SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'yı Çok Severdi''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde düzenlenen Turgut Özal Müzesi'nin açılışına katılan Semra Özal, eşinin Malatya'yı çok sevdiğini ve onun anısına memleketinde böyle bir müzenin açılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek de, “Biz 68 kuşağıyız. Biz Anadolu’nun ücra köşelerinde üniversiteye okumaya gittik, soğuk savaşın acımasızca devam ettiği, gençlerin birbirine yumruk sıktığı bir dönem. Elimize kalem, defter alacağımıza birileri elimize sopa tutuşturdu. Sonra birbirimizi taşlamaya, kurşunlamaya başladık. Neden, nasıl oldu diyene kadar bir kuşak heba oldu. Eğer Turgut Özal ile karşılaşmasaydım, onunla tanışmasaydım halen ben yumruk sıkan el olurdum. Ben insanların elini sıkmayı ondan öğrendim. Bu bir itiraftır. Siyasette el sıkma, kucaklaşma dönemi onunla birlikte yaşadı” dedi.

TURGUT ÖZAL MÜZESİ AÇILDI
Türkiye'nin 8.Cumhurbaşkanı ve hemşerimiz Turgut Özal’ın adının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi bünyesinde yaptırılan Turgut Özal Müzesi’nin açılışı yapıldı. Müzede, Türkiye’nin yetiştirdiği ender insanlardan olan Turgut Özal’a ait çok özel eşyalar ve fotoğrafları sergileniyor.

Müze açılışına, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Özal'ın eşi Semra Özal, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı ve İhsan Koca, Vali Vekili Şükrü Özcan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bakanlardan Galip Demirel, Malatya eski Valisi Saffet Arıkan Bedük ile çok sayıda davetli katıldı.

“TEK ÜNİVERSİTE”
Müzenin açılışı nedeniyle ilk tören Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, 2 Cumhurbaşkanı adına müzesi olan tek üniversitenin İnönü Üniversitesi olduğunu söyledi. Çelik, Turgut Özal’ın Ankara’nın doğusunda bıraktığı en güzel yerin Turgut Özal Tıp Merkezi olduğunu belirterek, Özal’ın hatırasını burada yaşatmak için sağlık alanının da birçok önemli hizmetler verdiklerini söyledi.

“ONDAN SONRA TAŞ BİLE KONULMADI”
Merhum Turgut Özal’ın eşi Semra Özal ise Özal’ın en büyük hayalinin GAP projesi olduğunu vurguladı. Özal’ın Malatya’yı çok sevdiğini belirten Özal, “Bu müzeyi gördükten sonra çok daha eskiler gözümün önüne geldi. Rahmeti Malatya için memleketi için çok şeyler yaptı. Bugüne kadar rahmetliyle çok fazla ilgilenen olmadı. Onun yaptığı Tıp Merkezi hakikaten dünyada demeyeceğim ama bu bölgede eşsiz bir merkez. Onu taçlandıracak olan bu müzeyi yapan Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bundan sonra Malatya’da Turgut Özal biraz daha fazla anılacak ve hatırlanacak. 1954 yılında evlendiğimizde İstanbul’dan başka hiçbir şehir görmemiştim. Beni balayına Malatya’ya getirdi. Onun en büyük amacı burada akan suyun boşa gitmemesi, buraya bir baraj yapılması hayali vardı. O zaman bir çok insan bu düşüncesine dudak bükük hayal diyordu. Onun en büyük ideali GAP’ın bitmesiydi. GAP biterse bu bölge bolluğa kavuşacak, şehirlere gidenler geri gelecek diyordu. Maalesef onun vefatından sonra bir taş bile konulmadı. Olduğu gibi kaldı. Onun hayallerini çok insan algılayamadı veya akılları almadı. Bu müze benim için çok önemli. Bunun devamını bekliyorum. Böyle güzel şeyleri Malatya’da görmek, rahmetlinin adının biraz daha fazla anılmasını, hatırlanmasını istiyorum” diye konuştu.

“SİYASETE ONUNLA BAŞLADIM”
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek’te siyasete Turgut Özal ile birlikte başladığını belirtti. Çiçek konuşmasında şu ifadelere vurgu yaptı:
“Bugün gelmem gerekiyordu, çünkü üzerimizde hakkı olan biri. Benim gözümde ve gönlümde Özal nasıl bir insan bunu sizlerle paylaşmak için geldim. Rahmetli Özal ne anlam ifade ediyor derseniz benim gözümde iz bırakmış, eser bırakmış, Türkiye’ye çağ atlatmış kişidir. Benim için Özal bir ağabeydi. Ben 32 yaşında aktif siyasete onunla başladım. O zaman kendisine ağabey diye hitap ediyoruz. 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kuruyoruz. O benim ilk genel başkanım, sonra Başbakanım, sonra Cumhurbaşkanım. Biz 68 kuşağıyız. Biz Anadolu’nun ücra köşelerinde üniversiteye okumaya gittik, soğuk savaşın acımasızca devam ettiği, gençlerin birbirine yumruk sıktığı bir dönem. Elimize kalem, defter alacağımıza birileri elimize sopa tutuşturdu. Sonra birbirimizi taşlamaya, kurşunlamaya başladık. Neden, nasıl oldu diyene kadar bir kuşak heba oldu. Eğer Turgut Özal ile karşılaşmasaydım, onunla tanışmasaydım halen ben yumruk sıkan el olurdum. Ben insanların elini sıkmayı ondan öğrendim. Bu bir itiraftır. Siyasette el sıkma, kucaklaşma dönemi onunla birlikte yaşadı. Türkiye halen o dönemi arıyor. Her gün vurguladığımız birlik ve beraberlik tesis edilecekse, yumruk sıkmayı, taş atamayı geride bırakıp, birbirimize dost ve kardeşçe el uzatmanın zamanı gelmiş ve geçmiştir. Özal yumruk sıkanları el sıktıran bir insandı.
Siyasette bulunduğum yıllarda şunu gördüm; Anavatan Partisi kurulduğunda kavga ettiğimiz insanlar vardı. Ben ve o ayrımı üzerinde siyaset yapan değerlendirmeleri böyle sakat, yanlış ve sapık bir anlayış içerisinde sürdürmeye çalışan bir Türkiye’yiz. Birimizin varlığı başkasının yokluğunu gerektirmiyor. Ben ve o, biz ve onlar, kimin işine yaradı diye baktığımız zaman ne bizim, ne de onlar dediğimiz kişilerin değil bizi karşı karşıya getirenlerin işine yaradı. Rahmetli Özal hep şunu söyledi; sorunun parçası değil, çözümün parçası olmak. Hep sorunları tekrar ederiz, çözümün parçası olmayız. Türkiye’nin çözümün parçası olmaya ihtiyacı var. İdeolojik gevezelik yerine pratik olmak iş yapmak, Özal nedir derseniz işte budur. Çok konuştuk, birbirimizi çok hırpaladık ama az iş yaptık. Bugün gelinen noktada ideolojik tartışmalar yapıladursun gücümüzü bu ülke için taş üstüne taş koymaya çabalarsak hepimiz için faydalı oldu. Özal, birçok eser bıraktı. Bu eserler onun en büyük şahididir. Oda bir kaderi yaşadı. Kalabalıklar içinde çok yalnız kaldığı günler oldu. Vefatıyla birlikte milyonlar onunla birlikte oldu. Ama bu bizim toplum olarak bir eksiğimizi gösteriyor. Keşke insanların kıymetini yaşarken bilsek.”

“VAKİT GEÇ DEĞİL”
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Özal dönemindeki anıları anlatarak, "Eğer merhum Özal dinlenseydi, bugün Irak’taki sıkıntı yaşanmazdı" diyerek, Özal'ın ileri gören üstün yetenekli bir insan ve devlet adamı olduğunu vurguladı.
Cemil Çiçek, "Merhum Özal hayatta iken, Özal'ı tenkit eden sorumsuz siyasetçiler oldu" diyerek, daha sonra şunları söyledi:

"ANAP kurulurken, tatsız tuzsuz aşure yaptı dediler. Biz de savunma yapıp dedik ki, aşurenin kıvamı iyi tutturulursa ne kadar önemli tatlı olduğunu bilirler."
"O dönemde Özal'ın orta doğu'da Kuzey Irak'ta yapmak istediklerini, biz, bir kısım partililerimiz anlamadı. Irak'da bugün kan ve gözyaşı varsa, o günün Türkiye'de görev yapan bir kısım muhalefet liderlerinin sonucudur" diyen Çiçek, "Eğer biz o zaman Özal'ı kavrayabilseydik, sade biz değil, o gün baba Bush anlayabilseydi, bugün orta doğu'da bu kadar kan ve gözyaşı dökülmezdi. Türkiye daha sonra kuzey Irak’ta boşluk nedeniyle yeşeren ve kamp kuran PKK bugün olmazdı. Orası Türkiye'nin kontrolünde olurdu.
Bugün kimin kontrolünde ben de bilmiyorum. Onun için Özal'ı anlayamadık. Vakit geç değil, zararın neresinden dönülürse kardır" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız