SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'yı Kayıt İçine Çekeceğiz..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, Malatya'yı sokak sokak taradıklarını belirtirken, kayıtdışının boyutuna dikkat çekti ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özkök, artık kara düzenle değil, sistemli ve veri tabanlarını ellerinde bulundurarak çalıştıklarını ifade ederek, kayıt dışı ekonomiyle daha etkili mücadele edeceklerini söyledi. Özkök, son günlerdeki vergi oranlarındaki yüzde 8-10 oranındaki artışın yanlış anlaşıldığını belirterek, "Kamuoyu gündemindeki yüzde 8-10 oranındaki artış normaldeki bir vergi artışı değil. Yapacağımız çalışmalarla kayıt dışını, kayıt içine almakla kaynaklı bir artış. Bu yanlış anlaşıldı" dedi.

ESKKK'E ZİYARET..
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evreni ziyaret etti. Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, "Malatya'ya hizmet anlamında, sivil toplum kuruluşlarını da yanımıza almak istiyoruz. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşüyor. Öncelikle, daha sağlıklı hizmet yürütebilmek için Malatya'nın bir veri tabanını çıkartıp, Malatya'daki Vergi Dairesi'nin durumu nedir? Bunu kavrayıp, hem karşılıklı bilgilenmek ve hem de görüşlerimizi sizlere aktarmak, sizlerinde görüşlerini dinlemek üzere bu ziyaretlere başladık. Malatya'da ziyaret etmediğimiz sivil toplum kuruluşu kalmayacak" diye konuştu.

Son dönemlerde sahte fiş ve fatura oranları arttığını ve buna karşı önlemlerini aldıklarını söyleyen Özkök, "Malatya çok orta ölçekli bir il. Kurduğumuz teşkilatta artık kara düzen bir teşkilat değil. Bilgisayar destekli, bütün verileri ilimizde bulundurarak hareket edeceğiz. Kayıt dışı ekonomiyle inşallah daha etkin mücadele edeceğiz. Bu mücadelede de dürüst mükelleflerimiz kesinlikle hiç bir şeyden çekinmesinler. Biz her zaman onların yanında olacağız. Bizim sözlerimiz tamamen uyarı niteliğinde. Biz önleyici bir hareket planlıyoruz. Sonradan cezalandırıcı bir idare olmayacağız. Önceden insanlarımıza bilgi veriyoruz, yapacaklarımız hakkında.

Malatya'yı sokak sokak tarama çalışmalarına başladık. Bu çalışmamız cezalandırmak için değil. Öncelikle bilgileniyoruz, kiminle muhatap olduğumuzu ve Malatya mükellefi kimle muhatap olacak diye. Biz çok açık, şeffaf, adil ve dengeli bir şekilde vergi toplamak istiyoruz. Bunu da kazanandan istiyoruz, kazanamayan mükellefimize diyeceğimiz hiç bir şeyimiz yoktur. Biz onların yanındayız, bizim yapmamız gereken bir hizmet varsa, biz onlara, onların ayağına gideceğiz" şeklinde konuştu.

"VERGİ VEREN MÜKELLEF, HAKSIZ REKABETTE KALMAYACAK"
Kayıt dışı ekonomiyle daha etkili bir mücadele edeceklerini belirten Özkök, "Vergi olayı tek başına bizim yapacağımız bir olay değil. Hepimiz taşın altına elimizi koyacağız, bunun vakti geldi. Çünkü ülkemiz biliyorsunuz, badireler atlattı, krizler atlattı. Bunların tekrar yaşanmaması için artık bütün mükelleflerin ödreme gücü ilkesine göre, kazancına göre, elini taşın altına koymasının zamanı geldi.

Malatya'nın 2004 yılı beyan analizlerini yaptım. Malatya'da Gelir Vergisi mükelleflerinin neredeyse yarıya yakını bize bir kuruş vergi ödememiş. Katma Değer Vergisi mükelleflerinin yüzde 70'i son 14 ayın verisini çıkarttım, bize bir kuruş KDV ödememiş. Kurumlar Vergisi'nin mükelleflerinin nerdeyse yarıya yakını bize bir kuruş matrah beyan etmemiş. Bunlar Malatya'da da kayıt dışının ne boyutta olduğunu gösteriyor.

Bunda bizim belki yaklaşım olarak mükelleflerin yakınana gidemememizin etkisi olabilir. İdare olarak bununda sorumluluğunu üzerimizde taşıyoruz. Ama artık diyorum ki, bir yerden başlamak gerekiyor. Hep birlikte Malatya'yı kayıt dışından, kayıt içine çekeğiz. Vergi veren mükelleflerimizin haksız rekabet içinde olmalarını önlemek amacıyla bunu yapacağız. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor.

Herkesten vergi alarak, insanların adalet duygularını değiştireceğiz. Yoksa vergi veren haksız rekabette kalıyor. Vergiyi herkesten adil ve dengeli almak niyetindeyiz" dedi.

Son günlerde kamuoyunda vergi oranlarına yüzde 8-10 oranında artış yapılacağına dair bilgilerin yanlış anlaşıldığını belirten Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, "Kamuoyu gündemindeki yüzde 8-10 oranındaki artış normaldeki bir vergi artışı değil. Bunun sebebi şu, yapacağımız çalışmalarla kayıt dışını, kayıt içine almakla kaynaklı bir artış. Bu yanlış anlaşıldı. Burada vergi oranlarındaki bir artış söz konusu değil. Ama toplamda bir vergi artışı öngörülüyor. Bu, toplayacağımız verginin tabanı arttığında vergi oranı da artacak. Her hangi bir artış söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Temel politikalarının vergi mükelleflerine yeni bir vizyon ve zihniyetle yaklaşmak olduğunu söyleyen Özkök şunları söyledi:

"Biz mükellefin dostuyuz. Bir mükellefimiz zarar ediyorsa, bu bizden kaynaklanıyorsa, ben o mükellefimi dinleyeceğim. Vergi daireleri zaten bundan dolayı kuruldu. Yoksa eskiden devam eden bir idare vardı. Yeni bir vizyon ve yeni bir zihniyetle mükellef odaklı bir idare kuruyoruz. Temel politikamız mükellefimizi memnun etmektir. Vergi dairelerimiz hizmetçi olacak."

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise Malatya'da tüm oda başkanlarının Malatya'ya hizmet için birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğini ifade ederek, "Kayıt dışına biz her zaman karşıyız. Biz vergimizi vermeye canla başla hazırız. Ancak piyasa bir nebzede olsa durgunlukla karşı karşıya. Bu durgunluğunda denetimlerde göz önünde bulundurulmasını istiyoruz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız