SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mantar Zehirlenmeleri Arttı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:38:55
Mantar Zehirlenmeleri Arttı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne son bir haftada mantar zehirlenmesi nedeniyle gelen 2 hastaya karaciğer nakli yapıldı. 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hamza Karabiber, mevsimin yağışlı geçmesi ve tabiatta yeşilliğin artmasıyla mantar miktarında da artış yaşandığını belirtti. Ailelerin bu yabani mantarları toplayıp yediklerini dile getiren Karabiber, son dönemde hastanelerine mantar zehirlenmesi şikayetiyle başvuruların arttığını bildirdi. 

Hastaneye başvuranlardan 16 yaşında bir kız çocuğu ile yengesinin mantar zehirlenmesine bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil olmak zorunda kaldığını vurgulayan Karabiber, servislerinde de mantar zehirlenmesi dolayısıyla 3 çocuğun tedavi gördüğünü, bunlardan ikisinin taburcu edildiğini ifade etti. 

Merkeze başvuran hastalarının üçünün Diyarbakır'dan, ikisinin de Kahramanmaraş'tan geldiğini kaydeden Karabiber, 'Az önce bir hasta için daha aradılar. O hasta da Adıyaman'dan bize gönderilmekte. Yani Güneydoğu'nun önemli bir sorunu, bu dönem için'' diye konuştu. 

Prof. Dr. Karabiber, doğada yetişen mantarların önemli bir kısmının ciddi zehirleyici maddeler taşıdığını, bunların da başta karaciğer olmak üzere pek çok organa zarar verdiğini belirterek, ''Bu nedenle kesinlikle tabiatta yeşeren mantarlar toplanıp yenmemeli. Sadece kültür mantarları tüketilmeli'' dedi. 

-''Bize ders oldu. Bundan sonra yemeyeceğim''- 

Diyarbakır'ın Baykara köyünden gelen Miğfer Çalım, eşinin topladığı mantarı 4 çocuğuyla birlikte yediklerini belirterek, bütün ailesinin zehirlendiğini, eşi ve kendisinin de Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiğini belirtti. 

Mehmet Cemal isimli çocuğunun kan değerlerinin yükselmesi nedeniyle Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk edildiğini kaydeden Çalım, ''Burada hocalar bizimle çok ilgilendi. Sağ olsunlar çocuğumu kurtardılar. Bu bize de ders oldu. Bundan sonra yemeyeceğim. Biz ayakta atlattık ama çocuğum öyle olmadı'' diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız