SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'' 'Mavi Siyah Bumerang' Neyimize Gerek!..''

A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisinin (İGM) Nisan ayı ilk oturumu Abdurrahman Atay başkalığında yapıldı.

Meclis başkanı Atay’ın , 26 Mart tarihinde Gaziantep’te yapılan İl Genel Meclislerinin 3. İstişare toplantılarında alınan kararları ve izlenimlerini üyelere aktarmasıyla başlayan oturum Denetim Kurulu raporunun okunması ve tartışılması ile devam etti. Meclis başkanı Atay; Gaziantep’te yapılan İstişare toplantısında; İGM’lerin başta mali yapısının güçlendirilmesi, yeni gelir kalemlerinin bulunması, örgütlenmesi ve federasyon çatısı altında bir araya gelmeleri, Kalkınma Ajanslarının kurulmasının hızlandırılması konularında çalışmaların yapılması kararlarının alındığını ve bu kararların ilgili mercilere ulaştırılmasının ve 4. İstişare toplantısının Trabzon’da yapılması kararlaştırıldığını söyledi.

Daha sonra 4 AKP’li ve 1 CHP’liden oluşan ve 2007 yılı meclis Denetim Komisyonunun Denetim Raporu okundu. Denetim Raporunda;

"* 2007 yılı sonu Gelir Bütçesi:
Raporda: 2007 yılı tahmini gelir bütçesi 22.000,000. YTL’dir Gerçekleşen toplam 84.821.127.03 YTL gelirden 63.151.842.01 YTL’lik bağış, yardım ve karşılıklar düşüldükten sonra öz gelir olarak gerçekleşen miktar 21.648.742.63 YTL olmuştur

* 2007 yılı sonu Gider Bütçesi:
2007 yılı tahmini gider bütçesi 22.000.000.00 YTL’dir. Gerçekleşen toplam 86.640.234.74 YTL giderden 66.195.892.57 YTL’lik bağış, yardım ve karşılıklar düşüldükten sonra öz gelir olarak gerçekleşen miktar 20.444.342.17 YTL olmuştur

DENETÇİLERİN ELEŞTİRİLERİ VE ÖNERİLERİ
1- Temsil ağırlama ile yapılan bazı alımlarda alınan mal kalemi ilk alım yapılan yer arasında tutarsızlık olduğu görülmüştür. Örneğin Düğün ve mevlit salonundan baklava alınması gibi,

2- Bazı faturalarda alınan malın miktarı belirtilmeden toplam bedel yazılmıştır. 3. No’lu ödeme emri buna örnektir.

3- Bazı eczane ödemelerinde reçetenin arkasında yer alan kupürlerin iptal edilmediği ve ilacı alanın adı-soyadı ve imzasının eksik olduğu eczane kaşesinin olmadığı görülmüştür. Bu husus bütçe uygulama talimatnamesinin 3. maddesine aykırıdır.

4- Bazı ödeme emirlerinde harcamaya esas yetkililerin imzasının eksik olduğu ödeme onaylarında harcama yetkilisinin imzasının olmadığı ve bazı geçici görev yolluğu gibi evraklarda ise birim yetkilisinin imzasının eksik olduğu görülmüştür. 872, 1943 ve 2628 No’lu ödeme emirleri buna örnektir. Bu tür eksikliklerin olmamasına dikkat edilmesi gerekmemektedir. (Raporda ‘gerekmemek’ yazılmıştır)

5- Alımlara esas teşkil eden ihtiyaç fişlerinin çoğunda tarih olmadığı görülmüş, ihtiyacın ne zaman doğduğunun bilinmemesi evraklarda karışıklığa yol açmıştır

6- Doğrudan temin usulü ile çok fazla araç kiralanmış ancak bu kiralamalarda şartnamelerin eksik hazırlandığı görülmüştür. Yapılan kiralamalarda araçların akaryakıtı İdare tarafından karşılanacağı belirtilmiş, bu durumda araçların nerelerde çalıştığının, günde kaç litre yakıt tükettiğinin takip edilmesi gerekmektedir. Bu takibin çok zor olduğu ayrıca kiralanan araçlarda modelden dolayı yakıt sarfiyatının çok olacağı bilinmektedir. Bu tür kiralamalardan kaçınılması, kiralanması halinde ise akaryakıtın yükleniciye ait olması ve model şartının getirilmesi hem daha fazla iş çıkarma hem de akaryakıtta olabilecek şaibeye engel olunacağı düşünülmektedir.

7- Yapılan bazı kitap, dergi ve yayın alımlarının konusunun İl Özel İdaresi ve mevzuatı ile hiçbir alakasının olmadığı görülmüştür. Mavi Siyah Bumerang adlı şiir kitabı ve Kıbrıs Türk yayınlarından Belgesel Neşriyat kitabı buna örnektir. Bu tür alımlardan kaçınılmalıdır.

8- Bazı doğrudan temin ile yapılan alımlarda ihale konusu alım doğrudan temin sınırına girebilmesi için parçalandığı görülmüştür. 2344 ve 2345 No’lu ödeme emirleri buna örnektir.

9- Yıl boyunca sürekli ihtiyaç duyulan yedek parça kırtasiye malzemesi elektrik malzemesi vb. malzemelerin doğrudan temin usulü ile değil de, Açık ihale usulü ile alınması halinde hem kırtasiyeciliğin önüne geçilmiş olacağı hem de toplu alımlardan dolayı daha ucuza mal edileceği düşünülmektedir. Bu tür alımlarda açık ihale usulü tercih edilmelidir.

10- Doğrudan temin usulü ile yapılan her türlü alımda sadece 3 teklif verildiği görülmüştür. Ancak dağıtılan teklif sayısının artırılması rekabeti de artıracağından mali yönden idarenin avantajlı çıkacağı düşünülmektedir.

11- Yapılan tetkiklerde İdaremizin Sosyal tesisleri bünyesinde hizmetine devam eden mutfak ve yemekhane kayıtları incelendiğinde kayıtların sağlıklı tutulmadığı görülmüştür. Yemekhane hizmetinde istifade eden personellerin günlük yemek bedeli olan ücretin Meclis üyeleri ve misafirlerinde vermesi halinde yemekhane de yemek yemeleri uygun görülmüştür” iddiaları ve önerileri yer aldı.

Raporun okunmasından sonra rapor hakkında görüşmelere geçildi. Rapor hakkında Denetim Komisyonu başkanı AKP’li Hasan Demez özetle; “Komisyonumuz, İş ve işlemler hakkında 3000’den fazla evrakı inceledi ve rapor haline getirerek sizlerin bilgisine sunuldu. Ekleyeceğimiz başka bir şey yoktur” dedi.

MHP’li üye Hamit Pak; “ Denetim komisyonunun kısa sürede hazırladığı bu raporda ihaleler ile hiçbir bilgi yok. Sadece akaryakıt, kiralama gibi işlemlerde yolsuzluklar saptanmış, fazla açıklayıcı bir bilgi yok” derken, CHP Grup başkanı Hamit Kiraz “ Denetim komisyonu güzel bir rapor hazırlamış, ellerine sağlık. Ama belirlenen yolsuzluklar ve usulsüzlükleri yapanlar hakkında her hangi bir işlem yapılmış mıdır, bu yönde hiçbir bilgi yok” diye konuştu.

AKP’li Yunus Kılıç’da “ En şeffaf kurum İGM’dir. Hükümetimiz de şeffaf ve bundan aldığımız güçle hizmetlerimizi en şeffaf bir şekilde yerine getiriyoruz. Raporda yer alan eksik imzaların sanki yolsuzluk varmış gibi algılanması veya sunulması doğru değildir. Söz konusu eksiklikler kurum amirinin gözünden kaçmıştır veya İhale kanunundaki 15 günlük bekleme süresi gbi konuları aşmak ve işlerin daha çabuk yürümesi içindir” diye konuştu.

CHP’li üye Mustafa Mercan; “ Sayın Kılıç’ın AKP Hükümeti için söylediği şeffaf söylemine katılmıyoruz. Sonra bu mecliste iktidarın icraatları değil meclisin icraatlarının konuşulması gerekir” deyince Meclis başkanı Atay araya girerek “ Sayın Mercan, konumuza dönelim, rapor hakkında konuşun” dedi. CHP’li üye Mercan “ AKP’li üye iktidarı öven konuşmaları kesilmiyor ama biz söyleyince araya giriyorsunuz” diye sitem etti.

AKP’li üye Mehmet Şireci “ Özellikle son maddedeki yemekhane giderlerinde rakam yok ama yaptığım incelemede 13.500.- YTL (13.5 milyar TL)gider görünüyor. Bütün meclis üyeleri bir yıl boyunca yeseler bu kadar tutmaz. Bu maddenin iyice incelenmesi gerekir.” diye konuştu.

Üyelerin konuşmalarından sonra meclis başkanı Atay; “ Milli bayramlar gibi özel günlerimiz var. Bu günlerde resmi protokole yapılan ikram giderleri garsoniye hizmetleri var. Bunları karşılamak için düğün salonlarından garsoniye hizmetleri alınmıştır. Önümüze gelen bu rapor öneri raporudur yaptırım gücü yoktur. Denetim komisyonumuz gördüğü eksiklikleri kaleme almış ve önümüze getirmiştir. Onlara teşekkür ederim. Bildiğimiz gibi bu raporum yaptırım gücü yoktur ama önümüzdeki günlerde gelecek olan Sayıştay Denetçilerine bu raporu bir üst yazıyla sunacağımdan emin olabilirsiniz” dedi ve “Yemekhane giderleri konusunda da raporda yer alan görüşleri tamamen paylaşıyorum. Bu raporda yer alan rakamların şişirme olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Rapor üzerine oylama yapılması konusu gündeme gelince AKP ve CHP’li üyeler “ Bu rapor bilgilendirme amaçlı bir rapordur oylanmasına gerek yoktur” deyince oylama yapılmadı.

Gündemin son maddesi ise İsmetiye Mahallesi 3412 ada 10 no’lu parsel’de (Arapgir garajı)bulunan ve mülkiyeti Belediyeye ait 1.93 metrekarelik taşınmazın İl Özel İdaresince 100 YTL karşılığında alınması konusu oyalanarak oybirliği ile kabul edildi.

Nisan ayı ikinci oturumu Çarşamba günü saat 10.30’da yapılması karalaştırılarak 1. oturum sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız