SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Maliyet Yansıtılmamıştır"

A- A+ PAYLAŞ
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde basında yeralan ve Tüketici Dernekleri'ne şikayet edilen konularla yer verildi. Elektrik faturalarındaki uygulanan bedellerin hesaplanmasında bir değişiklik olmadığının belirtildiği açıklamada, sadece isimler ve bedelleri, toplam içerisindeki faaliyetlere göre ayrıştırılarak faturalarda gösterilmeye başlanmıştır" denildi. 
 
Dağtım şirketlerine, 2011 yılı için yüzde 15 olan kayıp kaçak oranının 2015 yılına kadar düşürülerek yüzde 10 seviyelerine getirme hedefinin konulduğunun belirtildiği Fırat Elektrik şirketinin yaptığı açıklamada, Avrupa standarlarında olan bu seviyeye ulaşamayan dağıtım şirketlerinin zarar maliyetlerine katlanmak zorunda olduğu belirtildi. 
 
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:
 
"Son günlerde basında sıkça geçen “Elektrikte Skandal” haberleri ve Tüketici Derneklerine yapılan şikayetler ile ilgili olarak Elektrik Dağıtım Şirketimiz adına kamuoyuna aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
 
Öncelikle elektrik aboneleri bilmelidir ki Türkiye genelinde uygulanan Ulusal elektrik tarifeleri 1950’li yıllardan bu güne kadar uygulanan tarifelerdir, 2001 yılında yayınlanan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Ülke genelindeki elektrik uygulamalarına Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Usul ve Esaslarla yeni düzenlemeler getirilmiştir. Kanunla, elektrik piyasası tarifelerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) belirleneceği ve piyasada faaliyet gösteren Kuruluşlara faaliyetleri ile ilgili Lisanslar verileceği, EPDK tarafından piyasada faaliyet gösteren bu Kuruluşların ticari ve hizmet faaliyetlerinin de denetleneceği belirlenmiştir.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun faaliyete geçmesi ile 2006 yılına kadar abone faturalarında “Elektrik Tüketim Bedeli (Enerji, Kayıp-Kaçak, Dağıtım, Yatırım, Perakende Satış Hizmeti ve İletim Bedelleri)” adı altında tek kalem olarak düzenlenen ve gösterilen bedeller 2006 yılında faaliyetlere göre ayrıştırılarak; Perakende Satış Bedeli (Enerji ve Kayıp-kaçak Bedelleri), Dağıtım Bedeli (Arıza, Bakım, Onarım Hizmetleri ve Yatırım), Perakende Satış Hizmet Bedeli (Sayaç Okuma, Tahakkuk ve Tahsilat Hizmetleri), İletim Bedeli (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) verdiği hizmetler ve yatırımları karşılığı belirlenen bedeller) olmak üzere tek kalem olan “Elektrik Tüketim Bedeli” mevzuat kapsamında dört ayrı kaleme ayrıştırılmış ve faturalarda dört faaliyet bedeli olarak ayrı ayrı gösterilmeye başlanmıştır.
 
2010 yılına kadar Yukarıda izah edilen şekilde düzenlenen faturaların, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 01.01.2011 tarihinden itibaren, Enerji ve Kayıp Bedellerinden oluşan “Perakende Satış Bedelinin” “Perakende Satış Bedeli” ve “Kayıp-Kaçak Bedeli” adları ile Perakende Satış Hizmet Bedelinin de “ Perakende Satış Hizmet Bedeli (Tahakkuk ve Tahsilat Hizmetleri) ve “Sayaç Okuma Bedeli” adı altında ayrıştırılmış olarak faturalarda gösterilmesi hususunda karar alınmıştır.
 
Görüleceği üzere Ülke genelinde ilk çıkarılan Elektrik Faturası ile 2011 yılında çıkarılan elektrik faturalarında uygulanan bedellerin belirlenmesinde bir değişiklik olmamış sadece isimleri ve bedelleri toplam içerisinden faaliyetlere göre ayrıştırılarak faturalarda gösterilmeye başlanmıştır.
 
Tüm mal ve hizmet faaliyetlerinde olduğu gibi elektrik satış fiyatı da belirlenirken elektriğin kullanıcıya ulaşması için katlanılan her türlü maliyet satış fiyatının belirlenmesinde dikkate alınmaktadır. Elektrik Piyasasında tarifelere yansıtılan bu maliyetler EPDK tarafından belirlenmekte ve gerçekleşmeleri de denetlenmektedir.
 
Maliyetlerin belirlenmesinde 2010 yılında %18 olan Kayıp-kaçak oranı, 2011 yılı için %15 ve 2015 yılına kadar düşürülerek 5 yılda %10 seviyesine yani Avrupa standartları seviyesine çekilmesi için dağıtım şirketlerine hedefler verilmiş, hedeflerini yakalayamayan Şirketler zarar maliyetlerine katlanmak zorunda olduğu gibi hizmet giderlerinde de verimlilik hedefleri verilerek giderlerin düşürülmesi hususu mevzuatla düzenlenmiştir.
 
Bu uygulamalardan Dağıtım Şirketlerine bir kazanç doğması söz konusu olmadığı gibi, Dağıtım Şirketlerinin verilen kayıp ve verimlilik hedeflerini yakalayabilmeleri için 2011-2015 dönemi yatırım bütçeleri geçmiş yılların yatırım rakamlarıyla karşılaştırıldığında dört katına çıkarılmıştır. Şirketler bu yatırımları kendi kaynaklarından karşılamakta, yaptıkları yatırımın onda birini aynı yıl tarife yoluyla alırken kalan miktarlar 10 yıllık sürede tarifelere yansıtılacaktır. Yatırımlar gerçekleştikçe Ülke genelinde Kayıp-Kaçakların ve hizmet giderlerinin düşmesi bu durumunda tüketicilerin faturalarına fayda maliyet olarak yansıması planlanmaktadır.
 
Yukarıda izah edildiği şekilde Türkiye de elektrik tarifelerinin ilk uygulandığı yıllardan bugüne kadar tarife fiyatlarının belirlenmesinde bir değişiklik olmamış, hizmet ve enerji maliyetleri haricinde farklı bir maliyet tarifelere yansıtılmamış, sadece mevcut maliyetler faaliyet alanlarına göre ayrıştırılarak elektrik faturalarında gösterilmeye başlanmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız