SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'ya Yatırım Seferberliği'

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:58:08
'Malatya'ya Yatırım Seferberliği'
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 12 yılda Malatya’ya 9 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirterek “Bugün de 12 tesisin temelini atmak üzere geldik. Bunun yanı sıra Malatya’ya 19 adet müjde vereceğiz.  Gerek baraj ve sulama kanalları ile ilgili yatırımlar gerekse erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları noktasında bu ziyaretimiz inşallah Malatya için yatırım seferberliğine dönüşecek” dedi.

Kaptaj Bölgesi’nin koruma alanını daha da genişleteceklerini söyleyen Bakan Eroğlu, Malatya için alternatif içmesuyu kaynakları üzerinde çalıştıklarını belirterek, Karakaya Barajı’ndan Battalgazi’ye sulama suyu verilmesi konusunda ise “Bunun için 9 milyon TL kaynak ayırdık. Yeter ki karşımızda muhatap olsun. Enerji giderini karşılanması durumunda kapalı sistem, modern sulama tesisini kurmaya hazırız” diye konuştu.

Vali Kamçı’ya ziyaret

Bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Bakanlığına bağlı daire başkanları ve genel müdürler ile Malatya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Süleyman Kamçı’yı makamında ziyaret etti.  Vali Kamçı’ya yeni görevinde başarılar dileyen Bakan Eroğlu “Sayın Valimizle daha önce çeşitli illerdeki görevleri nedeniyle tanışıyoruz. Başarılı ve çalışkan bir valimiz. Ümit ediyorum ki Malatya’da da özel gayretleriyle çok işler başaracak. Ben, yeni görevinin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz de her zaman yanlarında olacağız” dedi.

Vali Süleyman Kamçı ise Malatya’da göreve başladığının ikinci gününde Bakan Veysel Eroğlu’nu ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.  Vali Süleyman Kamçı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na,  Malatya’ya yapacağı yatırımlar nedeniyle teşekkür etti.

“9 milyar TL yatırım yaptık”

Ziyaretinin ardından Valilik salonunda basın toplantısı yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığının yatırımları hakkında bilgiler verdi. 12 yılda Malatya’ya yaklaşık 9 milyar TL tutarında yatırım yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, Malatya’ya bir önceki gelişlerinde verdikleri 23 müjde içinde yer alan bir çok projenin tamamlandığını bazılarının da devam ettiğini bildirdi. Bu ziyaretlerinde 12 tesisin temelini atacaklarını kaydeden Bakan Eroğlu, “Malatya’ya çok önem veriyoruz.  Geçen yıl sonuna kadar yaptığımız yatırımların tutarı takriben 9 milyar TL civarında. Bunlar gerçekten önemli.  Bu yılla beraber toplamda 1. 3 milyar TL’lik yatırım yapmış olacağız. Malatya’da şu ana kadar iki tane büyük barajı bitirdik, 34 dereyi ıslah ettik, 174 bin 400 dekar araziyi sulamaya açtık. 55 milyon adet fidan toprakla buluşturulacak. Orman teşkilatı burada muhteşem yatırımlar yapıyor. İlk defa bal ormanları kuracağız ve Malatya’yı organik bal üretiminin merkezi yapacağız. Malatya’da tabiatı çok güzel. Dünyanın en güzel yeri. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nü kurduk. Burası merkez. Tabiat ve doğal turizm açısından Malatya’yı merkez haline getirmek istiyoruz. Turgut Özal Tabiat parkını gündemimize aldık ve orayı daha da genişleteceğiz. Burada tabi üretiminden biyolojik çeşitliliğine kadar büyük çalışmalar var. 

Eski bakanımız, değerli büyüğümüz Recai Kutan Bey’in döneminde bütün planlanan projeleri tamamlayacağız. Yıldırım hızıyla Turgut Özal ve Kapıkaya Barajlarını bitirdik. Bugün bu barajların sulama kanallarının temeli ile 12 tesisin temelini atacağız. Dolayısıyla bakanlığımız olarak yatırımlar açısından bu sene birinci sıraya yükseliyoruz. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“Bir baktık ki kaya…”

Beydağı’nda ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, zeminin kayalık olması nedeniyle zor bir işlem olduğunu dile getirdi. Bu sorunu, yaklaşık 1.5 metre kazarak ve yerine toprak doldurarak aşmaya çalıştıklarını kaydeden Bakan Eroğlu “Bildiğiniz gibi burada erozyon sebebiyle toprak kalmamış. 5 cm toprak vardı. Altı tamamen som kaya. Dışarıdan 1-1.5 metre toprak getirerek dikimler yapıyoruz. Zor bir işlem ama başaracağız, başarıyoruz. Sadece Beydağı değil, bütün okullar, hastane bahçeleri, yol kenarları her yeri ağaçlandıracağız. Ağaçlandırma ve erozyonlar mücadele, baraj ve göletlerin çevrelerinin ağaçlandırması konusunda bu sene fidan dikim mevsiminde büyük bir seferberlik başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yoncalı’yı sil baştan projelendirdik”

Bakan Eroğlu,  yıllardır inşaatına başlanamayan Yoncalı Barajı’na ilişkin olarak da, barajın yeniden projelendirildiğini kaydetti.  Eroğlu şunları söyledi: “Yoncalı Barajı Projesi, çok önemli. O bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bilmesi açısından şunu arz etmek istiyorum. Yoncalı Barajı maalesef geçmişte projesi tamamen yanlıştı. Biz gelince bunu baştan ele aldık.  Sulama sistemleri klasik dediğimiz iptidai sulama sistemleri idi. Bunu tamamen modern teknolojilerle, yeniden projesini hazırlardık ve hatta müteahhit iflas etmişti, tasfiye ettik . Tabi bu süreçler, mahkeme süreçleri zaman aldı. Bir de arazideki eski iptidai sulamanın yeniden planlamasının yapılması, kapalı modern sulama sistemlerine dönüştürülmesi hepsi zaman aldı. Projeyi nihayetinde yapılabilir hale getirdik.  Yanı Yoncalı Barajı ile ilgili olarak, birincisi projeyi yeniden yaptık, ikincisi sulama sistemini tümden modernize ettik, üçüncüsü de sulanabilir arazi miktarını arttırdık.  Bu barajın temelini de bugün atacağız.”

“Hiç kimse orada taş ocağı açamayacak”

Malatya’nın içmesuyu kaynağının bulunduğu Kaptaj’ı bir önceki ziyaretinde koruma alanı ilan ettiklerini ve şimdi bu koruma kapsamını genişletmeyi planladıklarını anlatan Bakan Eroğlu, “Artık hiç kimse orada taş ocağı falan açamaz.  Büyükşehir Belediye Başkanımızın burayı biraz daha genişletelim şeklinde teklifi var. Onu da bugün yapacağımız koordinasyon toplantısında görüşeceğiz. Bakanlık yetkililerimiz gerekirse Adıyaman kısmına doğru da jeoteknik bir inceleme yapacaklar ve kaynağın bulunduğu membayı asla feda etmeyeceğiz. Net söylüyorum. Dolayısıyla bu bölgede kaynağın bulunduğu alanları tam olarak tespit edeceğiz ve gerekirse koruma alanını daha da genişleteceğiz. Bunu da Adıyaman, Malatya Valiliklerine ve diğer ilgili bütün bakanlıklara bildireceğiz” dedi.

Malatya’ya alternatif içmesuyu kaynağı yaratılması konusunda da çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bakan Eroğlu, bu çalışmaları da koordinasyon toplantısında ele alacaklarını bildirdi. 

“Muhatap bulursak bu yatırımı yaparız”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Karakaya Barajından Battalgazi bölgesine sulama suyu verilmesi ile ilgili bir soruya karşılık, bir önceki Malatya ziyaretlerinde bu konuda 9 milyon TL kaynak sözü verdiklerini ancak daha sonra,  elektrik giderleri noktasında itirazlar olunca ertelediklerini belirterek şunları söyledi:  “Battalgazi Bölgesi’nin Karakaya Barajı’nda su alması konusunda daha önce geldiğimde de söz verdim. 9 milyon TL kaynak isteniyordu ve bu kaynağı da ayırdık. Sıcak bakıyoruz. Yukarıdan cazibeli bir sistemle sulanabilir mi diye benim de bir projem var. Talep ediyorlarsa biz bu parayı vereceğiz ve harcayacağız ama bizim muhatabımızın olması lazım.  Birisi kalkıp da bunu istiyoruz demekle olmaz. Yani sulama birliği veya kooperatifi gelip ‘Evet enerji giderini karşılamaya hazırız’ derse kapalı sistem sulama tesisini kurmaya hazırız.”

“Hemen müdahale ederiz”

Yeni Malatya Gazetesi ve Malatyahaber.com’un yaz boyu gündeme getirdiği Yazıhan ilçesi Akyazı Mahallesi sakinlerine ait, hali hazırda Yamadağı yaylalarında bulunan yaklaşık 2 bin hayvanın, Akyazı Mahallesi’nin yer aldığı bölgedeki Boztepe Barajının etrafında mesire alanları planlanması ve hayvanların su içmeye gideceği yolların kesilmesi nedeniyle yaylada mahsur kaldığına ilişkin sorunun iletildiği Bakan Eroğlu “Recai Kutan Barajı’nın etrafında çok güzel bir mesire alanı yapılıyor ama dediğiniz bu konuyu bilmiyordum. İlettiğiniz için teşekkür ederim. Hayvanların mahsur kalması gibi bir durum varsa, arkadaşlarımız gerekli notları aldılar. Hemen müdahale edeceğiz” dedi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Arapgir Kozluk Çayı üzerine kurulması planlanan HES ve meraların kiralanması ve meralardaki suyun kullanımına ilişkin soruları ise şöyle yanıtladı:

“Arapgir Kozluk Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilecek.  Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Ancak  HES’ler yapılırken çok büyük bir yer kaplamıyor. HES’ler üstelik taşkın korumaya da yardımcı oluyor. HES’ler eğer bulunduğu bölgeye zarar veriyorsa zaten ona izin vermiyoruz. Biz gerekli teknik incelemeleri yapıyoruz. 

Meraların kiralanması ve su kullanımı konusuna gelince,  meraların kiralandığı kişi ve kurumların,  buradaki suyu kullanması nedeniyle içme suyu sıkıntısı yaşadı.  Mera konusunu da arkadaşlarımız incelesin.  Ancak su kullanımında öncelik sırası var.  Öncelikle içmesuyu ihtiyacının karşılanması ve sonrasında sulama suyu olarak kullanılması gerekiyor.  Bunu bizim buradaki DSİ Şube Müdürümüz ve sulama birlikleri oturup konuşalım.”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, Malatya ziyaretine AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Milletvekilleri  Cemal Akın, Mücahit Fındıklı, Eski Bakan ve Malatya milletvekillerinden,  Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Recai Kutan, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şanal Tosun da eşlik etti. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız