SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mecliste Yoğun Gündem

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi belediye başkanı Ahmet Çakır’ın başkanlığında toplanarak gündemde bulunan konuları görüşüp karara bağladı. Meclis başkan vekilleri, katipleri ve encümen üyelerinin gizli oyla, İmar, Bütçe ve Plan komisyonlarının ise açık oylamayla belirlendiği ve milletvekili aday adaylığı başvurusu yapan 2 üyenin yerine 2 yeni üyenin de katıldığı toplantıya, zabıtanın gıda denetimini hangi yetkiyle yaptığı, Arıtma tesisin elektrik faturasının yüksekliği, yenileme amaçlı döşenen su ve kanalizasyon şebekelerinde kullanılan malzemenin eski tip olmaları, encümene arsa satışı için yetki verilmesi konuları ile bazı yerlerde imar izninin 4 kattan 8 kata çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin“”teknik kelime ve terim cambazlığı” ile yapılması damga vurdu.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan toplantıya Mecliste görüşülmesi için verdiği İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 7, İnsan Kaynakları ve Mezarlıklar müdürlüğü’nün 1’er önergesi gündeme alınması için yapılan oylama ile gündeme alınmasından sonra gündem maddelerine geçildi.

MECLİSE 2 YENİ ÜYE
Milletvekili aday adayı olmak için Meclis üyeliğinden istifa eden CHP’li Ali Dağdelen’in yerine Mimar Günnur Tabel Almasulu, MHP’li Dr. Übeyd Akçin’in yerine ise SP yedek üyesi olarak geldiği mecliste partisinden istifa ederek HAS partiye geçin Ekrem Dağ meclisin yeni üyesi oldular.

Meclisin yeni üyelerinden 46 yaşındaki CHP’li Günnur Tabel Almasulu, serbest mimar olarak ve CHP İl yönetim kurulu üyesi görevini yürütürken, 1999-2004 yılları arasında belediye meclis üyeliği yapan 42 yaşındaki HAS Partili Ekrem Dağ ise ticaretle uğraşıyor.

MECLİS BAŞKANVEKİLİ VE KATİP ÜYE SEÇİMİ
1.ve 2. meclis başkanvekilliği için tek adayın çıktığı ve gizli oyla yapılan seçimde 1. Başkan vekilliğine Dr. Mehmet Şehitoğlu 33 oy, 2. Başkan vekilliğine ise Aziz Görgeç 33 oyla seçildiler. Yeniden 1. başkan vekili seçilen Dr. Şehitoğlu, bir süre önce memleketi olan Elazığ’da AKP aday adayı olacağını açıklamış ve geçen ay meclise veda etmişti. Ancak, bu partinin meclis üyelerini aday göstermeyeceği açıklamaları üzerine Şehitoğlu adaylıktan vazgeçip Malatya Belediye Meclisi’ndeki görevine geri dönmüştü.

Katip üyeliklere ise Yasemin Kurt ve Hüseyin Apak 34 oyla asil üyeliğe, Meltem Kavuk ve Asuman Sarıtaş ise 34 ve 35 oyla yedek katip üyeliklerine seçildiler.

ENCÜMEN ÜYELİKLERİ SEÇİMİ:
Gizli oylamayla yapılan Encümen üyeliklerine ise Hasan Atay 34, Nurettin Karaaslan 32 ve Ahmet Ergün 30 oy alarak encümen üyeliklerine seçildiler.

PLAN- BÜTÇE KOMİSYONU SEÇİMİ
Açık oylamayla yapılan ve 1 yıl süreyle görev yapacak olan Plan-Bütçe Komisyonuna AKP’li Hasan Demez, Salih Büker, Sıdık Özdemir, Vahap Ergün ve Mehmet Erdoğan oy çokluğu ile seçildi.

İMAR KOMİSYONU SEÇİMİ
Açık oylama ile yapılan ve 1 yıl süreyle görev yapacak olan İmar Komisyonuna AKP’li Nevzat Aslan, Mehmet Çınar, Mehmet Bak, Meltem Kavuk ve Metin Mandal oy çokluğu ile seçildiler.

SORULAR VE BAŞKANIN YANITI..
Komisyonların seçiminden sonra belediyenin 2010 yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesine geçildi. Yasa gereği, Meclis başkanlığı koltuğunu başkan vekili Mehmet Şehitoğlu’na bırakan Başkan Çakır, 2010 yılında yapılan “yatırım, ulaşım master planı, çevre düzeni planı, drenaj, su şebekesi döşenmesi hakkında özet bilgiler verdi. Kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmaları anlatan Başkan Çakır “3 Mayıs’ta Kentsel Dönüşüm alanında 568 konutu kapsayan 3. Etap ihalesi TOKİ tarafından yapılacak” diye bilgiler verdi.

CHP’li Doğan Ağdaş’ın “Faaliyet kitapçığında yer alan elektrik giderleri bölümünde, Arıtma tesisinde kullanılan elektriğin faturası çok yüksek, kendi elektriğimizi üretemez miyiz?”, “Arıtılan su baraj yerine tarımsal sulamada kullanılamaz mı?”, Zabıta, hangi bilgi ve birikimle gıda denetimi yapıyor? Denetimlerin gıda mühendisi gibi uzmanlarca yapılması gerekmez mi?” ve Su ve kanalisazyon şebeke yenileme çalışmalarda eski tip malzemeler kullanılıyor. Neden çağdaş ve sağlıklı malzemeler kullanılmıyor?” sorularına başkan Çakır, “ Arıtma tesisinin elektrik giderinin yüksekliği tespitiniz doğrudur. Kendi elektriğimizi üretebilmek için tesis kurma arayışlarımız sürüyor. Arıtılan suyun sulama amaçlı kullanılması için sulama birliklerine yazı yazdık. Bir çok yerde arıtılan sular sulama amaçlı kullanılıyor, bizim için bir mahsuru yoktur. Zabıta denetimlerini çevre ve hijyenik alanda yapıyor. Sorumluluğunun dışında denetim yapmıyor. Döşenen su boruları AB standartlarınca kabul edilen malzemelerdir. Malzemeler PVC ama şu anda en kaliteli malzemelerdir.” şeklinde yanıt verdi.

Soru- yanıt bölümünden sonra 2010 yılı faaliyet raporu CHP’lilerin dışında AKP’lilerin yanı sıra SP, MHP ve Bağımsız üyelerin oyları ile kabul edildi.

2010 yılı Denetim Raporu hakkında Denetim Komisyonu başkanı Metin Mandal; “Yasalar çerçevesinde belediyemizin bütün birimlerinde incelemeler yaptık ve gözlemlerimizi, aksaklıkları ve önerilerimizi rapor haline getirerek makama sunduk” diye meclisi bilgilendirdi.

Kent Konseyince alınan kararların meclis üyelerinin bilgisine sunulması sırasında CHP’li Ağdaş ve MHP’li Betül Aksoğan; Kent konseyinin daha demokratik bir yapıya kavuşturulması ve Malatya’nın bütününe yönelik projeler üretmesini istediler. Başkan Çakır, bu isteme karşı “kent konseyimiz her geçen gün daha iyiye gidiyor ve demokratikleşiyor” şeklinde yanıt verdi.

Belediye yol işgaliye harcı bölümünde değişiklik yapılması ve Akçadağ tapusuna mera alanı olarak kayıtlı Karapınar köyünde bulunan alanın belediyeye tahsisi kararları kabul edildi.

TOKİ’nin yapacağı sosyal konutlardan su aboneliği alınmaması ve indirim uygulanması maddesi , yasaların öngördüğü ücretin dışında kalan 48 liralık bölümün alınmaması kararı kabul edildi.

Koyunoğlu mahallesinde bulunan ve 315 m2 alanın satışı için encümene yetki verilmesi kararı kabul edildi.

2010- 2014 yılı Strateji planı gereğince şehir şantiyeciliği yönetmeliği hazırlanması önergesi Nevzat Aslan, Betül Aksoğan, Aziz Görgeç, Hasan Atay ve Celalettin Gönültaş’tan oluşan bir komisyon tarafından hazırlandıktan sonra ihtisas komisyonuna havale edilmesi kararı kabul edildi.

İMAR KONULARI..
Gündemin imar konularından bazıları ret veya komisyona havale edilirken, blok nizam ticari-konut alanının yapı yönünün değiştirilmesi, bitişik nizam bazı bölgelerde 4 kattan 5 kata, bazı bölgelerde ise 4 kattan 8 kata çıkarılması, emsal değişmeden yüksekliğin artırılması, hem genel hem de teknik terimler karıştırılıp okundu ve üyelerce çok da anlaşılmadan kabul edildi.

Gündeme alınan 7 madde incelenmesi için İmar komisyonuna havale edilirken, Hacı Haliloğlu Çiftliği köyüne şebeke suyu verilmesi kararı kabul edildi.

Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısı, bir sonraki toplantının 4 Mayıs günü yapılması kararından sonra sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız