SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Meclis Gazinoya Dönüşür Hale Geldi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:18:56
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’teki grup toplantılarının 20 seneyi aşkındır iç yönetmeliklere aykırı gerçekleştiğini belirterek, “Sloganlar, halaylar çekiliyor. Neredeyse Meclis gazinoya dönüşür hale geldi” dedi.

Çiçek, TBMM'de düzenlediği 24. dönem 3. Yasama yılı değerlendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 48 madde önerisine ilişkin bir soru üzerine "Yola çıkarken hepimizin hedefi yeni bir anayasanın yapılmasıdır. Toplumun beklentisi de budur. Çünkü bu anayasa yürürlüğe girdiğinden bu yana 19 defa değişmiş, bütünlüğü kalmadı, dengesi bozuldu. Felsefesi günümüz ihtiyaçlarına cevap vermediği herkes hemfikir. Siyasette ve toplumda gerginliğe sebep veren menşeinde bu anayasa olduğunu artık görmemiz gerekiyor. 18 Ekim'de yola çıkarken yapmak istediğimiz çağdaş anayasaydı. Bunun için çaba sarfedildi. 25 bin sayfayı aşan bir doküman oluştu. Ama bu kadar çabaya geldiğimiz nokta tatminkar değil. 48 madde yerine keşke 98 madde de anlaşsaydık, mümkünse tamamında anlaşsaydık. Bu işe girdikçe ne kadar zor olduğu gördük. Yapılan açıklamalar işimizi çok da kolaylaştırmıyor. Bize düşen görev dışarıda yapılan bu açıklamaları bir kenara bırakarak, bu konuda özel görev var bunu yapalım diye hala düşünüyoruz. Temel hak ve özgürlükler bölümünü uzman arkadaşlarımız çalışıyor. Ayın 29’ undan itibaren çalışmaya devam edeceğiz.Bu çalışmaları belli bir noktaya getirelim. Sıcak tartışmaya girmek işleri zorlaştırır” diye konuştu.

Güneydoğu’da PKK’nın sözde güvenlik birimlerine ilişkin görüntülerin anımsatılması üzerine Çiçek, şunları söyledi: “Türkiye’nin en önemli sorunu terör sorunu. Siyasete başladığımdan beri Türkiye terör konusu ile yüz yüzedir. Türkiye bu sorunu çözecektir ama bu sorunun çözümü istemeyenler isteyenlerden daha fazladır. Biz terör meselesini başlangıcından bu yana dar bakış açısı ile çözmeye çalıştık. İşin içine girdikçe terörün çirkin yüzü bütün yönleriyle ortaya çıktı.Terör konusu bir iç politika konusu değildir. Ne kadar iç politika konusu olarak içeride tuttuğumuz zaman çözümde ayrıntıları gözardı ederiz”.

Terörle Mücadele Kanunu (TEM) kapsamında cezaevinde 38 terör örgütüne mensup hükümlü ve tutuklunun olduğuna işaret eden Çiçek, bunun Türkiye’nin terör örgütlerini hedefi olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Hiçbir terör örgütünün dış destek olmadan varlığını sürdüremeyeceğini vurgulayan Çiçek, bu örgütlere kimlerin destek verildiğinin de bilindiğini bu ülkelerin bir kısmının Türkiye’nin ittifak yaptığı bir kısmının yine Türkiye’nin uluslararası areneda yanında yer alan ülkeler olduğunu ifade etti. Üstü kapalı olarak BDP’yi eleştiren Çiçek, “Sürece katkı verdiğin söyleyenlerin de sorumlu davranması gerekir. Bir taraftan çözüm süreci bir taraftan demokrasi bir taraftan hak ve özgürlük diyip öbür taraftan demokrasi ile hakla özgürlükle bağdaşmayacak sorumsuzluklardan kaçınması gerekir. Aksi takdirde bu beyanların içi boş beyanlardır” dedi. Kanunsuz eylemlere ilgili devletin ilgili birimlerin gerekeni yapacağını ve yaptığını belirten Çiçek, her terör olayından sonra ülkelerden yalnızca taziye mesajının geldiğini bu konuda söz konusu ülkelerin hiçbir önlem almadığını söyledi. Çiçek, Başkalarımızdan aldığımız hiçbir katkı yok. Bu sorunu konuşarak birbirimize danışarak çözelim” dedi.

‘MECLİS GAZİNOYA DÖNÜŞÜR HALE GELDİ’

Meclis’te vekillerin sarfettiği kaba ve küfürlü sözlere ilişkin yeni bir yaptırımın olup olmayacağını ilişkin soru üzerine Çiçek, kendisinin de bu konuda şikayeti olduğunu söyledi. ‘Parlamentolar demokrasinin mabedidir’ sözünün anımsatan Çiçek, “Ben dünyanın hiçbir mabedinde küfür edildiğini görmedim. Eğer burası demokrasinin mabedi ise ben bu küfürleri bir yere koyamam.Hava raporu yayınlar gibi yakışıksız sözleri kınamaktan bıkkınlık geldi. Kaldı ki bu yoldan elde edilecek hiçbirşey yok” dedi. Çiçek, parti liderlerinden bu konuda hassasiyet göstermelerini istedi.

Çiçek, milletvekillerinin küfür ve hakaret etmeleri durumunda para cezası ve bunun gibi bir müeyyide konulmasına ilişkin başta ülke parlamentolarında buna benzer bir uygulama varsa koyulabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin 8 tutuklu milletvekilinin durumlarına ilişkin bir tutumlarının olup olmayacağına ilişkin soruya Çiçek, Meclis’ten geçen 3. Yargı paketi ile zorunlu olmadıkça sanıkların adli kontrol kapsamında tutuksuz yargılanacağına ilişkin hükmün yer aldığını anımsattı. Türkiye’de açılan her 100 davanın üçte birinin beraatle sonuçlandığını belirten Çiçek, “Biz baştan beri tutuklamalarla mağduriyet vermek yerine adli kontrol istemini çalıştırın dedik. Maalesef bu durum o günden bugüne halen bir eksiklik olarak duruyor.Yasama yargının yerine geçerek karar yazamaz biz ancak kural koyarız”

Sorunun anayasadan kaynaklandığını belirten Çiçek, anayasanın yasama dokunulmazlığın içeren 83. Maddesi ile ‘Temel Hak ve Hürriyetlerinin Durdurulmasını’ içeren 14. Maddeden kaynaklandığını ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bir gazetecinin ‘Bu maddeler uzlaşılan 48 maddeye eklenebilir mi? yönündeki soruya Çiçek, CHP ve MHP’nin 48 madde ile ilgili tutumunu anımsattı. Partilerin 48 madde konusunda da aralarında işbirliği ve diyaloğun olmadığını söyleyen Çiçek,” Bayramlar bile bizim bir araya gelmemize imkan vermiyor. En son saldırı olan Gaziantep’e gittik orada vatandaşlar ‘Hepiniz burada bir araya geliyorsunuz da Ankara’da niye bir araya gelmiyorsunuz’ dedi Bohçanın dört ucu biraya gelemedi” dedi. BDP’nin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracağına ilişkin yaptığı açıklamanın anımsatılması üzerine Çiçek, Meclis’i olağanüstü toplanmasına gerektirecek bir kanun tasarısının henüz kendilerine gelmediğini söyledi. Çiçek, ihtiyaç dahilinde Meclis’in çalışacağını ifade etti. Bir gazetecinin son günlerde grup toplantılarının yapılma şekline ilişkin sorusu üzerine Çiçek, siyasi partilerin yaptıkları grup toplantılarının grup içi yönetmeliklerine uygun olmadığını söyledi. Grup toplantılarının asli unsurlarının milletvekilleri olduğunu söyleyen Çiçek ancak grup toplantılarının 20 seneyi aşkındır iç yönetmeliklere uygun gerçekleşmediğini giderek çok katılımlı toplantıya dönüştüğünü söyledi.

“Sloganlar, halaylar çekiliyor. Neredeyse Meclis gazinoya dönüştü. Grup toplantısı diyorsanız milletvekili gelir. Milletvekili oturacak yer bulamıyor.Bu beraberinde çok büyük sıkıntıyı getiriyor. Bir takım provokasyonlara maruz kalınıyor. 1 Ekim’den itibaren bu kompozisyonda grup toplantılara yaptıkları takdirde kendileri üzecek bur durumla karşılaşabilirler” dedi. 

Kanun tasarı ve teklifleri hakkında bilgi veren Cemil Çiçek, “Meclis Başkanlığımıza bu yasama yılında 149 kanun tasarısı ile 947 kanun teklifi sunulmuştur. Bu kanun tasarılarından 142’si, kanun tekliflerinden ise 55’i kanunlaşmıştır. Halen 208 tasarı, 9 teklif Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 343 tasarı, bin 577 teklif ilgili komisyonlardadır” dedi. Çiçek, 23. Yasama Döneminden intikal edenlerle birlikte 24. Yasama Döneminde gelen 270 Kanun Hükmünde Kararname’nin 2’sinin kanunlaştığını, halen 268 Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili komisyonlarda bulunduğunu kaydetti.

Yasama Dokunulmazlığı Tezkerleri hakkında da bilgi veren Çiçek, “24. Dönem 3. Yasama Yılında Başkanlığımıza 225 Yasama Dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi gelmiştir. 15 tezkere Başbakanlığa iade edilmiş olup, halen 965 tezkere Karma Komisyonda bulunmaktadır” diye konuştu. Çiçek, Genel Kurul’da 143 kanunun kabul edildiğini, toplam madde sayısının bin 662 olduğunu kaydederek, bu dönemde 22 Meclis kararı alındığını söyledi.

Kabul deline bazı önemli kanunları hatırlatan Cemil Çiçek, kadroya alınan 100 bin sözleşmeliyi ve TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin yeniden düzenlenmesini de hatırlattı. Çiçek şöyle konuştu:

“6495 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6495 sayılı Kanunla birçok sosyal kesime önemli bir takım haklar ve mali iyileştirmeler sağlanmıştır. Bu Kanunla, sayıları 100 bini bulan sözleşmeli personel kadroya alınmış; kariyer mesleklerle ilgili düzenlemeler yapılmış; 28 Şubat sürecinde memuriyetle ilişiği kesilenlerin mağduriyetini giderici hükümler getirilmiş; yasa dışı bahislere yönelik yaptırımlar güçlendirilmiş; Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi kurulmuş; sürücü belgeleri AB standartlarına kavuşturulmuş; tarımsal desteklemelerden imar planlarına, bir ilçe ve vakıf üniversitesinin adının değiştirilmesi ile muhtarlar, geçici köy korucuları, harp ve vazife malülleri ile ilgili özlük haklarının iyileştirilmesine kadar çeşitli alanlarda düzenlemeler yapılmıştır.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; Türk siyasi tarihinde demokrasiyi kesintiye uğratan darbelerin dayanağı olarak gösterilen 04.01.1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35 inci maddesi yeniden düzenlenerek, Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak şeklinde belirlenmiştir.”

“SORU, MECLİS ARAŞTIRMASI VE GENSORU ÖNERGESİ SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ OLDU”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’in denetim faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. “Bu yasama yılındaki denetim faaliyetlerine baktığımızda önceki dönemlere nazaran özellikle soru, Meclis araştırması ve gensoru önergesi sayısında çok ciddi bir artış olduğu görülecektir” diyen Çiçek, “Henüz ikinci yılını doldurduğumuz 24. Yasama Döneminde, bir önceki yasama dönemine göre başkanlığımıza gelen yazılı soru önergeleri yüzde 39,2 oranında artmıştır. Sözlü soru önergeleri ise 23. Yasama Dönemine göre yüzde 90 oranında artış göstermiştir. Meclis araştırması önergelerindeki artış bir önceki dönemle karşılaştırıldığında yüzde 81 olmuştur. Gensoru önergesi sayısındaki artış ise bir önceki döneme oranla yüzde 115,4 olmuştur” diye konuştu.

Mevcut yasama yılında 2 bin 306 sözlü soru önergesi verildiğini kaydeden Cemil Çiçek, “Bunlardan 360’ı Genel Kurulda cevaplandırılmış, 5’i geri alınmıştır. 164 önerge Genel Kurul gündemine girecek olup, bin 777’si Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır” dedi. TBMM Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergesi sayısının ise 18 bin 578 olduğunu belirten Çiçek, “Bunlardan 5’i geri alınmıştır. 2 bin 792 yazılı soru önergesi süresi içerisinde ve 6 bin 206’sı süresi geçtikten sonra cevaplandırılmıştır. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere 6 bin 128 soru önergesi gelen kâğıtlarda yayınlanmış olup, 3 bin 447 yazılı soru önergesinin işlemleri devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Meclis Başkanlığı tarafından verilen önergeler hakkında bilgi veren Çiçek şöyle konuştu:

“3. Yasama Yılında Başkanlığımız tarafından cevaplandırılmak üzere 141 yazılı, 3 sözlü soru önergesi verilmiştir. Yazılı soru önergelerinin 131’i cevaplandırılmış, 2’si geri alınmış, 8’i bilgileri derlenmek üzere ilgili birimlere gönderilmiş olup işlemde bulunmaktadır. Sözlü sorular ise gündemde cevaplanmayı beklemektedir.”

“DARBE KOMİSYONU’NUN RAPORU TARİHE GEÇTİ”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başkanlığa verilen 16 genel görüşme önergesini gündeme alınmayı beklediğini belirterek, Başkanlığa verilen 16 gensoru önergesinden 5’inin geri alındığını, 11’inin gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini söyledi. “Bu yasama yılında verilen 876 Meclis araştırması önergesinden 868’i gündeme alınmayı beklemektedir. 8 önerge kabul edilmiştir” diyen Çiçek, bu yasama yılında verilen 2 Meclis soruşturması önergesinin de gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini belirtti.

2. Yasama Yılında kurulup, 3. Yasama Yılında çalışmalarına devam eden Meclis Araştırması Komisyonları hakkında da bilgi veren Cemil Çiçek, bunların; “Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu”, “Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu”, “Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu” ve “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu” olduğunu söyledi. “Söz konusu Araştırma Komisyonlarının tümü raporlarını tamamlamışlardır” diyen Çiçek, “Bu noktada, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun 24. Yasama Dönemi parlamento çalışmaları içindeki en önemli faaliyetlerden biri olarak tarihe geçtiğini ifade etmek isterim. Rapor, önümüzdeki yıllarda hiç şüphesiz daha iyi anlaşılacak ve mağduriyetlerin yaşandığı karanlık dönemlerin aydınlanmasına katkı sağlamayı sürdürecektir” diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kamuoyunda Çözüm Süreci Komisyonu olarak bilinen komisyon hakkında da bilgi verdi. Komisyonun 8 Mayıs 2013 tarihinden 11 Temmuz 2013 tarihine kadar 22 toplantı gerçekleştirdiğini kaydeden Çiçek, “34 kişinin görüşüne başvurmuştur. Çalışmaları çerçevesinde, Ankara, Bolu ve Diyarbakır illerindeki bazı ceza infaz kurumlarını ziyaret etmiştir. Komisyonun çalışmaları devam etmektedir” dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız