SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'yı Gözden Çıkarabilirim!..'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Genel Kurulu, Malatya'da yapıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Abdulkadir Akgül, esnafın borçlarını yeniden yapılandıracaklarını kaydetti. Akgül, Malatya Bölge Kooperatifi'yle ilgili performans değerlendirmesi yaparken, sert konuştu ve "Malatya'yı gözden çıkarabilirim"dedi.

Esnaf Sarayı'nda düzenlenen mali genel kurula, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Abdukkadir Akgül, 5 başkan yardımcısı, 10 ilin kefalet kooperatifi başkanı, bazı daire amir ve müdürleri ile bir grup esnaf katıldı.

Genel kurulda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Abdulkadir Akgül, esnaf ve sanatkarın AB sürecine uyum sorunu yaşadığını söyledi. Yeniden yapılanmaya değinen Akgül, "Esnaf kabuk değiştirmeli" dedi.

Akgül, "Ben esnafın şikayetini paylaşma makamı değilim. Hiç siftah yapmamış bir esnafın derdinin nesini paylaşayım. Ben çözüm merkeziyim. Onun için genel başkanım. Genel başkanların görevi dert paylaşmak değil, çözüm üretmektir. Her sorunun çözümü vardır. Ama biz halen yatıyoruz. Esnafa kredi kullandıralım. Esnafın durumu iyi değilse, demek ki çalışmıyoruz" diye konuştu.

VALİNİN ÖNÜNDE FIRÇA..
Bölge birliğinin çalışmaları ile ilgili de eleştiride bulunan Akgül, “Keşke ben buralara gelen ilk başkan olmasaydım. 1950’li yıllarda kurulan kooperatifler ilk kez neden bir genel başkan gördü. Çok büyük iş yapmışız görünüyor ama, fazla iş yapmamışız. Bu bir özeleştiridir ama gördüklerimiz bunu bizlere tescil ettiriyor. Telefonlarınız çalıyor, konuşmalarınız buraya geliyor, konuşulanları dinleyemedim bile. Önce bir kere dinlemesini öğreneceğiz, bu bir. Esnafa ulaşamıyoruz. Maaşlarımız iyi, sekreterlermiz iyi, arabalarımız iyi ama Sekreterimi iyi, arabamız iyi ama yaptığımız iş iyi değil. Malatya’yı gözden çıkarabilirim.. Bağlı kooperatiflerinizin yarıdan çoğu kapalı. En iyi kooperatif 2 trilyon vermiş. Sizin bölgenin toplam kullandırdığı para 22 trilyon. Bu kadarı Antep’te bir kooperatif veriyor. Yılda 4.5 katrilyon kredi kullandırıyoruz ama, Malatya bunu kullanamamış.. 4 yıl önce ben sizleri bir defaya mahsus affediyorum dedim, bundan sonra affetmeyeceğim, döküleni toplamayacağım. 4-5 yıldır yaptıklarımıza rağmen hala kooperatiflerimiz kapalı, sizlere son bir kez daha fırsat veriyorum.. Bizim kooperatiflerimizin alacakları 80 trilyon lira, bunların faizle birlikte tutarı 200 trilyon. Bunları yeniden yapılandırmaya gideceğiz, yeniden temmerüt faizlerini devam ettirmeyeceğiz. Bari bunu iyi değerlendirin. Bunu yaparsanız kesinlikle kapalı kooperatif kalmayacak. Şunu da belirteyim ki çözülemeyecek sorun yok yeter ki çözmek için çalışalım.”diye konuştu.

Merkez birliği başkanının, sert çıkışını Vali Daşöz de şaşırmış bir şekilde dinledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram da "Birliğimize Malatya, Elazığ, Adıyaman, Bingöl ve Muş ile ilçeleri bağlı. Bu bölgelerimizdeki kooperatiflerimiz üzülerek söylüyorum ki kapalı. Bunların çeşitli sebepleri var, ana sebebi ise bölgemizde coğrafi durum, yaşam tarzı, şartı ve ekonomik girdilerin yok oluşu. Bölge de tütün ekimi vardı bunlar perişan, pancar ekicisi vardı bunlar da perişan. Bölgemiz bir sanayi bölgesi de değil. Hal böyle olunca esnaf arkadaşlarımızın ekonomik girdileri elinden alındı. İlçelerde görev yapan memur arkadaşlar illerde oturunca buradaki gelir tabii ki yok oluyor, bir de bölgemizdeki en büyük sıkıntı, bölgeler arası farklılıklar. Bu farklılıklara tahammülümüz yok. AB’deki esnaflar ile bizim rekabet yapabilmemiz için bizim mutlaka gücümüzün artırılmasını istiyorsak Doğu ve Güneydoğu’daki faaliyet gösteren bu teşkilatların ve bu teşkilatlara bağlı tüm esnaflarımızın diğer bölgedeki arkadaşlarımızla rekabet edebilmesi için köklü çözümler üretmesi gerekir. Bunun başında bizim aklımıza ilk gelen; kalkınmada öncelikli yörelerde KOBİ’ler nasıl destekleniyorsa mutlaka bizim esnaf ve sanatkarımızın da desteklenmesi gerekir."dedi.

Mali genel kurulda, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin de birer konuşma yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız