SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mecliste Yok, Seçimde Var'!

A- A+ PAYLAŞ

HABER: Gazeteport.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi 11 ile ‘’büyükşehir” müjdesi verirken aynı konuda muhalefetin TBMM’ye sunduğu kanun teklifleri ise yıllardır gündeme bile alınmadı.

Erdoğan, 2014’e kadar nüfusu 750 bini aşan illerin büyükşehir olma hakkı kazanacağı belirtti. Başbakan’ın işaret ettiği iller Aydın, Denizli, Hatay, Muğla, Tekirdağ, Balıkesir, Kahramanmaraş, Manisa, Şanlıurfa, Van ve Trabzon oldu.

Muhalefet de bu konuda daha önce TBMM’de girişimde bulunmuştu. CHP’li milletvekilleri Malatya, Denizli ve Şanlıurfa’nın “büyükşehir” statüsü kazanması için ayrı ayrı kanun teklifleri verdi. CHP ayrıca, nüfus kotası koymaksızın il sınırları içerisinde havaalanı, liman, üniversite ve yatırımcı kuruluşların bölge müdürlüğü olan il belediyelerinin Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehir belediyesi olmasını önerdi.

ATALAY DA SÖZ VERMİŞTİ
MHP ise, bir ilin büyükşehir statüsüne alınması için kriter olan 750 bin nüfusun 400 bine indirilmesini istedi.

MHP’nin ve CHP’nin teklifleri bugüne kadar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmedi ve gündeme alınmadı.

Büyükşehir vaadi, 12 Eylül referandumu öncesi İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay tarafından da dile getirilmişti. Atalay, Denizli, Malatya ve Şanlıurfa’nın bu statüye alınacağını belirtmişti. Yasaya göre, bir ilin büyük şehir belediyesine dönüştürülebilmesi için merkez nüfusunun 750 binden fazla olması gerekiyor. Büyükşehir olan illerin, vergi gelirlerinden aldıkları pay artıyor. Yeni ticaret alanları kuruluyor, arsa değerleri katlanıyor.

Türkiye’de halen Adana, Ankara, Antalya Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun olmak üzere 16 Büyükşehir bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız