SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Marketçilik Yasası Mutlaka Çıkartılmalı"

0
Güncellendi - 2021-01-21 04:05:36
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, hükümeti küçük esnafı zincir marketlere karşı korumak ve yaşatmak için harekete geçmeye davet ederek, “2021 yılında marketçilik yasası mutlaka çıkartılmalıdır. ” dedi.

Keskin, “Türkiye’de marketçilik kontrolden çıkmış, sadece esnafı değil, Türkiye’nin ekonomisini de tehdit etmeye başlamıştır. Nere de 4 esnaf bulunsa hemen yanına gece kondu gibi market açılıyor, bu anlayışa dur demek gerekiyor.  Hükümeti; artık köylere kadar inen, küçük esnafı yok etmek için Türkiye’yi ahtapot gibi saran zincir marketlere karşı, küçük esnafı korumak ve yaşatmak için harekete geçmeye davet ediyoruz. 2021 yılında marketçilik yasası mutlaka çıkartılmalıdır. Tüm siyasetçiler sözde konuşur, ama özde kalıcı bir çözüm atmıyorlar. Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için hiçbir faydası olmayan, istihdam oluşturmayan, açıldıkları yerde sadece çöplerini bırakan, parayı ise yurtdışına götüren market zincirlerine bir çözüm bulunmalıdır.  Kontrolsüz açıldıkları gibi fiyatları da kontrolsüz ve denetimsiz olan market zincirlerine başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkes dur diyebilmelidir.  Esnafın yok edildiği yerde ekonomi de yok edilir, esnafın yaşatıldığı yerde ülke kalkınır” ifadelerini kaydetti.

Keskin şunları söyledi:

“Yaklaşık 20 yıldır söylediğimiz, ifade ettiğimiz market ve alışveriş merkezleri ile ilgili düzenleme Türkiye’de mutlaka yapılmalı. Gıda toptancılığı ve gıda fiyatı oluşturulması konusu mutlaka yasal bir çerçeveye alınmalı. Son 2 yıldır Türkiye’de maalesef bazı tarım ürünleri belli bir tekel oluşturularak yüksek fiyatlara satıldı, temel gıda maddelerinin fiyatları kontrolsüz bir şekilde arttı. Zaman zaman toptancılar depolarındaki temel gıda ürünlerini piyasaya sürmediklerini gördük. Bir yandan kontrolsüz ve denetimsiz büyüyen marketler, diğer yandan denetimsiz olan başına buyruk gıda toptancıları var. Bu durum olağanüstü durumlar için tehlikeli bir gelişmedir. Koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan durumun gıda güvenliği ve gıda güvenliği için göz önüne alınmasını istiyoruz. Israrlı bir şekilde küçük esnaf ve sanatkarın ayakta durması ve yaşaması için market yasasının çıkartılmasını talep ediyoruz, bugün market yasasını aynı zamanda Türkiye’nin gıda güvenliği için de istiyoruz. Kontrolsüz ve denetimsiz marketçilik Türkiye için güvenlik sorunudur.  ‘Tekerleği yeniden icat edin’ demiyoruz, ‘Market yasasını çıkartın’ diyoruz. Gelinen durum bizi haklı çıkartmıştır.”

Keskin, “Esnaflarımıza şimdiye verilen destek ve katkılar için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Salgın sürecinde esnafımıza çeşitli destekler verilmiştir, ancak bunlar yetersiz kalmıştır.  Tüm esnaf kesimleri mağdur ve sıkıntı içindedir. Esnaf kredi taksit ödemeleri faizsiz olarak 2022 yılına ertelenmelidir. Salgın nedeniyle işyeri ve işleri kapanan tüm esnafın 2020 ve 2021 yılı Bağ-Kur primlerini devlet üstlenmeli, vergi borçları ve ödemeleri yine 2022 yılına ertelenmeli. Esnaf kiralarını çok yüksek olduğu için ödeyememektedir. Kredi hibe vermekle geçici çözümlerle esnaf ayakta kalmaz. Kredisinin günü geldiği zaman ödeme güçlüğü yaşayan esnafa daha kalıcı çözümler bulmak gerekiyor.” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • murat Y (3 yıl önce)
    Esnaf mi kalmis bi elin parmagini gecmez pandemi oldu sarimsak fiyati artti degilmi bi sarimsakci taniyorum birden fiyati 5 katina cikardi elinde 6 aylik mal vardi eski fiyattan satardi esnaf olan bugun balik aldim hal binasinda alt taraftan girince soldaki balikcilardan biriydi kocaman istavrit gozumle gordüm 1 kilo aldim eve geldim hamsiden kucuk arkada temizlerken degistirmis baska aciklamasi yok kucuk esnaf kisilik de ayni derece kucuk galiba ülkede hafif bi enflasyon artar sogan patetes ucar kucuk esnafin bircogu firsatci olmus herzaman buyuk marketlerde alisveris yapmayi tercih ederim esnaflik kisilikle alakali bi olay dukkan acmak tezgah acmakla alakali degil gunumuzde cok az kalmis maalesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)murat Y isimli kullanıcı yorumuna
    Senin o büyük marketin 10 kuruşun eksik olsa kapıdan bırakmaz ama bakkalın yeri gelir ekmeğini verir, cenazene katılır, yardımına koşar.Fiyat olarak büyük zincir marketlerle baş edemezler lakin herşey para değil
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı küçük esnaf (3 yıl önce)
    BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ağustos ayında hizmete giren Bağcılar Güneşli’deki 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi’nin dünkü resmi açılışında bakkallara, “Birleşin, markete dönüşün” mesajı verdi. 212 İstanbul Power Alışveriş Merkezi’nin 115 milyon Euro yatırımla hayata geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, “Eskiden sokak aralarında bakkal dükkanları vardı. Bugün hayatın gerçeği alışveriş merkezleri. Türkiye değişiyor, gerçekler ortada” dedi. Yasayı çıkaracağız Alışveriş merkezleriyle ilgili küçük esnafın şikayetlerini de bildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Fakat, küçük esnaf da artık gerçeği görecek. Kendi aralarında birleşme suretiyle aşacaklar. Marketler, süpermarketler halinde, bunu aşma gayretinde olacaklar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı TBMM’ye gönderilecek. Hiçkimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (3 yıl önce)
    Market açılış ve kapanış saatleri ve günleri belirli bir düzen getirilmeli.. ki; diğer esnaf da iş yapsın pazar günleri kapalı olmalı, sabah açılır 09 akşam kapanış 19 :00 kadar olmalı Tv ler marketcilik yapmamalı. hileli imalat ve satış yapanlar ağır cezalar verilmeli bunların denetimi sadece ramazanda değil herzaman yapılmalı..Büyük marketlerin Park sorunu olanlara asla ruhsat verilmemeli . özellikle çarşı içine değil şehirin tenha yerlerine kaydırılmalı.....
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (3 yıl önce)
    Sayın Başkan TÜRKİYEDE başka örneği olmayan MALATYA BELEDİYESİ esnafa savaş açmış işi gücü bırakmış MARKETÇİLİK yapıyor.Daha geçen gün esnafı en çok düşünen başkan diye methiyeler diziyordunuz.Önce kapının önünden başlayın sıra diğerlerine gelene kadar ESENLİĞE bi bakın sizin işiniz BELEDİYECİLİK Mİ ? MARKETÇİLİK Mİ ? diye bir sorun önce !!! Az samimi olmak lazım.Güzel bir amaçla kurulmuş olan ve TAMAMEN KONTROLDEN ÇIKAN bir araca dönen 3-5 kişinin nemalandığı bir şirket haline gelen önce ESENLİĞE bakın.Ha şimdi malatyanın öz malı vs birsürü ekleme yaparsınız eğer malatyanın öz malı ise ÜRETİM YAPSIN,katmadeğer yaratsın,ithalat ihracat yapsın,holding olsun sözümüz yok KÜÇÜK İŞLERLE KÜÇÜK HESAPLARLA uğraşmasın.
    0
    0
    Yanıtla