatçısı Erkan Geyik ise Malatya’da şu anda 80 adet ihracatçı ve üretici firma olduğunu belirterek, kayısı ihraç eden ancak 20 firmanın mevcut olduğunu ve bu firmaların kayısıyı en iyi şekilde tanıtabilmek ve dünyada hakkettiği yere gelebilmesini sağlamak adına gecesini gündüzüne katan, yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılan Malatya sevdalısı kişiler olduğunu söyledi.

Kayısı üreticileri ile yapılan söyleşilerin yanı sıra Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz ile de röportaj yapıldı. Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, bir şehirle kayısının ancak bu kadar güzel özdeşleşebildiğini belirterek, “Biz Malatya’yı dünya kayısı başkenti olarak ifade ediyoruz. Ülkemizden ihraç edilen ürünler arasında kayısının da önemli bir yeri bulunmaktadır. Malatya’ya yıllık 200 milyon doların üzerinden girdi sağlayan kayısıdan yaklaşık 50 bin aile istifade etmektedir” dedi.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız