SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MASKİ!.. Burası Hemen Şurası

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:42:26
MASKİ!.. Burası Hemen Şurası
A- A+ PAYLAŞ

Kanalizasyon şebekesi olmayan mahallede açılan fosseptik (Lağım çukuru) suları Malatya-Elazığ Karayolu’na akıyor. Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)’nin hemen yanı başında bulunan Bulgurlu Mahallesi’nde açıktan akan lağım suları, gerek yaydığı koku gerekse ürettiği haşereler nedeniyle çevre ve insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı.

20 yıl önce imara açılmış ama alt yapı hala yok

Yaklaşık 20 yıl önce imara açılan bölgede, son yıllardaki ciddi yapılaşmaya rağmen kanalizasyon ve içmesuyu gibi alt yapı hizmetlerinin henüz tamamlanmamış olması, insanların doğal ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı, estetik kaygıların gözardı edildiği, şehirlerin her türlü planlamadan uzak bir biçimde büyümesi olarak tanımlanan çarpık kentleşmenin bir örneği olarak değerlendiriliyor. 

Bölge sakinleri: Sağlığımız tehdit altında

Fosseptikten sızan sulardan dolayı büyük sıkıntı yaşayan bölge sakinleri ise Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi. Etrafa yayılan kötü kokular ve haşereler nedeniyle salgın hastalıkların başlamasından endişe ettiklerini belirten vatandaşlar “Turgut Özal Tıp Merkezi’ne çok yakın bir bölge ve yaklaşık 20 yıl önce imara açılmış. Hemen yakınında yine 40 yıl önce İnönü Üniversitesi kurulmuş. Burada artık ciddi bir yapılaşma var. Yaşam alanları oluştu ve binlerce insan yaşıyor. Buna rağmen içmesyu, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetleri hala yok.  Fosseptiktensızan sular, Malatya-Elazığ Karayolu’na akıyor. Defalarca Belediyeye başvurmamıza rağmen bir türlü yapılmıyor. Üstelik bir de bizden, almadığımız hizmetlerin bedelini istiyorlar.  Örneğin atık bedeli ödüyoruz” sözleriyle Belediyeye tepkilerini dile getirdiler.

“Uyarıyoruz ama yerel yöneticiler bildiklerini okuyorlar”

Mahalle halkı, belediyenin bir an önce bu hizmetleri hayata geçirmesini beklediklerini ifade ederken konuyu değerlendiren mühendisler ve teknik yetkililer ise plansız ve denetimsiz, gelişigüzel büyümenin böylesi çarpık kentleşme örneklerini de beraberinde getirdiğini belirterek, “Çağdaş ve yaşanabilir şehirlerin kurulması için önce su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz gibi alt yapı hizmetleri tamamlanmalı. Daha sonra ise toplumun ortak ihtiyaçları olan eğitim-sağlık tesisleri, yeşil alanlar ve sosyal donatılar gibi alanlar planlanmalı. Bütün bunlardan sonra imara açılıp yapılaşmaya izin verilir. Söz konusu bölgede birkaç yıl öncesine kadar yapılaşma yoğun değildi. Dolayısıyla alt yapı hizmetlerini götürmek hem maliyet açısından uygun olurdu hem de iş gücü açısından verimli olurdu. Gerek Malatya’nın gerekse Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan çarpık yapılaşma konusunda çok kapsamlı çalışmalar ve uyarılar yapılmasına rağmen yerel yöneticiler uygulamada maalesef tam tersini yapıyorlar. Uyarılara kulak asmayıp kendi bildiklerini okuyorlar” şeklinde görüş belirttiler. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız