SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malum Gemi' Yan Yattı!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:31:54
'Malum Gemi' Yan Yattı!.
A- A+ PAYLAŞ

Halen Kamu Güvenliği ve Düzeni Müsteşarı olan Malatya eski Valisi Ulvi Saran'ın girişimleriyle, Karakaya Baraj Gölü'nde turistik gezi ve Nemrut'a gölden turist taşıma amaçlı olarak inşa ettirilen, ancak ortaklık ve işletme koşulları, maliyeti hakkında bugüne kadar net bir bilgi elde edilemeyen gemi, inşa edildiği kıyıda uzun süre bekletildikten sonra indirildiği baraj gölünde yan yattı.

ŞİMDİ DE YAN YATTI!..

"Malatya" adlı geminin, planlanandan 1 yılı aşkın bir süre sonra göle indirildikten sonra "denge" sorunu olduğunun anlaşılmasıyla kullanılamaz hale geldiği ve gölün hemen kıyısında "yan" yattığı bildirildi. Gemiyi karaya çıkarmak için, İl Özel İdaresi'nin girişimleriyle yaklaşık 40 bin lira bedelle vinç kiralandığı öğrenildi.

22 Mart 2012 günü 150 kişilik olduğu belirtilen geminin yapım çalışmalarının sürdüğü Battalgazi ilçesi Atabey mevkiine giden dönemin Valisi Ulvi Saran, beraberinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç'la birlikte yaptığı incelemelerin ardından, geminin Mayıs 2012'de suya indirileceğini söylemişti. Bu tarihte gemi tamamlanamazken, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevine atanan Vali Saran, bu görevine gitmek üzere Malatya'dan ayrılmadan önce  30 Ağustos 2012'de bir kez daha "karada kızakta bulunan" gemiye giderek, dümeninde poz vermiş, burada yaptığı açıklamada sadece döşemesi ile ilgili küçük işlerin kaldığı geminin 10 güne kadar suya indirileceği iddiasında bulunmuştu.

LİMANI DA YOKTU..

Eski Vali Saran'ın verdiği bu tarihte de gemi suya indirilememiş, "karadaki gemi" mevcut Vali Vasip Şahin'in "üstüne kalmış", 3 Nisan 2013 tarihinde malatyahaber.com'a, İl Koordinasyon Kurulu'nda gündeme gelmesi üzerine bir kez daha haber olmuştu. 

Bu toplantıda, geminin karaya indirilememesinden başka bir de liman sorununun olduğu ortaya çıkmıştı. malatyahaber.com'da konuya ilişkin olarak "Malum Gemi Karada Kaldı" başlığıyla yayınlanan haberde, liman yapımı için talepte bulunulan DSİ'nin konu hakkındaki görüşü bölge müdürü kaynaklı olarak yeralmıştı. Haberde, "Çoğunluk hisseleri, gemi yapımı için SODES kapsamında kredi alan işadamlarına ait olan ve küçük ortağı Malatya İl Özel İdaresi olduğu belirtilen gemiye liman yapılması için, son formül İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, konunun Vali Vasip Şahin tarafından gündeme getirilmesi sonrasında DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy tarafından üretildi. 

Yiğitsoy, geminin turistik gezinti gemisi olması nedeniyle, DSİ’nin Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin liman yapım talebini reddettiğini hatırlatarak DSİ’ye yeni bir yazı yazılması ve bu yazıda ‘Turistik kelimesi yerine, taşıma amaçlı gemi’ ifadesinin kullanılması halinde, geminin demirleyeceği bir yer tahsis edilebileceğini söyledi. DSİ Bölge Müdürü Faruk Yiğitsoy yasa gereği turistik amaçlı gemiler için DSİ’nin kalıcı liman yapamayacağını belirterek ‘Biz Malatya’nın bu talebini Ankara’da görüştük. Yasa gereği turistik gezilerin yapıldığı gemilerin demirleyeceği kalıcı bir liman yapamıyoruz. Ancak İl Özel İdaresi, yeniden bir yazı yazıp, turistik kelimesi yerine ‘taşıma amaçlı’ kullanılacağını belirtirse prefabrik sistemli olmak kaydıyla geminin demirlemesi için yer tahsisi yapabiliriz’ şeklinde konuştu" bilgisine yer verilmişti.

KİME AİT, O BİLE KARIŞIK..

Baraj gölünün kıyısında "yan yatan" geminin ortaklığıyla ilgili de, dönemin Valisi Saran'ın "bir işadamımızı ortak ettik" açıklamasına karşın, bu açıklama ile farklı bir ortaklık yapısı olduğuna ilişkin "istihbari bilgi" malatyahaber.com'da "Dümende Saran Var Ama.." başlıklı ve  30 Ağustos 2012 tarihli haberde şöyle yer almıştı:

"...Vali Saran konuşmasının son bölümünde de şunları ifade etti:

'Tamamen devlete ait olsaydı doğru olmazdı. Yüzde 75’i bir iş adamımıza ait. Tamamen devlete ait olsaydı verimli işletilmezdi. Bu gemi bu amaçlarla Malatya halkına hizmet edecek. Büyükşehir olmamızdan sonra çok daha anlamlı hale gelecek. Biraz zor oldu ama en son Muhittin (Aydın) beyle bu işe devam etmeye karar verdik. Gemiciliğin bilinmediği yerde teşvik ederek, zorlayarak böyle bir şeyin yapılması bir sabır örneği. İnşallah güzel olacak. Malatya’ya bir renk getirecek, bir canlılık kazandıracak. Biz binemeyeceğiz ama basından takip edeceğiz. Malatya’nın böyle bir imkana sahip olması önemli, Ahmet’in Mehmet’in olması önemli değil.' 

Bu arada, yapımına başlandığından bu yana Malatya Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin sahibi olduğuna ilişkin bilgiler kamuoyuna yansıyan geminin gerçekte yüzde 24 hissesinin Özel İdare'ye ait, kalan hisselerinin 3 şahsa ait olduğu da ortaya çıktı. Valinin, "Yüzde 75'i bir işadamımıza ait" demesine karşın, yüzde 76 hissenin 3 işadamına ait olduğu belirtildi. 

Daha önce yapılan haberlerde hisse durumuyla ilgili herhangi bir bilgi kamuoyuna yansıtılmayan geminin yüzde 24’ünün İl Özel İdaresi'ne ait olduğu, kalan yüzde 31’nin Muhittin Aydın’a, yüzde 30’u Mehmet Yıldız’a ve yüzde 15’inin ise Harun Gençtürk’e ait olduğu duyuruldu..."

Geminin akıbeti endişe yaratırken, Malatya Valisi Vasip Şahin'in, sorunu nasıl çözeceği merak konusu oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız