SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malay'dan Korkunç İddialar

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:57:40
Malay'dan Korkunç İddialar
A- A+ PAYLAŞ

Şırnak’ta 18 Ağustos 1992 günü, “ PKK, Şırnak'ı bastı” gerekçesiyle kente merkezine yönelik çok kapsamlı bir askeri operasyon başlatılmış, 4 gün süren olaylar sırasında, kent merkezinde ağır silahlarla rastgele ateş açılmış ve 100’ün üzerinde sivil hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar, kadınlar ve engelli insanlar da bulunuyordu. 

İşte hafızalara kazınan Şırnak 1992 olaylarının yaşandığı günlerde, Şırnak Valisi Mustafa Malay’dı. 

Malatyalı olan ve Malatya’dan zaman zaman politikaya girmek için denemeler yapan ancak bu alanda bir sonuç elde edemeyen Mustafa Malay, 2013 yılının Ocak ayında Merkez Valisi iken emekli olduktan sonra ilk defa, ‘Şırnak-18 Ağustos’ olaylarına ilişkin konuştu ve gündem yaratacak çarpıcı açıklamalar yaptı. 

www.t24.com.tr’den Hazal Özvarış’ın sorularını cevaplandıran dönemin Şırnak Valisi Mustafa Malay, ‘O gün çok kişi hayatını kaybetti. Sayılacak gibi değil’ sözleri ile vahametini anlattığı olaylarda askeri suçladı. 

‘Asker yaşlı insanları, çocukları öldürdü’ iddiasını ortaya atan Mustafa Malay, olayın ayrıntılarını kısa süre sonra yayımlanacak kitabında anlattığını belirterek, “Hem polislerimiz, hem askerlerimiz şehit oldu, hem de teröristler öldü. Halkı da çok perişan ettiler. O konuda ben daha çok askeriyeyi sorumlu buluyorum. Çünkü asker geliyordu, vatandaşların bütün işyerini, şunları bunları perişan edip gidiyordu. Bir de yaşlı, yaşsız insanlar öldürüldüler. Askerler de çok kişiyi öldürdü maalesef” diye konuştu.

Askerleri sivil halkı öldürmemek konusunda uyardığını, ancak bu uyarısının dikkate alınmadığını ifade eden Malay, “Askerler, içlerinde sivillerin olup olmadığını gözetmeden mi evlere ateş açtı?” şeklindeki soruya, “Tabii, sivil midir, değil midir hiç bakmadan… Maalesef askeriyenin de sıkıntısı oldu burada. Yaşlı insanları öldürdüler, çocukları öldürdüler. Ben onlarda da suç buluyorum. Çok konuştum onlarla da, biraz aramız açıldı. "Niye gidip bunları öldürüyorsunuz, gidin teröristleri öldürün" dedim. Terörist dururken sen bu sakat insanları, çocukları niye öldüreceksin?” sözleri ile cevap verdi. 

Şırnak 18 Ağustos 1992 olaylarında dönemin Şırnak Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar’ı sorumlu tutan Emekli Vali Mustafa Malay “Ağustos 1992’de bir vali olarak bir tuğgenerale, “Niye teröristler dururken, sivilleri öldürüyorsunuz” diyorsunuz. Bunun hiçbir hükmü olmuyor mu?” sorusuna karşılık olarak da “ Çok yanlış yaptı Mete Sayar. Halkla şey yapmayacaksın, gidip teröristleri öldüreceksin. Teröristleri öldür, ona kimse bir şey demez. Dediğim gibi, sakat çocuklar, yaşlı insanlar perişan oldular” dedi. 

Söyleşinin tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz: 

http://t24.com.tr/haber/eski-sirnak-valisi-asker-cok-insan-oldurdu-ankaraya-anlattim-ilgilenmedi/246146

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız