SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meclisten Valiye Misilleme mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:06:58
Meclisten Valiye Misilleme mi?
A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi, köy yollarından geçen elektronik haberleşme kablolarının yenilenmesi için ilgili şirketle protokol yapılması noktasında yetki isteyen Vali Vasip Şahin’in talebini onaylamadı ve komisyona geri gönderdi. Meclisin bu kararı, alt yapı yatırımlarının tamamlanmasıyla ilgili olarak alınması kararlaştırılan 25 milyon TL'lik kredinin harcanmasıyla ilgili programı onaylamamasının ardından alması, "misilleme mi?" sorularına neden oldu.

‘Sütten ağzımız yanmış…’

İl Genel Meclisi, köy yollarının yanından geçen elektronik haberleşme kablolarının bakımı ve yenilenmesi için Vali Vasip Şahin tarafından kendisine yetki verilmesini isteyen talebini onaylamadı. 

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kurumu ve Yetkilendirme Yönetmeliği gereğince Bilgi ve İletişim Kurumu ile yetkili firma olan Süperonline İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi arasında protokol imzalanması noktasında yetki verilmesini içeren Vali Şahin imzalı yazı, İl Genel Meclisi’nin dünkü gündeminde görüşüldü. Önceki dönemlerde verilen bu yetkilerden sonra şirketin yolları kazıp tahrip ettiğini ve Özel İdare’ye sıkıntı yarattığını belirten Meclis Üyeleri Vali’nin talebini onaylamayıp komisyona havale ederken, Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs ise ‘Anlaşılan sütten ağzımız yanmış, komisyona gönderelim, komisyon incelesin’ diyerek talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderdi.

‘Engelli çocuğu olan kadınlar çevreden soyutlanıyor’

İl Genel Meclisi Ekim ayı çalışmalarını dün de sürdürdü. Başkan Vekili Hasan Göğüs’ün başkanlık ettiği meclis toplantısında Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu ile AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu’ndan gelen raporlar okunup onaylandı.

Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından engelli çocuğu bulunan kadınların sorunlarına dair yapılan araştırmanın sonuçları okundu. Raporda, engelli çocuğu bulunan 71 aile üzerinde yapılan araştırmada, engelli çocuğu bulunan kadınların çevreden ve hayattan soyutlandığı belirtilerek bu kadınların yüzde 77.5’inin sinema -tiyatro gibi etkinliklere, yüzde 97.2’sinin de herhangi bir kursa gitmediklerinin belirlendiği bildirildi. Raporda, engelli çocuğu bulunan kadınların sorunlarına ilişkin şu tespitler yer aldı:

“1- Anneler için engelli bir çocuğa sahip olmak yaşamın en zorlu deneyimlerinden birisidir. Bu nedenle anneler çoğu kez engelli çocuktan dolayı kendilerini eş ve yakınlarını suçlayabilmektedir.

2- Engelli çocuğun durumunu anneler çoğunlukla kabul etmek istememektedirler.

3- Engelli çocuk sahibi annelerin çoğunlukla kendisini çevreden soyutlayarak sosyal ilişkilerini bitirdikleri görülmektedir.

4- Engelli çocuktan dolayı kadınlar eşleri tarafından suçlanabilmektedirler.

5- Engelli çocuk sahibi annelere maddi-manevi desteğin yetersiz olması ve kamu kuruluşlarının engelli çocuk sahibi annelere psikolojik desteğin yetersiz olduğu görülmektedir.

6- Engelli çocuk sahibi ailelerin bütün ilgisini engelli çocuk üzerinde yoğunlaştırmasından dolayı, diğer çocuklar da ihmal edilmişlik duygusu oluşabilmektedir.

7- Engelli çocuk sahibi 71 aile üzerinde yapılan çalışmada, araştırmaya katılan annelerin engelli çocuktan sonra  %77,5’inin sinema tiyatro gibi etkinliklere %97.2’sinin de herhangi bir kursa gitmedikleri görülmüştür.

8- Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Necati Baykoç Dönmez’in ve Prof. Dr. Pınar Bayhan’ın yaptığı bir çalışmaya göre engelli çocuğa sahip ailelerde bu çocuktan sonra anne ve baba arasında sorun yaşanmaktadır. Ortaokul mezun annelerin  %58,3’ü Lise mezunu annelerin ise %73,7’sinin eşleriyle problem yaşadığı görülmektedir.”

‘Daha önceki yolları yapmadılar’

Malatya’da köy yollarının yanlarından geçen elektronik haberleşme kablolarının bakımının yapılması ve yenilerinin çekilmesi yönünde Vali Vasip Şahin tarafından İl Genel Meclisi’ne gönderilen ve yetki verilmesi istenen yazı, meclis üyeleri tarafından onaylanmadı.

Meclis üyeleri, önceki dönemlerde bu yetkinin direk verilmesi ile birlikte işi yapan şirketin yolları tahrip ettikten sonra bırakıp gittiğini ve rastgele her yerin kazılmasını gerekçe göstererek Vali’nin talebini onaylamadı. 

Valiliğin talebine içeren yazıyla ilgili görüşlerini dile getiren Meclis Üyesi Mehmet Şireci, “Geçtiğimiz yıllarda da böyle bir çalışma oldu. Yollarımızı tahrip ettiler ve bırakıp gittiler. Böyle bir çalışma olacaksa, çalışmalar bittikten sonra, tahrip edilen yolların eski haline getirildikten sonra işin teslim edilmesi noktasında bir şerh konulursa iyi olur. Çünkü seneler önce yapılan çalışmalar sonrasında bozulan yollar hala öyle duruyor” dedi. Meclis üyesi Ramazan Çetin ise söz konusu yazıya, “Göktarla, Tepe Köy, Kırkpınar, Tohma  köylüleri, belirtilen güzergâhı kullanarak köylerine gidiyorlar. Ve biz o yolları yeni yaptık. Sütlüce, Tepeköy ve Kendirli gibi yollar da var. Zaten ağır tonajlı araçlar yüzünden yolların tahrip olduğu söyleniyor. Bir de bu adamlar girerse işin işinden çıkamayız” sözleriyle itiraz etti.

Meclise başkanlık eden Başkan Vekili Hasan Göğüs ise ‘Anlaşılan bizim sütten ağzımız yanmış. Komisyonumuz inceleme yapsın. Sonra değerlendirelim’ diyerek talebi komisyona havale etti. 

Mecliste ayrıca AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu’nda görüşülüp rapora bağlanan 2012 yılı Temmuz-Ağustos aylarında alınan kararlardan hangisinin uygulandığı hangisinin uygulanmadığının tespitine ilişkin bir rapor da görüşülerek kabul edildi.

Vali de yatırım programını onaylamamıştı..

İl Özel İdaresi’nin yatırım programında yer alan yol, asfalt, içme ve sulama suyu gibi alt yapı yatırımlarının tamamlanması için onaylanan 25 milyon TL’nin hangi projele harcanacağına ilişkin yapılan projeleri geçtiğimiz ay yaptığı olağanüstü toplantıda onaylayan İl Genel Meclisi'nin 1 Ekim günkü toplantısında Vali Vasip Şahin’in, borçlanılan 25 milyon TL’nin harcanacağı yatırım programını kabul etmediği açıklanmıştı. Vali Şahin’in gerekçe olarak, borçlanmanın 2013 yılında yarım kalan veya ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamayan projelerin tamamlanması amacıyla yapıldığını ancak planlanan yatırımlar arasında daha çok yeni yatırımların bulunmasını gerekçe gösterdiği belirtilmişti.  İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, İller Bankası’nın sadece proje ihalesi karşılığında kullandıracağı kredinin, 2013 yılı yatırım programında yer alan projeleri kapsaması ve bu doğrultuda ihaleye çıkılması kaydıyla Vali Şahin tarafından kabul edileceğini belirterek, meclis üyelerinden, bulundukları bölgede özellikle grup yolları ve içme suyu gibi yatırım projelerine öncelik vermelerini ve işlerini bu doğrultuda takip etmelerini istemişti.

ARŞİV FOTO: İl Genel Meclisi'nin hafta içindeki toplantısından

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız