SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Markette İlaç Dönemi

A- A+ PAYLAŞ

SGK ile eczaneler arasındaki anlaşmazığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan farklı bir boyuta taşıdı...

Eczanelere SGK ile tek tek masaya oturması için 15 Ocak’a kadar süre tanıdıklarını ifade eden Başbakan, ayrıca ilaç satışını market ve süpermarketlere taşıyacak yeni bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurul toplantısında konuşan Erdoğan, “ Göreve geldiğimizde SSK hastanelerinde eczaneleri kapatıp, 2003 yılında 2.5 katrilyonluk kaynağı serbest eczanelere devrettik. Şimdi diyoruz ki batının limitlerinde süreci götüreceğiz. Eczacılarla bir türlü anlaşamıyoruz. 15 Ocak’a kadar SGK ile anlaşan eczacılarla bu işi götürürüz. Ayrıca ABD’de olduğu gibi marketlerde süpermarketlerde ecza ile ilgili standlar kurulması yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz” dedi.
Başbakan’ın verdiği Amerika örneğinde reçeteli ve reçetesiz ilaç grupları marketlerde satılabiliyor. Şu an yasal olarak ‘tek eczane’ açabilen eczacıların yeni düzenlemeyle zincir eczane kurabilmelerinin de önü açılabilir.

Sağlık Bakanlığı:

İlacı satacak market ihaleyle belirlenebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, markette ilaç satışıyla ilgili kanun hükmünün yayımlanmasının ardından bir hafta içinde uygulamaya geçilebileceğini söyledi.
Bu konuda hazırlıklı olduklarını ifade eden yetkili, ilaçların hangi marketlerde satılacağının ihale ile belirlenebileceğini söyledi. Yetkili, “Bir haftada kılavuz da dahil tüm hazırlıkları istenen an uygulayabiliriz. Bunlar bildiğimiz konular” dedi.

Eczacılar ne diyor?

Eczanelerin yok olması anlamına geliyor
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, Başbakan Erdoğan’ın ilgili bürokratların yanlış yönlendirmesi sonucu bu açıklamayı yaptığını düşündüklerini söyledi. ABD’nin bu sistemle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülke olduğunu ileten Özgür Özel, bunun hükümetin tasarruf yaklaşımına ters düştüğünü, eczanelerin de yok olması anlamına geldiğini savundu.

17 milyar TL’lik pazar
- Türkiye’de 24 bin eczane bulunuyor.
- Toplam ilaç pazarının büyüklüğü 17 milyar lira.
- Reçeteli ilaç pazarı 15 milyar TL
- Reçetesiz ilaç pazarı 2 milyar TL
- SGK’nın yıllık ilaç harcaması 15.7 milyar TL
Kaynak: Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği

BAŞBAKAN’IN ATIFTA BULUNDUĞU AMERİKAN SİSTEMİNDE MARKETLERDE ECZACI ÇALIŞIYOR

ABD’de ilacın yüzde 70’i drugstore’da satılıyor
ABD’de reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bağımsız eczanelerin yanı sıra ‘drugstore’ adı verilen hem ilaç hem de market ürünleri satan zincir dükkânlarda ve süpermarketlerde de satılabiliyor. Posta yoluyla ve internetten de sipariş verilebiliyor. ABD’de ilaç satışında aslan payını drugstore’lar (ilaç marketi) alıyor. Buralarda ağrı kesici, öksürük şurubu, mide yatıştırıcı gibi reçetesiz ‘tezgâhüstü’ ilaçlar serbest biçimde satılırken reçeteli ilaçlar dükkan içindeki eczacı gözetimindeki ayrı bir bankodan reçete karşılığında dağıtılıyor. Bu dükkanlarda ayrıca perakende ürünleri de satılıyor.

Aslan payını alıyorlar

Amerikan ilaç satışlarının yüzde 70’in üzerinde bir kısmı drugstore’lardan yapılıyor. Süpermarketlerin tezgah üstü ve ecza bankolarından reçeteli ilaç satışı ise yüzde 12’nin üzerinde bir paya sahip. Drugstore’lar arasında 34 milyar dolar piyasa değeri ve 7 bin dükkanı bulunan Walgreens en geniş pazar payına sahip (yüzde 27). Walgreens’i 52 milyar dolar piyasa değeri ve 7 bin dükkanı bulunan CVS takip ediyor. Üçüncü sırada ise 1.87 milyar dolar piyasa değeri ve 4 bin 900 mağazasıyla Rite Aid yer alıyor. CVS’in yüzde 30, Walgreens’in yüzde 34 ve Rite Aid’in yüzde 37 satışlarını ilaç dışı ürünler oluşturuyor. Bu şirketlerin rakibi 4 bin mağazasında reçeteli ilaç bankosu bulunan Wal-Mart. İlaçlar ayrıca Target ve Costco adlı marketlerde de satılıyor. Bu dükkânların bir kısmı 24 saat hizmet veriyor. Dünya ilaç pazarının bu yılki büyüklüğü 825 milyar dolar, bunun 300 milyar doları ABD’ye ait. Avrupa’da Fransa ve Almanya’da reçeteli ilaç sadece eczanelerde satılıyor. İngiltere’de ise ABD’dekine benzer bir durum uygulanıyor.

Zapsu denedi, yasa izin vermedi

Hükümet bu yılın ortalarında reçetesiz ilaç satışlarının zincir marketlerde yapılmasının önünü açacak tasarı üzerinde çalışma yapmıştı. O dönemde işadamı Aziz Zapsu’nun şirketi ForYou, mağazalarına ‘Drugstore’ (ilaç marketi) yazılı afişler asarak reçetesiz ilaç satışı yapacağını duyurmuştu. Yasal dayanak olmaması üzerine ForYou bu afişleri kaldırmıştı.

Türkiye’deki zincir marketlerin de bu konuyla ilgili hazırlık yaptığı belirtiliyor. Ayrıca Demir Sabancı, Sedes Holding’le mart ayında ‘Drogerie’ ve ‘Gratis Drogerie’ markalarını tescil ettirdi ve koruma altına aldırdı. Almanca bir kelime olan drogerie, İngilizce ‘drugstore’ kelimesinin karşılığı. Şirketin bu alanda yatırım yapacağı konuşuluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız