SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mecliste 'Kelle' Tartışması..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, 2010 yılı ilk toplantısını meclis başkan vekili Dr.Mehmet Şehitoğlu başkanlığında üyelerin katılımıyla yaptı. Meclis toplantısının gündemini her zamanki gibi imar ağırlıklı gündem maddeleri oluşturdu. CHP’li üyeler, 10 önergeyle kentin gündemindeki bazı konuları meclise taşıdı. 2009 yılı Belediye faaliyetlerini denetleyecek olan 5 kişilik komisyonun tamamı AKP’li üyelerden oluşurken, imar gündeminde ise çok tartışılan işlemlerden olan yoğunluk konuları görüşüldü. Çilesiz mahallesindeki bir arsanın 4 kattan 10 kata çıkarılması konusunda hiçbir üye görüş belirtmezken isim değişikliği maddelerinde üyeler karşılıklı tartıştı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı Belediye birimleri tarafından verilen performans raporu ve MASKİ’nin tarife değişikliği önergeleri ayrı ayrı oylanarak gündeme alındı. C

HP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın ortaklaşa verdikleri ve gündeme alınmasını istedikleri önergelerden, otobüs duraklarına isim verilmesi ve inşaat ruhsatı henüz alınmamış ancak bu binalarda oturan sakinlerden alınan su bedelinin normal konut bedellerinden farklı olarak inşaat suyu tarifesi üzerinden tahsil edilmemesi önergeleri kabul edilirken, 8 ayrı önerge ise okunduktan sonra yapılan oylamada AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

CHP’li Dağdelen ve Ağdaş’ın reddedilen önergeleri şöyle:

-Kaldırımlarda yaya akışını engelleyen seyyar satıcılara çözüm bulunması,

-İnönü ve Caddelerinin yaya kaldırımlarının genişletilmesi, Malatya’da yeni istihdam ve yatırım imkânları oluşturmak anlamında,

-Malatya belediyesi iştiraklerinden Esenlik şirketine ait işletmelerin % 5 hissesini elde tutarak diğer hisselerinin Malatya halkına, Malatya’da faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki esnaflara, sanayi ve ticari kuruluşlara satılmasını, satışından elde edilecek kaynak ile de yine

-Malatya belediyesi, İl Özel idaresi ve Malatyalı girişimcilerin de ortaklığı ile orta ve küçük sermayenin kapasitesini aşan, üretime yönelik, istihdam oluşturabilecek alanlara yatırım yapılması,

-Belediyeye ait toplu taşıma araçlarının bakımsız ve hijyenik olmaması nedeniyle vatandaşın sağlığını tehdit etmesine çözüm bulunması ve personelinin hizmet içi eğitime tabii tutulması,

-Kanserojen etkisi olan su şebeke yenileme çalışmaları sırasında, altyapı sorunları olan bölgelerimizin altyapı problemlerinin çözülmesi gibi projelerinde hayata geçirilmesi,

-Okul bahçelerinin asfaltlanmasının çocukların sağlığına uygun olup olmaması,

-İmar konularında, yapıldığı iddia edilen yolsuzluklara ait dosyaların tamamının bir mimar tarafından çizildiği, bu nedenle imar komisyonu ve/veya ilgili denetleme ekibininin, bahsedilen kişinin projelendirdiği tüm imar dosyalarını(metrekare veya yoğunluk küçüklüğüne - büyüklüğüne bakılmaksızın) incelemesini ve sözü edilen mimarla birlikte çalışan mühendis, teknisyen gibi elemanların kişisel olarak ve/veya anılan mimarla ve/veya diğer şahıslarla yapmış olduğu çalışmalarında bu kapsamda incelenmesini,

-Deprem Mastır Planının acil olarak yapılması,

-Belediye personeli olmasına rağmen işine gelmeden maaş alan var mı, varsa isimleri nelerdir? Bu amaçla önceki döneme ait çalışmalar var mı?

TARTIŞMA VE TEKRARLANAN OYLAMA
Gündem dışı maddelerin görüşülmesi sırasında AKP’lilerle muhalefet üyeleri arasında karşılıklı atışmalar ve sataşmalar yaşandı.

Deprem Master planının hazırlanması önergesi görüşülürken AKP’li üye Hasan Atay’ın “Muhalefetin gündeme getirdiği önerge çok önemli ama sadece Belediyeyle olmaz. Valilik, İl Özel İdaresi ve diğer kurumlarla bu işi gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.

Yapılan oylama sırasında bir çok AKP’li de konunun gündeme alınması lehinde oy kullandı. Başkan vekili Şehitoğlu “Önerge reddedildi” demesi üzerine CHP’li ve bağımsız üyeler “Kabul edildi başkanım, kabul edildi” diye araya girdiler.

AKP’li üyeler karşı atakta bulunması üzerine oylama tekrarlandı. Bunun üzerine muhalefet üyeleri “İkinci oylama ile üyelerin hür iradesine el koyuyorsunuz. İlk oylamada AKP’liler hür iradeleri doğrultusunda oy kullandılar ikinci oylama ile ipotek koyuyorsunuz” diyerek itirazlarda bulundular. Yapılan ikinci oylama sonucu maddenin gündeme alınması reddedildi.

DENETİM KOMİSYONU..
Gündem dışı maddelerin görüşülmesinden sonra gündem maddelerine geçildi. İlk sıradaki geçen toplantıya ait karar özeti oylandıktan sonra Denetim Kurulu üyelerinin seçimine geçildi. Meclis başkan vekili Şehitoğlu’nun “ilgili yasa gereği yeterli sayıda üyeleri olmayan muhalefet partilerine denetim kuruluna üye sokamayacağını” söylemesi üzerine muhalefet üyeleri itiraz etti. AKP’li Metin Mandal ve Nevzat Aslan “Yasa gayet açık. Komisyonlara üye sokmak için en az 7 üyeye sahip olması gerekir” derken CHP’li üye Doğan Ağdaş; “Demokrasi diyorsunuz, bu nasıl demokrasi, muhalefet üyelerinin yer almadığı bir denetim komisyonu olur mu? Kelle sayısına göre demokrasi olur mu?” itirazlarına AKP’li üye Hasan Atay “Doğan beyin insanları kelle olarak gören bu anlayışını kınıyorum” diyerek araya girdi.

Karşılıklı tartışmalar üzerine Meclis başkan vekili Şehitoğlu araya girerek “Yasa gayet açık. Yasayı tartışacak halde değiliz” diyerek oylamaya geçti.

Bu arada Bağımsız üye Betül Aksoğan’da denetim kuruluna aday oldu.

Yapılan oylama sonucu AKP’li Metin Mandal 27, Salih Büker 26, Yasemin Kurt 25, Asuman Sarıtaş 24 ve H. Basri Erdoğan 23 oy alarak denetim kuruluna seçildiler. Bağımsız üye Aksoğan ise 6 oy alabildi.

2 AVUKATA SÖZLEŞME YENİLEME..
2010 yılı Belediye ücret tarifesinde değişiklik yapılması kabul edilirken, sözleşmeli olarak çalışan Av. Zeynep Kıstırak ile AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın kızı olan Av.İnanç Kara Ölmeztoprak ile tekniker Muhammed Özbay’ın sözleşmelerinin yenilenmesi de kabul edildi.

BİR KONUDA UZLAŞMA..
Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi görmekte olan hasta yakınlarının kalacağı konuk evi için hazırlanan protokolü imzalaması için başkana yetki verilmesi maddesi görüşülürken AKP’li üye Hasan Atay; “Üstü otel altı işyeri olarak projelendirilmesi ve yap-işlet devret usulü ile yapılmasından yanayım, böylece belediyenin kasasından para çıkmamış olacak” dedi. CHP’li üye Ali Dağdelen’de “Atay’ın önerisine bende katılıyorum.” dedi.

Belediye Başkan yardımcısı ve Meclis üyesi Ertan Mumcu “Bu bir sosyal sorumluluk projesidir. Kar amacı güdülmemektedir. Belediye olarak alt yapı yatırımlarını ve kaba inşaatın yüzde 40’ını üstlendik. Kalanını da dernek gerçekleştirecek” dedi.

Yapılan oylamada belediye başkanı Çakır’a yetki verilmesi kabul edildi.

"O DA ORALI AMA GÖRDÜĞÜ YOK!."
Daha sonra imar konularının görüşülmesine geçildi.

Uçbağlar Mahallesi 4163 ada 7 nolu parselin trafo alanı olması kabul edildi.

İl Özel İdare ve Belediye tarafından yapılmasında mutabık kalınan Çevre Düzeni planıyla ilgili olarak yapılacak iş ve işlemler için Belediye başkanı ve encümene yetki verilmesi maddesi görüşülürken söz alan AKP’li üye Hasan Atay “CHP’li üye Doğan Ağdaş’ın verdiği Deprem Master Raporu ile birlikte değerlendirilmesini öneriyorum” diye konuştu. CHP’li Doğan Ağdaş “ Horata Deresi ve çevresi hızla yapılaşıyor. Kamyonlar kepçeler bölgede. Metin Mandal da oralı ama oraları gördüğü yok…” deyince AKP’li Metin Mandal “Görüyorum. Çekme mesafeleri korunuyor” diye araya girince CHP’li Ağdaş; “Hayır. Hiç de öyle değil. Neredeyse dereyi kapatacaklar. Eskişehir, bunun 10’da biri olan Porsuk Deresini doğa harikası olarak değerlendirirken bizim doğal harikamızı el birliği ile yok ediyoruz. Horata Deresini ve güzergahını değerlendirmeden yapılacak Çevre düzeni planı neye yarar?” diye konuştu.

Yapılan oylama sonucu Başkan ve encümene yetki verilmesi AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

4 KATTAN 10 KATA, TARTIŞMASIZ!..
Çilesiz Mahallesi 4449 ada 2 ve 3 nolu parsellerin yoğunluğu sabit kalması ile 4 kattan 10 kata çıkarılması oylanarak kabul edildi.

İSİM TARTIŞMASI..
Yeşiltepe Ergenekon üst geçidi’nin Muhsin Yazıcıoğlu olarak değiştirilmesini içeren Recai Şahin isimli vatandaşın önergesinin görüşülmesi sırasında muhalefet üyeleri arasında karşılıklı atışmalar yaşandı.

Bağımsız üye Mehmet Moran, "Ergenekon isminin değiştirilmesine razı değilim, ama Muhsin Yazıcıoğlu’nun ismini de en güzel yerlerden birine vermeyi öneriyorum” dedi. Emekli Albay olan CHP’li üye Ali Dağdelen de “Verilecek isimlerde siyasetçiler yerine sanatçılar, bilim ve fikir adamları tercih edilmeli böylece ayrışmayı değil kaynaşmayı sağlamış oluruz. Kenan Evren, Alpaslan Türkeş, Cemal Gürsel, Aytaç Yalman, Mehmet Buyruk gibi darbe çağrışımları yapan isimler tercih edilmemeli.” deyince bağımsız üye Moran’la karşılıklı atışmalar yaşandı.

Araya giren Meclis başkan vekili Şehitoğlu oylamaya geçti. Yapılan oylama sonucu isim değişikliği teklifi reddedildi.

Şehrin değişik yerlerinde sonradan yapılan isim değişikliklerin eski isimlerine dönmeleri yönündeki önerge reddedildi.

"GÖRÜLMEMİŞ RANT.."
SP Grubu tarafından verilen ve Malatya Girişim Grubu ve Alışveriş merkezini konu alan bilgilendirme amaçlı önergesi okunduktan sonra söz alan SP gurubu sözcüsü Selim Sözen “Girişim Grubu’nun yeri, bütün Malatya tarafından bilinen Sümerbank fabrikası arazisidir. Yaklaşık 145.000 metrekare olan bu alan üzerindeki imar tadilatı gece yarısı operasyonu ile yapılmıştır. Şöyle ki, imar tadilatı bir önceki başkan döneminde görev süresinin bitimine bir gün kala kamuoyuna defalarca kendi döneminde imar tadilatı yapılmayacağını deklere etmesine rağmen imar tadilatı yapılarak arazi emsalini 0,50’den 2’ye çıkartmıştır. Böylelikle 4 kat daha fazla inşaat hakkı verilmiştir. Böylelikle oluşan rant Malatya Belediye tarihinde görülmemiş bir ranttır. Bu konunun yanlışlığı defalarca kez mevzu edilmesine rağmen meclis gündemine gelmesine rağmen oy çoklukları ile red edilmiştir. İş merkezi için şu an itibariyle yapılacak bir şey kalmamıştır. Ancak aynı proje kapsamında hastane otel konut projeleri henüz yapılmadığından Malatya’nın geleceği ve güzelliği için doğru önlemleri almak bu meclisin görevidir. Sayın meclis üyelerimizin bu duyarlılığı göstereceğini umuyor bu konuyu Malatya için vicdanlarına havale ediyorum.”dedi.

"GECE OPERASYONUYLA RUHSAT VERİLDİ.."
Başbakan’ın 14 Kasım’da yaptığı resmi açılış öncesi yapı kullanım ruhsatının gece yarısı operasyonu ile verildiğini de hatırlatan Sözen, “İş merkezinin açılış gecesi yine bir gece yarısı operasyonu ile yapı kullanım izin belgesi verilmiştir. Bu belgeyi imzalamayan bazı personelin görevden alındığını duyuyoruz. Bu konuda meclisin bilgilendirilmesini istiyoruz. Kısaca bu arazide yapılmayan projelerin bulunduğu parsellerin emsallerinin Sümerbank özelleştirilmeden önceki 0.50 emsal konuma getirilmesini Malatya için hayırlı olacağını kanaatindeyiz” dedi.

"NE OLDU YOLSUZLUKLAR?"..
İmar ve şuyu yolsuzluklarıyla ilgili olarak da bunu yapanların hak ettikleri cezaya çarptırılmasını isteyen Sözen, “İmar ve şuyu yolsuzluklarla ilgili kamuoyunda yaygınlaşan ve hemen her gün tarafımıza iletilen bu işleri Saadet Partili meclis üyeleri engelliyor serzenişinde bulunuluyor. Çoğunluk yapılanı takdirle karşılıyor. Bazıları da 'adam boş ver Malatya ağzı ile alemin doğrusu siz misiniz?’ gibi bu işlerden bir şey çıkmayacağını ifade ediyor. Biz bu işlerde suiistimal bulalım diye bir derdimiz yok. Biz bu konuları kucağımızda bulduk. Bu işi üzerimize vebal gördüğümüz için meseleye duyarlı davrandık. Sayın başkanımız da bu işin sonu nereye varırsa varsın kime giderse gitsin götüreceğiz demişti. Bizde başkanın bu sözlerinden ümitlendik. Bu yolsuzlukların bir daha tekerrür etmemesi için bu işi yapanların hak ettikleri cezaları görmeleri ve Malatya halkının hakkı olan kayıpların Malatya Belediyesi’ne büyük bir gelir olarak dönmesine vesile olacağını söyledik. Bununla ilgili gerekli bütün kararların alınıp yolsuzlukların çözümü için kanuni müdahalelerin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bilgilendirme önergesi ile ilgili olarak meclise bilgi veren İmar Komisyonu Başkanı Nevzat Aslan “Söz konusu alanla (Sümerbank Fabrikası yeri) ilgili gerekli imar değişikliği yapılmış ve inşaat ruhsatı alınmıştır. Hastane okul konut yapılması durumunda trafik sıkışıklığı söz konusu olursa çevre imar planı doğrultusunda orası için gerekli düzenlemeler yapılacaktır” dedi.

Gündemin diğer maddelerinin bir kısmı ertelenirken diğerleri ise komisyona havale edildikten sonra toplantı sona erdi.

Malatya Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı’nı 3 Şubat Çarşamba günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız