SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meclisten Kavuk'a Büyük Kıyak!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:12:10
Meclisten Kavuk'a Büyük Kıyak!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, MalatyaPark AVM’nin sahibi olan MGG Şirketi’nin yasal zorunluluk kapsamında belediyeye terk ettiği AVM ile belediye binası arasındaki 6 dönümlük araziyi, bedelsiz olarak MGG ortaklarından ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’a tahsis edilmesi yönündeki talebi görüşerek onayladı.

Mehmet Kavuk, bedelsiz olarak kendisine tahsis edilen kamu arazisi üzerinde kendisinin adının verileceği bir cami yaptıracak.

Malatya Belediye Meclisi’nin, bu kararı sayesinde, MGG Şirketi ‘Bir taşla iki kuş vurmak’ deyimi ile ifade edilebilecek kazanımlar elde etti. MGG ortağı işadamı Mehmet Kavuk kendi adına yaptıracağı caminin arazisine tek kuruş para ödemezken, yapılacak yeni cami gerekçe gösterilerek Sümer Camii yıkılacak.

Böylece MalatyaPark AVM’nin manzarasını bozduğu gerekçesiyle AVM inşaatının başladığı günlerden itibaren işadamları tarafından yıkılması planlanan Sümer Camii’nin yıkılması için engel kalmamış olacak.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, dünkü meclis toplantısında Sümer Camii’nin yıkılması ile ilgili gizli gündemin artık deşifre edilmesinde sakınca görmemeye başlamış olsa gerek, net bir şekilde Sümer Camii’nin yıkılacağını resmen açıkladı.

GÜNDEM İŞADAMININ CAMİSİ VE MANİA PLANIYDI

Malatya Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısının ikinci oturumu dün yapıldı.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır2ın başkanlığındaki meclis toplantısının en önemli iki gündem maddesi AKP’li işadamı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’un kendi adına yaptırmak istediği cami için belediyeye ait 6 dönümlük arazinin, Mehmet Kavuk’a tahsis edilmesi ve inşaat sektörünün şikâyet konusu yaptığı ‘Mania Planı’na ilişkin önergeydi.

Kamuoyunun, ‘Valiliğin miting alanı olarak tahsis ettiği AVM ile belediye arasındaki alan, miting alanı olarak kalsın. Çünkü Malatya’da bu ihtiyaca cevap verecek başka bir yer yok. Kavuk Ailesi şayet gerçekten Allah Rızası’nı gözeterek Malatya’ya bir cami kazandırmak istiyorsa, o alana 400 metre yakınlıktaki eski otogar arazisi belediye tarafından zaten satışa çıkarılmış vaziyette. Bu araziyi satın alsın ve Malatya’ya yakışır büyük bir cami buraya yapılsın’ yönündeki yapıcı eleştiri ve çağrılara kulak tıkayan Malatya Belediye Meclisi, işadamının isteği doğrultusunda hareket etti ve MalatyaPark AVM ile belediye binası arasındaki kamuya ait 6 dönümlük araziyi Kavuk Ailesi’ne tahsis etme kararı aldı.

Belediye Meclisi’nde konuya ilişkin önergenin görüşülmesi sırasında CHP’li Meclis Üyesi Doğan Ağdaş’ın ‘Bu alan valilikçe miting alanı olarak tahsis edilmişti. Buraya cami yapılacaksa, kent merkezinde yeni miting alanları ayrıldı mı?’ şeklindek sorusuna, ‘Buraya cami yapılması, aynı alanın miting alanı olarak kullanılmasını engellemez’ cevabını verdi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, selefi Cemal Akın gibi, cami yıkmayı da gündemlerine aldıklarını açıkladı. Buna göre, Malatya Girişim Grubu’nun MalatyaPark AVM’yi inşa etmeye başladığı günlerden itibaren, AVM’nin manzarasını bozduğu gerekçesiyle yıktırmayı planladığı Sümer Camii’nin yeni düzenleme kapsamında yıkılacağını açıkladı.

Alınan karara göre, Malatya Girişim Gurubu Kamu Ortaklık Payı (KOP) ile Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kapsamında kamuya terk ettiği 6 dönümlük arazi, Malatya Belediyesi tarafından bedelsiz olarak tekrar Malatya Girişim Grubu’na verilmiş oldu.

MANİA PLANINA BELEDİYE AYARI  

İnşaat sektörünün şikayetine yol açan Mania Planı konusu da Malatya Belediye Meclisi’nin gündemindeydi.

AKP’li meclis üyeleri Hasan Atay, Celalettin Gönültaş ve Metin Mandal tarafından hazırlanan bu konudaki önergenin görüşülmesine geçildi. Mania planının ilk olarak 1957 yılında yapıldığını ve Malatya’nın imar planının 1986 yılında son şeklini aldığını, planının 1997 yılında Belediye’ye bildirilerek uyulmasının istendiğini belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır,”Mania Planı, Malatya ve imar planı ile zıt düştü. Bu yüzden de inşaat sektörü durma noktasına geldi” dedi.

Mania Planı’na gerekçe olan Tulga Havaalanı’nın büyük uçaklara göre hesaplandığını, ancak buraya genellikle askeri helikopterlerin indiğini ifade eden Ahmet Çakır, mevcut mania planından kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaklaşık 300 bin kişinin yapı hakkı yönünden etkilendiğini belirtti.

Başkan Çakır’ın bu konuşmasından sonra, ilgili komisyon raporu doğrultusunda, doğal mania olarak kabul edilen 1003.31 mt. kotu ile mania tehdit çizgilerinin son halkasını teşkil eden 1265 mt. kotundaki tabii zemin arasının doğrusal olarak birleştirilmesi neticesinde oluşan ve gölgeleme metodu olarak nitelendirilen yöntemle imar durumu ve inşaat ruhsatlarının verilmesi uygun bulundu.

Gündemde yer alan imar maddelerinin çoğunlukta olduğu 17 madde ise ilgili komisyonlara gönderilmesi Ağustos ayı toplantısının 1 Ağustos’ta yapılması kararlaştırıldıktan sonra Meclisin Temmuz ayı çalışmaları sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız