SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Matüridilik Özel Sayısı

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin önderliğinde çıkarılan "Hikmet Yurdu" adlı derginin son sayısı İmam Matüridi ve Matüridilik özel sayısı olarak yayınlandı.

Dergi editörlüğü, dergi ve son sayı ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin katkılarıyla Yrd. Doç. Dr. Ali Duman ve Doç. Dr. Abdurrahman Kasapoğlu'nun önderliğinde 2008 yılı Ocak ayından beri internette yayınlana Hikmet Yurdu Düşünce – Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi 4. Sayısını yayınladı. İmam Matüridi ve Matüridilik Özel Sayısı olarak yayınlanan dergini son sayısında çeşitli üniversitelerden Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve araştırma görevlilerinin yazıları yer almakta. Dergisi son sayısında sekiz telif makale, biri ingilizceden tercüme biri de Osmanlıcadan sadeleştirme olmak üzere iki çeviri ve sekiz adet kitap tanıtımı yer almakta.

Derginin bu sayısı, İslam’da akılcı düşüncenin şekillendiricilerinden biri olarak kabul edilen İmam Matüridi ve ona nispetle gelişmiş olan Matüridilik düşünce sistemi ile ilgili makaleleri içermekte. bilindiği gibi İmam Matüridi, Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin en önemli takipçisi olarak, Hanefi-Matüridi İslam anlayışının kurucusudur. Aynı zamanda Ehl-i Sünnet akaidinin iki önemli imamından biri olan İmam Matüridi, Kelam ilminde, akıl ve vahiy dengesini ortaya koyarak, itikadımızın şekillenmesinde katkı yapan en önde gelen isimlerden birisidir.

Şehrimiz merkezli yayınlanan Hikmet Yurdu Dergisi, bu büyük imamı konu alan bir Özel Sayı yayınlayarak, Türk düşünce dünyasına büyük bir katkı yapmıştır. Bugüne kadar İmam Matüridi hakkında yayınlanmış bir çok yayının yanısıra, İmam MAtüridi özel sayısı olarak ilk defa yayınlanan bu dergiyle, bugünün müslüman düşüncesine İmam Matüridi düşüncesinin katkıları olabileceği düşüncesinin dergiye hakim olduğu görülmekte.

Dergide Prof. Dr. Hanifi Özcan’ın “ Matüridî’nin Düşünce Sisteminin Önemi”,Prof. Dr. İbrahim Coşkun’un “Matürîdî Düşüncede Allah-İnsan İlişkisi“, Doç. Dr. Abdurrahman Kasapoğlu’nun “Mâtürîdî’nin İmanda Artmayı İfade Eden Âyetlere Yaklaşımı“, Doç. Dr. Hulusi Arslan’ın “Maturîdî’ye Göre Evren Ve İnsanın Yaratılış Hikmeti“, Emekli öğretim üyesi İslam Hukuku Sayfası köşe yazarı Yrd. Doç. Dr. A. Vehbi Ecer’in “Matüridî’nin Türk Kültüründeki Yeri“, Yrd. Doç. Dr. Ali Duman’ın “İmam Matürîdî, Hayatı, Eserleri Ve İslam Düşüncesindeki Yeri“, Dr. Yüksek Macit’in “İmam Matürîdî’ye Göre Kur’an’dan Bir Hükmün İçtihat İle Neshi“, Öğretim Görevlisi Mustafa Bulut’un “İmam Matüridi, Hocaları Ve Öğrencileri“ adlı te’lif makaleleri yer almakta.

Ayrıca Aron Zysow’un “Hanefi Hukuk Kuramında Mutezililik ve Matüridilik” adlı makalesi Yrd. Doç. Dr. süleyman Aydın tarafından dilimize aktarılmış. Şerfaeddin Yaltkaya’nın “Selçuklular Zamanında Mezhepler” adlı makalesi de Yrd. Doç. Dr. Ali Duman tarafından sadeleştirilerek yayınlanmış.

Dergi internet ortamında yayınlanmakta olup, makaleleri okumak için ücret yada üyelik gerekmemektedir. Dergiye üye olmanın avantajı ise PDF formatında Türkçe, Arapça, İngilizce kitap ve makaleleri bilgisayarımıza indirebilmektedir.

Dergiye ulaşmak için www.hikmetyurdu.com"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız