SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meclise Kürtçe Önerge

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:27:25
Meclise Kürtçe Önerge
A- A+ PAYLAŞ

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesini Kürtçe olarak hazırladı.

Aynı zamanda Kürdolog olan HDP'li Yıldırım, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesini tamamen Kürtçe olarak hazırladı. TBMM'ye Kürtçe olarak sunulan önergenin işleme alınıp alınmayacağı henüz netleşmezken, TBMM Genel Kurulu tutanaklarında Kürtçe konuşmalar bilinmeyen dil olarak geçiyor.

HDP'li Yıldırım Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Kürtçenin seçmeli ders olarak 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde müfredata girdiğini hatırlattı. Yıldırım, seçmeli Kürtçe derslerinin aşamalı olarak okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında yer almasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu dersin materyalleri de müdürü olduğum dönemde Mardin Artuklu Üniversitesinin Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından hazırlanmıştı. Seçmeli Kürtçe dersinin gündeme gelmesiyle hükümet yetkilileri ve MEB müsteşarları bunu büyük bir gelişme olarak değerlendirmiş ve bu dersi okutmak üzere yetiştirilecek Kürtçe öğretmenlerinin atanacaklarını duyurmuşlardı" ifadelerini kullandı.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın 2013 Şubat ayında Mardin'de enstitüde okuyan öğrencilerin Kürtçe öğretmen adayı olarak eğitim gördüğünü söylediğini hatırlatan Yıldırım, gelinen süreçte Kürtçe derslerinin fiilen işletilmediği ve ders materyallerinin öğrencilere ulaştırılmadığını belirtti. Kürtçe dersinin okul yöneticileri tarafından seçilmesinin engellendiğine dikkat çeken Yıldırım, bu ay içinde yapılacak 37 bin öğretmen ataması içerisinden yalnızca 12 Kürtçe öğretmeninin atanacağını kaydetti.

HDP'li Yıldırım, Kürtçe olarak sunduğu soru önergesinde Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"Kürtçe dersinin 'yeterli derslik yok' ve 'Kürtçe öğretmeni yok' gibi nedenlerle öğrencilere seçtirilmediğine dair Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet var mıdır?

Kürtçe dersinin seçilmesinin çeşitli gerekçelerle ve bazı yerlerde tahammülsüzlük nedeniyle engellenmesinin önüne geçmek için aldığınız tedbirler nelerdir?

Türkiye sınırları dahilinde milyonlarca Kürt (Kurmanc, Zaza) yaşamaktadır. Aynı şekilde okullarda seçmeli Kürtçe dersinin fiilen işletilmediği görülüyor. Buna göre bakanlığınızın Kürtçe anadilinde eğitimle ilgili yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Anayasanın eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen ilgili maddeleri anadilde eğitime imkan vermiyor. Buna göre anayasanın yasakladığı Kürtçe anadilinde eğitim meselesine Bakanlığınızın pedagojik-bilimsel bakışı nedir?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız