SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Yeni Ürün Çeşidi: Kinoa

0
Güncellendi - 2017-06-09 02:59:08
Malatya'ya Yeni Ürün Çeşidi: Kinoa
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da ekimi yapılmayan ancak Malatya iklimine uygun ürünleri bilimsel olarak araştıran Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler Şube Müdürlüğü, bu çalışmalar kapsamında Malatya’da ilk defa Kinoa bitkisi ekimi yaptı.

Geçtiğimiz yıl Kuluncak ilçesinde kinoa bitkisinin demontrasyon çalışmalarını yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu yıl Akçadağ ilçesi Sultansuyu Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’nün 200 dekarlık arazisine üretim amaçlı ekim yaptı.

Nisan ayında yapılan ekim işleminin ardından gelişiminin adım adım izlendiği Kinoa bitkisi yeşererek hızla büyürken, bu bitkinin gerek besin, gerekse de ticari olarak önemli getirilerinin olduğu bildirildi.

Ağustos ayı gibi hasat yapılması beklenen kinoa bitkisinde beklenen verimin alınması halinde Malatya genelinde çalışmalar yapılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Kinoa; yüksek oranda Protein içeren, insan gelişimi için gerekli olan tüm temel Amino Asitleri tohumlarında ve yapraklarında bulunduran iyi bir bitkisel besin kaynağıdır. Vitamin, mineral ve lif içeriği çok yüksektir. Kolesterol içermez. A, B, C, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir. Kinoa kabızlığa, kansızlığa iyi gelir. Kemik ve dişleri güçlendirir. İçerdiği süperoksit, dismutaz enzimleriyle yaşlanmayı geciktirir. Kansere, kalbe, bahar alerjisine, diyabete ve yüksek tansiyona iyi gelir.

Kinoanın yağ oranı düşüktür. Besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Kinoa buğday gibi gluten içermediği için çölyaklılar da rahatça tüketebilir.

Kinoa bitkisi, deniz seviyesinden 2000-3500 metre rakımlara kadar rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Nemli toprakları tercih etse de bitkiler kurağa dayanıklıdır. Soğuğa dayanıklılığı fazla olmayıp, hafif donlara dayanabilir. Çiçeklenme döneminde soğuğa hassasiyet artar. Gölge şartlarını sevmez. Gelişme süresi çeşitlere göre 90-120 gün arasında değişmektedir. Yüksek rakımlarda erkenci çeşitler kullanılabilir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir. İyi direne olmuş, hafif, orta ve ağır bünyeli topraklarda rahatlıkla yetişmektedir. En iyi gelişmesini tınlı-kumlu topraklarda yapar. Zayıf drenajlı, düşük verimli veya alkalilik yada asitlilik problemi olan marjinal topraklarda yetiştirilir. Karasal iklime ve kuraklığa dayanıklıdır. Kurak şartlarda kök gelişmesi iyidir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklı olup, 6-8.5 pH sınırlarında yetişmektedir. Buğday ve arpadan sonra nadas alanlarının değerlendirilmesinde, genç bahçelerin içinde alt bitki olarak, yaşlı bahçelerin sökümünden sonra toprak yapısını düzeltmek için arazilerde rahatlıkla tarımı yapılacak bir bitkidir. Kendi kendine döllenen bir bitki olduğundan tohumları tekrar tohumluk olarak kullanılabilir. Ekimi ve hasadında buğday ekim ve hasat makinalarının kullanılması tarımının geniş alanlarda yapılmasına olanak sağlar.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • servis (6 yıl önce)
    Umarız İyi Olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Sah (6 yıl önce)
    Linkten de görüleceği üzere Malatya'da daha önce kaç defa denenen bir ürün.Linkte de görülebilir.Pazarı olmayan ve denenmiş ürünleri ''Malatya'da ilk defa'' diyerek lanse etmek ne kadar etik? http://malatya.tarim.gov.tr/Haber/194/Kuluncakda-Kinoa-Yetistiriciligi-Tarla-Gunu%E2%80%A6
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    MALATYADA COK IYI YETISIRSE KOTA YA DA YASAK GELIR ÖRNEGI HASHAS AKDENIZ VE EGEDE SERBEST BIZDE YASAK NEDENI BIZDE DAHA IYI OLMASI KAYSIYA DA COK OYUN OYNADILAR AMLESEF OLMADI YASAK GELMEZ INSALLAH
    0
    0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (6 yıl önce)
    Umarım iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    Bitki çıkışları çok zayıf rakımı yüksek yerlerde yetişen bir bitkidir doğru ürün doğru rakım kaliteli verim demektir.Belediye asli görevlerine dönsün bence geçende sertifikasız fidan dağıtımı yapıldı yazık bu aklı kim veriyo kim yönlendiriyo memleket için üzücü seyler.200 dekarlık alanda denememi olur yazık masrafa
    0
    0
    Yanıtla
  • aydin (6 yıl önce)
    Macera aramayın. Yerel değerlere bakın.
    0
    0
    Yanıtla