SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Meclise Girmeme" Kararı

A- A+ PAYLAŞ

 

BDP’nin desteğiyle Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin vekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi üzerine BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilenler Diyarbakır’da olağanüstü toplandı. Toplantıdan TBMM'ye gitmeme kararı çıktı. Akşam saatlerinde de YSK, Hatip Dicle'nin avukatlarının karar düzeltme başvurusunu reddetti. 

Basına kapalı yapılan toplantıda bağımsız vekiller, dün Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) yaptığı "Meclis’e gitmeme" tavsiyesini değerlendirdi.

BDP’nin desteklediği KCK/TM davasında tutuklu bulunan Hatip dicle ile birlikte 6 vekil adayı dışında aralarında Ahmet Türk, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Gültan Kışanak, Altan Tan’ın da bulunduğu 30 milletvekili Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi’nde bulunan Cegerxwin Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantı öncesi kültür merkezinin kafeteryasında bir araya gelerek bol bol sohbet eden bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk’ün gelişinden sonra toplantıya başladı. 

Bağımsız milletvekilleri, DTK’nın dün yaptığı "Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP’nin, MYK’sını ve meclis grubunu toplayarak, daha önce verdikleri, ’bir tek eksik olsa bile Meclis’e gitmeyeceğiz’ kararı doğrultusunda, tüm halkımıza, Türkiye ve dünya kamuoyuna açık ve net bir şekilde iradesini deklare etmeyi acil olarak tavsiye eder" önerisini değerlendirdi.

Bağımsız adaylar toplantıda DTK’nın bu tavsiyesine uyarak TBMM'ye girmeme yönünde karar aldı. 

Toplantının ardından bağımsız vekillerin Kayapınar BDP ilçe binasına kadar vatandaşlarla yürüyeceği öğrenildi.Bu arada, öğleden sonra gerçekleşecek yürüyüş güzergahının yanısıra kentin bir çok kritik noktasında çevik kuvvet ekipleri tarafından çıkabilecek olaylara karşı önlemler alındı.

MECLİS’E GİTMEME KARARINI ŞERAFETTİN ELÇİ AÇIKLADI

BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilenlerin yaptığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantı alınan kararların sonuç bildirgesini Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi okudu. Meclise gitemeyeceklerin ifade eden Elçi, şöyle dedi:

"Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, Türkiye halklarının barış içerisinde ve özgürce bir arada yaşaması amacıyla yan yana geldiği günden beri bir çok operasyonun hedefi haline gelmiştir. YSK vetosuyla başlayan süreç, keyfi tutuklama ve gözaltılar, askeri ve siyasi operasyonlarla hiç durmadan devam etmiştir. Bu engelleme ve barış sürecinini önünü tıkama operasyonlarının son halkası Diyarbakır Milletvekili sayın Hatip Dicle’nin yasal hakkının yetkisiz bir kurum tarafından gasp edilmesiyle sonuçlanmıştır. Dün, bu tarz operasyonlardan mağdur olduklarını iddia edenler, bugün bu operasyonun bizzat mimarlığını üstlenmiş durumdadır. Halklarımıza barış ve özgürlük sözü vermiş olan blokumuzun bu şartlar altında benzeri operasyonlara sürekli muhatap olacağı anlaşılmıştır. Parlamento ve iktidar bu haksızlığı giderme ve demokratik siyasetin önünü açarak çözüm olanaklarını geliştirme yolunda somut bir adım atıncaya kadar parlamentoya gitmeyeceğiz. Ak Parti yönetimi, çalınmış milletvekilliğini hakkı olana derhal iade etmelidir. Tüm demokrasi güçlerini, barış ve özgürlük sürecini baltalayan bu operasyonlara karşı, demokrasiden taraf olmaya davet ediyoruz."

HATİP DİCLE İÇİN 10 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

YSK tarafından Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine Diyarbakır’da yaklaşık 10 bin kişi yürüdü. BDP il binası önünde bir araya gelen partililer alınan yoğun güvenlik önlemleri altında Hatip Dicle’nin seçim bölgesi olan Merkez Kayapınar ilçesindeki BDP ilçe binası önüne kadar 2 kilometrelik yolu PKK ve Öcalan lehine, Ak Parti’nin ise aleyhinde sloganlar atarak yürüdü.

Bir panzerin adeta eskortluk yaptığı yürüş sırasında göstericiler, ’Ölüm taciri AKP’yi lanetliyoruz’, ’irade onurdur bu halk onuruna sahip çıkar’, ’beleşçi karbonat oya’, ’ya cennette birlikte yaşayacağız, ya da cehennemde birlikte yanacağız’ pankartları taşıdı. Kalabalık caddelerden geçerken, kaldırımlardaki bazı kişiler de zafer işaretleri yaparak onları destekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız