SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Medeniyetin Çağdaş İfadesi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:21:51
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Bayramı'nın 90.Yıldönümü Malatya'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk tören Valilik'te gerçekleştirildi. Burada Vali Vasip Şahin tebrikleri kabul etti. Buradaki etkinliğe 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı ,  Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Bülent Tüfenkçi,  MHP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Erdem,   askeri ve mülki erkan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kutlama Töreni

Kutlama Töreni İnönü Caddesi Sümer Park önünde gerçekleştirildi. Törende Vali Vasip Şahin, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır törene katılanların bayramını kutladı. İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından günün anlamını içeren konuşmayı Vali Vasip Şahin yaptı.

Vali Şahin konuşmasında, “ Vatanın bağrına düşman hançerinin dayandığı, bahtı kara maderini kurtaracak kahramanların arandığı, Anadolu ufkunun zifiri karanlıkla boğulmak istendiği o meş'um dönemde düşmanların tarihte hep büyük bir iştihayla arzulayıp durdukları ama hiç bir dönemde ulaşamadıkları emellerine, bu büyük milleti Anadolu coğrafyasından kazıyıp atma ideallerine ulaşmaya ramak kaldığı o günlerde, Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.  Coşkusuyla, küllerinden yeniden doğan kahraman bir millet, genç paşa Mustafa Kemal’in önderliğinde "vatanın bağrına dayasın düşman hançerini, bulunur kurtaracak bahtı kara maderini’ diyerek verdiği büyük bir iman ve istiklal mücadelesi sonucunda asla vatansız, bayraksız, hürriyetsiz bırakılamayacağını dosta düşmana bir kez daha öğretmiştir. Bu mücadele ile işgalden fiilen kurtarılan vatan toprakları  29 Ekim 1923 de ilan edilen Cumhuriyetle birlikte dünya devletleri arasındaki yerini hukuken de teyit etmiş oluyordu. “ diyerek şunları belirtti:

“Koca bir imparatorluğun yıkılışı gibi  l. Cihan harbi gibi, kurtuluş mücadelesi gibi ağır bedeller ödenerek kurulan cumhuriyetimiz/aslında milletimizin yüzyıllar boyunca sürdürdüğü büyük cihan mefkuresinin modern zamana ve anlayışa adaptasyonudur. Muasır medeniyet iddiasının çağdaş dille ifadesidir.  İnsanoğlunun kurabildiği en adil, en uygulanabilir, en az sakınca taşıyan yönetim sistemi olarak Cumhuriyet;  zengin kadar fakirin , şehirli kadar köylünün,  âlim kadar cahilin, batılı kadar doğulunun, kuzeyli kadar güneylinin, etnik ya da inanç farklılığı olanın, ezcümle toplumun tüm bireylerinin kendini ait hissettiği, eşit ve birinci sınıf vatandaş olmanın hazzını yaşadığı bir sistemdir.”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘benim en büyük eserim’ dediği ve Demokrasi ile taçlandırılan Cumhuriyetimiz; millet egemenliğine, tam bağımsızlık anlayışına dayanan sistemi ile millet iradesinin belirleyiciliği ve yönlendiriciliğini önceleyen önemli bir uygulama örneğidir.” diyen Vali Şahin konuşmasında daha sonra şunları belirtti:

“Cumhuriyetin 90. Yıldönümünde,  geriye baktığımızda kuruluşundan bu güne ülkemizde her alanda çok önemli değişimlerin, dönüşümlerin ve gelişimlerin sağlandığını bariz bir şekilde görmekteyiz. Eğitimden sanayiye, spordan sanata, sağlıktan sosyal güvenliğe kadar bir çok alanda dünden çok daha ileri seviyeyi yakalayan ülkemiz, muasır medeniyet seviyesini aşma hedefine ulaşma yolunda büyük mesafe kat etmiştir.  Bu gün her bakımdan kendine güvenen, istikbale umutla bakan, bölgesinde güven ve istikrar unsuru olarak model alınan, dünyada sözü dinlenen bir ülkenin vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Sevgili gençler, Milletçe bizlere düşen en önemli görev;  dün savaş meydanlarında bu toprakların vatan yapılmasına kanlarını ve canlarını katık eden atalarımızın fedakârlıklarını unutmamak, bu fedakarlığa karşılık elimizden gelen tüm gayretimizle ülkemizi en iyi seviyeye taşımak, huzur ve barış içinde her alanda dünyanın gıpta edeceği başarıları yakalamaktır. Birliğimize, beraberliğimize her zamankinden daha fazla sahip çıkmak, bunu bozmaya kalkan mihraklara karşı daima uyanık ve dikkatli olarak oynanmak istenen oyunu boşa çıkarmaktır. Sözlerime son verirken, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü için kahramanca mücadele veren başkomutan Atatürk ve silah arkadaşlarını, kanlarını ve canlarını bu uğurda feda eden aziz şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum”  

Törende 2 öğrenci şiir okudu. Ardından  en yaşlı gazilerden Kore Gazisi Veli Beylik tarafından  öğrenciler adına Alperen Ağır'a  Türk Bayrağı hediye edildi.

Tören, 2. Ordu Bölge Banda Takımı eşliğinde geçiş töreni yapıldı. Geçiş töreninde Malatya’daki askeri birlikler, İnönü üniversitesi öğrencileri, lise öğrencileri, yanı sıra Malatya Belediyesi Mehteran Takımı da yer aldı. Kara Havacılık Alay Komutanlığı ise helikopterler ile tören alanında gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Törende Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı odaları temsilen oluşturulan TIR üzerinde katılımcılara şeker dağıtıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız