SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'yı Dünya Tanıyacak"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:50:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Mirası Arslantepe Projesi’nin kapanış toplantısı, Battalgazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Arslantepe Höyüğü sayesinde Malatya’yı dünyanın tanıyacağına dikkat çekildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğinde yürütülen ‘Gelecek Turizmde” 2. dönem projeleri kapsamında Battalgazi Belediyesi ve Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği’nin proje ortağı olduğu  “Malatya’nın Mirası Arslantepe” Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı. Battalgazi Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Bulut, Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanı Hülya Çalışkan Akgül, Anadolu Efes Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban,  bazı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 

Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Arslantepe’nin önemine dikkat çekerek, “UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Arslantepe’nin asıl listeye girmesi konusunda profesyonel bir çalışma gerekiyordu. Başlayan bu projeyle Arslantepe’nin Türkiye ve Dünya gündemine sağlıklı ve doğru bir şekilde anlatılması sağlanmış oldu. Arsalntepe’nin doğru anlaşılıp anlatılması, bu projeyle gerçekleştirilmiş oldu. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederim. Bu projenin bitmesiyle Battalgazi Belediyesi’ne bundan sonra daha büyük görevler düştüğünün farkındayız. Farkımızı, farkındalığı artırarak daha büyük projelerle gerçekleştireceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. 1931 yılından bu yana Arslantepe’ye katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Anadolu Efes Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban ise, bir yıllık emeğin paylaşımında bulunacaklarını belirterek, “Bu gün bizim için çok önemli bir gün. Çünkü bir yıllık emekleri sizlerle paylaşacağımız ve güzel Malatya’nın değerli eseri Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine girerek koruma altına alınacağı ve tüm dünyaya tanıtılacağı bu projenin sonuçlarını sizlerle paylaşacağız. Projemizin ismi “Gelecek Turizm’de”.  8 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes olarak yola çıktık. İlk önce Doğu Anadolu Bölgesi’nde başladık. 5 yıl boyunca Doğu Anadolu Bölgesi’nde bölgesel bir proje olarak ilerledik. 5 yılın sonunda bir çok önemli sonuçlar aldık. Bakanlar Kurulu Kararı ile Uzundere Turizm merkezi ilan edildi. Biz bu deneyimimizi daha sonra tüm ulusa yaymak istedik. Her sene 3 tane sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlıyoruz. Fon desteğinin ötesinde tanıtım ve eğitim desteği de sağlıyoruz. Malatya projemiz de bunlardan bir tanesi” diye konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay’da, Arslantepe Höyüğü’nün tanıtılması için çalıştıklarını belirterek, “Arslantepe Malatya’nın hatta dünyanın ortak mirasıdır. Arslantepe için ne yapılırsa yeridir. Ve şu anda da yapılıyor. Arsalantepe bizim için çok önemli. Bizler elimizden ne gelirse yapıyoruz. İnşallah tanıtımı konusunda da hep birlikte tüm dünyaya tanıtırız” ifadelerini kullandı.

Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Bulut ise, ilçe genelinde Arslantepe’nin öğrencilere yönelik yapılan bilgilendirme çalışmaları ile tanıtımının yapıldığını belirterek, “Dünya Kültür Mirası listesine alınmaya çalışılan, aslında olması gerek çünkü 9 bin yıllık bir geçmişe sahip kadim kültürümüzün temelini de oluşturan Arslante’nin şimdiye kadar görülmemiş olması bile talihsizlikti. Ancak biz özellikle Battalgazi Belediyesi’nin bu kapsamdaki çalışmaları ile kendi bünyemizde okullarımızda ve Malatya genelinde yaygınlaştırılarak, sürdürülmesi ve kendi öğrenci ve halkımızla birlikte bu geçmişi, kadim kültürümüzün temellerinin atıldığı bu bölgenin bizler tarafından görülüp, gerekli değerin verilmesi ile birlikte inşallah Dünya Kültür Mirası listesine girerek hak ettiği yeri alacaktır diye ümit ediyorum” diye konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür ve turizm alanında yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, “Bundan sonraki dönemde Bakanlık tarafından yürütülecek olan çalışmalarda yaklaşık 3 haftadır Bakanlıkta Türkiye’nin son günlerde yaşadığı sorunları büyük oranda tartıştık ve bazı çıkış yolları bulduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin yaşadığı özellikle Rus uçağının düşürülmesinden sonra yaşanan süreçte ülkemizin önemli bir değeri haline gelen turizm konusunda yaşanan sorunları ile ilgili bir kriz masası oluşturduk. Bu kriz masasında bazı tedbirlerimiz var. 2015 yılı sonu 2016 yılı başında bu krizlerle ilgili uygulayacağımız bazı tedbirlerle bu krizi önlemeye çalışıyoruz. Şuraya gelmek istiyorum Kültür ne kadar turizmin parçasıysa, turizm de o kadar kültürün parçasıdır. Sayın bakanımızla 3 haftadır yaptığımız toplantılarda özellikle şehir kimliği ve hemşehrilik üzerine yoğun tartışmalarımız ve görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki günlerde bu yoğun görüşmeler devam edecek. Şu müjdeyi verebilirim. 81 ille ilgili yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Bu çalışmalarda şehrin kimliğini ortaya koyacak olan ürünler nelerdir, kültürel değerleri nelerdir, bunlar üzerinde yoğun çalışmalarımız olacak” dedi. 

Aslan, Arslantepe ile ilgili yapılan çalışmalara da dikkat çekerek, “Biz 2006 yılından itibaren Efes grubu ile yoğun çalışmalara başladık. Bu çalışmalardan Arslantepe önemli çalışmalarımızdan biri. Fırat Havzası projesinde birinci aşamada Keban Baraj gölü ile başladık. Keban baraj gölünün olduğu bölümde Malatya’dan Arapkir var. Elazığ’dan, Tunceli’nden, Erzincan’dan projeler var. Bizim amacımız bu bölgede Kültürel değerlerimizi ön plana çıkaran turizm destinasyonları oluşturmak. İkinci aşamada Karakaya baraj gölüyle devam ettik. Bir sonraki aşamada da Fırat Havzası’nın üçüncü bölümü olan Atatürk Baraj gölüyle devam edecektir. Bölgede sizlerin katkısı ile beraber, Türkiye içinde hak ettiği yeri alacak, daha sonraki aşamalarda da bunu dünyaya duyurmak için çalışacağız. Bu bölgenin hak ettiği değeri bulması için çalışmalarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı adına konuşan Bülent Açıkgöz’de, yerel kalkınmayı desteklediklerini ifade ederek, “Bizler kalkınma programları olarak 170’den fazla ülkede kamu kurumları ve özel sektörlerle ve sivil toplum örgütleriyle beraber Kalkınma Programı projelerini yürütmekteyiz. Bu projeler bağlamında özellikle yereldeki değerlerin korunması, sürdürülmesi ve istihdamın arttırılması tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalara destek veriyoruz. Türkiye genelinde 9 projemizi farklı alanlarda Arslantepe örneğinde olduğu birçok konuda kalkınmanın desteklenmesini öncelikli olarak destekliyoruz. Bunun arkasındaki temel unsur nedir diye soracak olursanız, topluma rağmen değil, toplumla beraber yerelden bir vizyon geliştirdik. Ve bu vizyon çerçevesinde yerel kalkınmayı destekliyoruz” dedi.

Toplantıda, son olarak Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanı Hülya Çalışkan Akgül tarafından bir sunum yapıldı. 

Öte yandan toplantı sonrası Battalgazi Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Malatya’nın Değeri Arslantepe” projesinin paydaşlarına vermiş oldukları katkıdan dolayı teşekkür edildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız