SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'ya Yakışacak'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, basın mensupları ile yaptığı Ortak Akıl Toplantısı'nda belediyenin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler verdi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, basın mensuplarıyla düzenlediği ortak akıl buluşmaları kapsamında, son olarak yerel gazetelerin imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürleri ile ulusal gazetelerin Malatya temsilcileriyle bir araya geldi. Çevre Düzeni Planı ile Malatya'nın çarpık kentleşmesinin önüne geçileceğini belirten Çakır, "20-30 yıl sonraki Malatya'nın bugünden önünün tıkanmasının anlamına gelen yaklaşımların önüne geçebilmek için öncelikle Çevre Düzeni Planı'nı Malatya Valiliği ile birlikte başlattık" dedi.

"KENT BİLGİ SİSTEMİ HIZLI HİZMET ÜRETİMİ YAPILACAK"
Kentle ilgili tüm bilgilerin otomasyon ağı ile Kent Bilgi Sistemi'nde toplanacağını kaydeden Başkan Çakır, "Belediyecilik ile ilgili olarak Kent Bilgi Sistemi'nin kurulması için 6 aydır bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma, Malatya'daki bütün bilgilerin, belediyeyi ilgilendiren bütün bilgilerin bir otomasyon ağı ile Kent Bilgi Sistemi denen bir sistem ile kontrol altına alınmasını amaçlıyor. Aynı zamanda burada hızlı hizmet üretebilmek, kaliteli hizmet üretebilmek ve kentin sorunlarına ve kentin bütün bilgilerine hakim olmak hedefindeyiz. Bu çalışma önemli, üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi" şeklinde konuştu.

Ulaşım Mastır Planının ihale edildiğini belirten Başkan Çakır, "Yaklaşık 20-25 gündür ihalesi yapıldı. 3 aşamalı yapacağımız Ulaşım Mastır Planı programını gerçekleştirecek olan arkadaşlarımız Çevre Düzeni Planı toplantılarına da katılıyorlar. Bu konudaki çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.

"İMAR YOLLARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ"
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yağmur drenaj kanallarının yapımı için de önümüzdeki dönem hızlı bir çalışmaya girileceğini belirterek, "Ana arterlerimizdeki drenaj kanallarını hızlı bir şekilde yeniliyoruz. 12 kilometre uzunluğundaki drenaj kanalı çalışmalarımızı Haziran ve Temmuz 2010'da bitirmeyi hedefliyoruz" şeklinde bilgi verdi.

Çakır, yeni imar yolu açılması ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini aktararak, "Şu anda yaklaşık 10 bölgede şuyu çalışmamız var. Şuyu çalışmalarına bu dönemde hız veriyoruz. Çünkü, imar yollarını hızlı bir şekilde açmamız gerekiyor. Karakavak ve Çilesiz bölgesinde şuanda 3 tane ana yolumuzu bitirdik sayılır. 2 tanesi 35 metre eninde, 1 tanesi de 22 metre eninde olan yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda olan yolumuzu 2 ay önce başlatmıştık. Şu anda onların stabilizesi yapıldı" ifadelerini kaydetti.

"ANA CADDELER YENİDEN DÜZENLENECEK"
Malatya merkezdeki ana cadde üzerinde de kaldırım ve ışıklandırma çalışması yaparak, kentin görünümüne prestij kazandıracaklarını vurgulayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Bu çalışma gerçekten Malatya'mıza yakışacak. Çünkü Malatya'mızda gecede dahil olmak üzere yoğun bir çarşı kültürü var. Bizim bunu daha cazip hale getirebilmemiz için ana arter ve ana caddelerimizin çok daha modern, gezilebilir, insanların gezdiği zaman ferahlayabileceği bir yola dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

Çakır, şehrin Batı girişi ile ilgili düzenleme çalışmasının devam ettiğini ve yol genişletme çalışmaları nedeniyle terklerin gerçekleştirildiği bilgisini vererek, "Batı girişindeki çalışmalara başlayabilirdik. Ancak TEDAŞ ve Karayollarının da alt yapılarını bitirmesini bekledik. O çalışmalar bitince diğer kurumlarla bütünlük sağlayarak çalışmalarımızı başlatacağız" dedi.

Cengiz Topel Caddesi ile Fahri Kayahan Bulvarı arasındaki prestij yol düzenleme çalışmasını durdurduklarını açıklayan Çakır, bu güzergahtaki TEDAŞ'ın alt yapı çalışmasını bitirmesinin ardından projenin başlatılacağını kaydetti.

DOĞU GARAJI ŞEHİR İÇİNE TAŞINACAK
S plakası düzenlenmesi ile ilgili çalışmaların trafikteki yoğunluğu azaltmaya yönelik olduğunu belirten Çakır, şehir içindeki toplu ulaşımın da yeniden düzenleneceğini ve minibüslerin klimalı otobüslere çevrilmesi ile ilgili proje çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.

Çakır, Doğu Garajı'ndaki taşıma yapan minibüslerin Çavuşoğlu mahallesindeki belediyeye ait olan atıl vaziyetteki semt pazarı alanına getirilmesi ile ilgili çalışmanın da sürdüğünü kaydetti. Çakır, yeni düzenlemede minibüs duraklarını da değiştirileceğini belirtti.

Önümüzdeki baharda Malatya'da büyük bir temizlik kampanyası başlatılacağını belirten Çakır, kampanya ile ilgili ayrıntıların daha sonra kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

"İÇME SUYUNDAKİ KAÇAK VE KİRLLİK ANINDA TESPİT EDİLECEK"
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, suyla ilgili olarak SCADA sistemine geçmeyi hedeflediklerini ifade etti. Çakır, şunları söyledi:

“Ama şuanda 17 tane debi ölçer takacağız. 6 tanesi geldi. Şuanda 6 tanesi takıldı. Bunu kamuoyu ile daha sonra paylaşacağız. Mahallelerimizin nüfusuna göre, bütün belediyelerimizin ne kadar su aldığı, bir kontrol odasında oturduğunuz zaman hepsini görebileceksiniz. Battalgazi'ye, Hanımınçiftliği'ne, Orduzu'ya, Yakınca'ya bütün belediyelerimize ne kadar su gittiği belli olacak. Özellikle yaz aylarındaki suyla ilgili itirazlar da ortadan kalkmış olacak. Bizim amacımız, SCADA sistemine geçerek, şehrimizdeki bütün borulardaki suyun biyolojik, kimyasal analizlerini de yine kontrol odasında kontrol etmiş olacağız. En ufuk bir kaçağı ve en ufak bir kirlenmeyi anında tespit edeceğiz. Suyla ilgili olarak yaz boyunca yoğun bir tahlil çalışması yaptırdık. Hepsinde suyumuz çok temiz çıktı. Erzurum'a gönderdiğimiz son analizlerde suyumuzun kalitesi, Türkiye'nin en kaliteli suyu denebilir. Suyumuz, Türkiye'de şişede satılan suların kalitesinden daha kaliteli. Amacımız, boru ve şebekedeki suyu aynı kalitede koruyabilmektir. Bu konu üzerinde çalışıyoruz."

TCDD'DEN GAR DIŞINDAKİ TESİSLERİN ŞEHİR DIŞINA ÇIKARTILMASI İSTENDİ
Belediye Başkanı Çakır, Semt Pazarı kurulması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, Semt Konakları ile ilgili 3 tane projenin çizilmekte olduğunu ve 2 konağın önümüzdeki yaz bitirileceğini belirterek, Nikah Salonu'nun da Ordu Lojmanları yanındaki Şeker Fabrikası arazisine yapılacağını ve bu konudaki çalışmalarında sürdüğünü anlattı. Çakır, Fuar Alanı'nda da yine bir düzenleme çalışması yapılacağını aktararak, mevcut çalışmalarla ilgili ihalenin Şubat 2010'da yapılacağını ve projeleri 2010 yılı sonu itibariyle bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

TCDD'den Malatya Gar binasının kalmasını ve diğer depo ve tesislerin şehir dışına çıkartılmasını istediklerini belirten Çakır, TCDD'nin şehir içinde 350 dönümlük bir alanı kullandığını söyledi. Çakır, TCDD yönetiminin konuyla ilgili bir çalışma yaptığını ifade etti. Çakır, boşalacak olan alanın ise Belediyeye devredilmesini talep ettikleri bilgisini de verdi.

Çakır, TCDD yönetiminden Malatya'nın hızlı tren projesine de alınması ile ilgili girişimlerde de bulunduklarını ve konuya da sıcak bakıldığını kaydetti.

Çakır, Çevre Düzeni Planı'na yakın ilçelerinde dahil edilmesini istediklerini belirterek, "1/25.000'lik plan için Malatya, Malatya çevresindeki beldeler, Yeşilyurt dahil, ancak Kaleyi buna dahil etmek istiyoruz. Çünkü Kale'de çok güzel bir yapı var. Bunun bozulmaması gerekiyor. Buna Akçadağ, Battalgazi ve Yazıhan'da dahil olabilir. Biz dar kapsamlı değil, yakın ilçelerin de plana dahil olmasını istiyoruz" şeklinde bilgi verdi.

ŞUYU ÇALIŞMALARINA DEĞERLENDİRME
Karakavak bölgesindeki şuyu çalışmaları ile ilgili iddialara da cevap veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 100 kişi şuyulandırmaya dahil olmuştur. Gider bir
vatandaş açısından olaya baktığınız zaman, bu işi çözemezsiniz. Bu işin bir teknik boyutu var. Orada haksızlığa uğrayan kimse yok. Haksızlığa uğrayan var derseniz, herkesi memnun etme şansımız yok. Memnun etmek için şuyudan vazgeçmeniz lazım. Orada yeni bir Taştepe, Melekbaba, Şehit Fevzi mahallesi oluşur. Biz o şuyuyu yapmak zorundayız. 20 yıldır o şuyu bozuluyor. Orada, 100 insan varsa, biz bunun 60-70 insanını, yüzde 60-70'ini memnun edebiliyorsak, çok büyük bir başarıdır. Şuyulandırmada böyledir. Çünkü insanlar bahçesinde, arsasında yol geçmesini istemiyor. Karakavak'ın ön bölgelerinde biz DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) bölgeleri oluşturmamışız. O bölgelerin kıymetli yerleri nereleri? Çevreyoluna yakın bölgeleri. Biz okul arazisini, sosyal alanları, sağlık ocağı alanlarını nerede oluşturmuşuz? Yukarı bölgelerde oluşturmuşuz. Niye? Çünkü değer olarak oralar düşük. Gelmişiz, oradaki 8-10 kişinin arsasının üzerini okul alanı, sosyal alan derken, oradaki vatandaşı başka yere kaydırmak zorundayız. Eğer siz o DOP alanlarını çevre yolunda ayırmış olsanız, çevre yolundaki adamı alıp arkaya gönderdiğiniz zaman, adama işkence yapmış olursunuz, eziyet yapmış olursunuz. Değerini düşürmüş olursunuz. Ama arka bölgedeki insanları ön bölgeye kaydırmanız, rant açısından, vatandaşın geliri açısından düşündüğünüz zaman bu uygulamayı böyle yapmak zorundasınız. Şimdi oradaki insanlar, bilinçli-bilinçsiz herkes tedirgin oldu.

Karakavak'ta bir haksızlık mı oldu, birilerimi kayrıldı, birilerine rant mı çekildi, birilerine peşkeş mi çekildi? Böyle bir şey çıkınca herkes tedirgin oldu. Orada, şuandaki şuyu ile en az 110-120 bin nüfusun yaşayabileceği bir alan oluşuyor. Şuanda orada devam eden bizim 6-7 tane şuyumuz var. Biz bütün o bölgenin her alanını Yeşilyurt'ta kadar şuyu çalışmasını başlattık. Bir kısmı ihaleye çıktı, bir kısmı ihale aşamasında devam ediyor. Biz işin hakkaniyetli olmasını istiyoruz. Biz belediyeye rant alanı ve gelir oluşturmuyoruz. Zaten düzenlemede buna izin vermiyor. Buna da dikkat etmeyince, böyle bir isteğimizde olmayınca haliyle bizim şuyularımızın hepside inşallah onaylanacak."

ŞEKER FABRİKASI ARAZİSİNİN DEVRİNDEKİ OLUMSUZLUKLAR
Şeker Fabrikası alanının Malatya Belediyesi'ne devri için alandaki okul ve yaklaşık 63 lojmanın gösterilecek bir yerde Malatya Belediyesi'nce yapılması şartının bulunduğunu anlatan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Lojmanın ve okulun yapımı şartları var. O bölgedeki bütün yapıların Malatya Belediyesi'ne devri halinde, gösterilecek bir yerde belediye tarafından yapılması isteniyor. Sadece orada 63 tane lojman ve çok sayıda yapı var. Biz belediyeyi bu külfetten kurtarabilmek için, özelleştiği takdirde, bu yükümlülükler yok. Direkmen devri yapılmış olacak. O açıdan Şeker Fabrikası arazisinin diğer bölgede kalan bir arazisi var. Biz Nikah Sarayı'nı o bölgede düşünüyoruz. Hava lojmanlarına girişte sağ taraftaki köşede 70 dönümlük yerimiz var. Onların şimdi içerde kullandıkları 1-2 tane yapı var. Biz onlara o yapıları gösterdikleri bir alanda yapmamız halinde devrini istedik. Onlar bizden lüks bir misafirhane gibi bir şey istiyorlar. Ama orada şimdi özelleştirmeye çıktı. Şimdi özelleştirmeye giderse, yaptığımız işe yazık olacak. Biz bürokrasiden şikayet ediyoruz. Çünkü 1 adımlık yeri kimseden alamıyoruz. Bazı yerlerin terki ile ilgili gittiğimiz zaman kurumlardan her zaman sıkıntı ile karşılaşıyoruz. Şeker Fabrikası'nın yol için 14 metreyi terk etmesi gerekiyor. Şimdi bakıyoruz, adam her şeyi istiyor. Kullanmadığı kuyunun işletilmesini bile istiyor. Zaten kendisi kullanmıyor. Onların bizden istemiş olduğu nizamiye girişinden tutunda, onların istemiş olduğu yapıları iç kısımlara yaparak, terklerini yapmış olacağız. Haliyle bu tür sıkıntılar oluyor. Fidanlıkta da yine öyle. Biz yazımızı gönderdik. Projeleri geldi. İstediklerini yapacağız ve devir alacağız. Yazışmalarımızı yaptık" şeklinde konuştu.

EĞLENCE YERLERİ İÇİN YER TESPİTİ YAPILMADI
Cezmi Kartay Caddesindeki eğlence merkezlerinin şehir dışına taşınması konusu hakkında ise Belediye Başkanı Ahmet Çakır şunları söyledi:

"Cezmi Kartay'ı taşıyabileceğimiz bir yer yok. Emniyet ve oradaki esnaflarımızla bir toplantı yapmadık. Çünkü, şuanda onlara götürebileceğimiz bir alternatif yok. Orayı taşımak istediğimiz bölgelerde çok ciddi tepkiler konuluyor. Vatandaşlar, kendilerine uzak bile olsa, ciddi manada tepki koyuyor. Onun için götürüldüğü bölgedeki vatandaşlara rahatsızlık vermeyeceği bir yeri daha tespit edemedik."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız