SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'yı Bırak Oraya Git!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:10:55
A- A+ PAYLAŞ

Tekstil merkezi Malatya'da, tekstil yatırımı teşviğinin yetersizliği yüzünden Malatyalı yatırımcıların daha fazla teşvik verilen bölgelere gitme seçeneği ile karşı karşıya kaldıkları belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar, son teşvik düzenlemeleri ile Malatya'nın aleyhine oluşan durumu Çarşamba günkü yazısında şöyle aktardı:

"Teşvikler, Malatya’da yapımı süren 80 milyon liralık iplik fabrikasının yönünü Şanlıurfa’ya doğru çevirdi
 
TİYATRO sanatçısı ve ATV’deki “Kim Milyoner Olmak İster” programının sunucusu Kenan Işık’ın oğlu Ahmet Işık’ın Burcu Akar’la nikah töreni için Bağcılar’daki Holiday Inn Oteli’ndeyiz.
 
Zeliha-Necdet Akar ile Beril-Kenan Işık, THY’de çalışan çocuklarının nikah hazırlıklarını yaparken aynı masayı paylaştığımız İpek Tekstil’in kurucu ortağı İlhan Şahintürk sordu:
 
- Şanlıurfa’ya yatırıma gidilir mi?
 
- Hayırdır, neden sordunuz?
 
- Malatya’da 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 milyon lira yatırımla penye iplik fabrikası kurmak üzere işe girişmiştim. 30 bin metrekarelik kapalı alan yaptım. Makineler de yolda. Ancak, yeni teşvik paketinde tekstil ve konfeksiyon yatırımlarına sadece 6’ncı bölgede olursa destek verileceğini gördüm. Bunun üzerine kafam karıştı. “Malatya’daki yatırımı 6’ncı bölgedeki Şanlıurfa’ya mı götürsem” diye düşünüyorum. 
 
Tam o sırada TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı yanımıza uğradı, konuyu öğrenir öğrenmez İlhan Şahintürk’ü frenlemeye çalıştı:
 
- Sakın Malatya’dan vazgeçme.
 
- Sayın Vekilim, 6’ncı bölgede üretim yapacaklarla rekabet edebilmem mümkün değil. Tekstil ve konfeksiyona Malatya’da hiç teşvik verilmeyecek.
 
- Acele etme. Durumu Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’la konuşuyoruz. Bir çözüm yolu bulunur.
 
- İnşallah Sayın Vekilim.
 
Mücahid Fındıklı, bir başka masaya geçerken bu kez diğer masa komşumuz İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi geldi, durumu öğrenir öğrenmez tavsiyenin de ötesine geçti:
 
- Sevgili İlhan, hiç boşuna Malatya’da o fabrikayı açma. Hemen Şanlıurfa’ya git.
 
- Hikmet Başkanım, Malatya’da fabrika inşaatım bitti, makineler yolda. Tam son karar anında gibiyim.
 
- Malatya’da şu ana kadarki harcamaların ne boyuta ulaştı?
 
- 6-7 milyon lirayı buldu.
 
- Hemen orayı bir başkasına sat, doğru Şanlıurfa’ya git.
 
- Başkanım çok kararsız kaldım... Hem Şanlıurfa’da eleman bulabilir miyim?
 
- 27 Haziran Çarşamba günü Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’la Şanlıurfa’ya gidiyoruz. Sen de gel, durumu daha yakından gör. Senin için en iyisi o fabrikayı Şanlıurfa’da kurmak.
 
- Bir fabrikamız da Kahramanmaraş’ta var. Zaten o da zar zor yürüyor. Bu kez memleketimiz Malatya’ya yatırım yapalım istedik. İyi ki yatırımı tam bitirmemişim. Tamamlamış olsam taşınmak da pek kolay olmazdı.
 
- Sen hiç durma, Şanlıurfa’ya git.
 
- Malatya’daki fabrika yeri ne olacak?
 
- Hep birlikte birini bulur, satmanı sağlarız.
 
Tam bu noktada LC Waikiki markasıyla öne çıkan Tema Mağazacılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de yanımıza uğradı, o da İlhan Şahintürk’e aynı tavsiyede bulundu:
 
- Bırak Malatya’yı, doğru Şanlıurfa’ya git.
 
Sonra bana döndü:
 
- Görüyor musun iş ne hale geldi? Kendi memleketimizde bitmek üzere olan bir yatırımın durdurulmasını tavsiye ediyoruz. Olacak iş mi? Ama teşvikler bunu gerektiriyor.
 
Yeni teşvik paketi açıklandığında bölgeler arasında sektörel keskin çizgiler yoktu... Tebliğ ve yönetmelikler, tekstil ve konfeksiyonda yeni yatırımlara, “İstikamet 6’ncı bölge” diyor... Anlattığım örnek Malatya’yı üzecek, Şanlıurfa’yı sevindirecek gibi duruyor...
 
Ancak, her şey bu kadar basit yürümeyecek, iller arası gerilim artacak gibi görünüyor...
 
1 milyon liralık konfeksiyon yatırımında vergi ve prim desteği 6 ayda sıfırlanır
 
İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İpek Tekstil’in patronu İlhan Şahintürk’le konuşurken bir uyarıda bulundu:
 
- Personelle ilgili vergi ve prim desteğinde “yatırımın yüzde 50’si” sınırı var.
 
- Teşvikte süre 10-12 yıl değil mi?
 
- Öyle ama aldığın destek yatırım bedelinin yüzde 50’sini bulduğu an, herşeyi cebinden ödemeye başlayacaksın.
 
Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, şu hesabı ortaya koydu:
 
- Biz bir hesap yaptık. 1 milyon liralık bir konfeksiyon tesisi kurup, 500 kişi çalıştırmaya başladıysan, alacağın prim ve vergi desteği 6 ayda limitini dolduruyor.
Hikmet Tanrıverdi araya girdi:
 
- Büyük ama az personel gerektiren yatırımlarda teşvikler durumu kurtarır. Ancak, emek yoğun konfeksiyon sektörü için aynı şeyi söylemek pek mümkün görünmüyor.
 
Bu durum hükümetin 6’ncı bölgeye bile olsa artık daha fazla konfeksiyon yatırımı yapılmasını istemediğini gösteriyor...
 
Doğanşehir’de teşvik beklentimiz zaten yok
 
TEMA Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’e sordum:
 
- İstanbul’da size üretim yapan bazı konfeksiyon atölyelerini Doğanşehir’e (Malatya) götürme planınız vardı. Üretin alanını hazırlayıp, onlara çağrıda bulunacaktınız. 6’ncı bölge dışında kalan illerde tekstil ve konfeksiyon yatırımlarına hiç teşvik verilmediğine göre bu projeden vaz mı geçeceksiniz?
 
- Hayır vazgeçmeyiz. Biz o işi teşvikten bağımsız, bir beklentimiz olmadan planladık. Hedefimiz o atölyelerle ilçemize katkıda bulunmak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız