SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Daire Başkanı Tepkileri 'Komik' Bulmuş!

0
Güncellendi - 2020-11-24 07:18:03
Daire Başkanı Tepkileri 'Komik' Bulmuş!
A- A+ PAYLAŞ

FESTİVALİN İPTAL GEREKÇESİ 'CİNSİYETSİZE ÖDÜL' DEĞİL, SALGINMIŞ.. Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Nalçacı, 1-5 Aralık 2020 tarihleri arasında hayata geçirileceği açıklanan ve organizasyonu formalite bir ihale ile, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Elif Dağdeviren’e verilen, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin, “Cinsiyetsiz Ödül” krizi nedeniyle değil, pandemiden (salgından) dolayı iptal edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Yazarına 'gerekçe pandemi' demiş

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Yazgülü Aldoğan’a konuşan Murat Nalçacı, Festivalin “Cinsiyetsiz Ödül” krizinden dolayı iptal edildiği iddiasını, “Komik şeyler” olarak nitelerken, bu iddiayı dile getirenler için de “Üç beş kişinin gereksiz ithamları” ifadelerini kullandı.

Aldoğan'un Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde 'Malatya Film Festivali neden iptal edildi?' başlığıyla yazdığı yazının bir bölümü şöyle:

"...Bu yıl 10’uncusunu kutlamaya hazırlanan Malatya Uluslararası Film Festivali’nin iptalinin iki ayrı açıklamayla bildirilmesi akılları karıştırırken tartışmaları da beraberinde getirdi. Malatya Belediyesi’nin sabaha karşı yaptığı ve festivalin organizasyonunu yürüten TÜRSAK Vakfı’nı suçlayan ilk açıklamasında, bir süredir bazı çevrelerce sürdürülen “ödüllerde kadın erkek ayırımı kaldırılarak cinsiyetsizlik mi yaratılıyor, nesil tehlikeye mi düşüyor!” kampanyasından etkilenildiği ve bu spekülasyonların önünün alınmak istendiği belli oluyor. Hatta Malatya’da bu kararın Vali ve Belediye Başkanı tarafından gece hızlıca alındığı da konuşuluyor.

Ancak aradan yaklaşık 24 saat geçtikten sonra, (belli ki neslin korunması konusunda sakinleşilmiş), Malatya Belediyesi’nin yayımladığı ikinci açıklamada “Pandemi koşullarında festivalin istendiği biçimde yapılamayacağı ve önümüzdeki yıllar daha iyi yapılması hedeflendiği için iptal edildiği” öne çıkarılırken ilk açıklamadaki suçlayıcı ifadelerin kaldırılmış olduğu da dikkati çekiyor. Festivalin organizasyonundan sorumlu Malatya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Nalçacı, “Film Festivali bizim için çok değerli. Onuncu yaşında, tek amacımız, onu korumak. TÜRSAK VAKFI ile çalışmalara başladığımızdan beri ilerisi için çok güzel hayallerimiz oldu.

Ancak bu yıl pandemi nedeniyle Platform’u yapamıyoruz, yarışmayı uluslararası yaptığımız zaman davet ettiğimiz sanatçılar gelemeyecek. Ulusal yarışmada bile ödül alacak sanatçılar gelemezse anlamı olmayacak. Gösterimler online ve canlı olmak üzere yarı yarıya yapılacaktı ama onda da bir sağlık sorunu yaşama ihtimali var. Bu sorunlar birikti, göl oldu. Güdük bir şey yapmaktansa ortak karar alarak iptal etmeyi uygun bulduk” açıklaması yapıyor. Peki, ya Malatya Belediyesi’nin gece vakti yaptığı “cinsiyetsizlik tanımlamasının bütün dünyayı ve geleceğimizi tehdit eden, değerlerimiz ile bağdaşmayan bir yaklaşım” ifadesi; Milli Gazete’nin “Siz orada Ne Filmler Çeviriyorsunuz” manşeti, “tepkilere dayanamayınca festivali iptal ettiler” haberini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna ise Nalçacı şu açıklamayı yapıyor: “Bu konuşulanlar komik şeyler. Maksadı aşan ifadeler. Yıllardır görüyoruz, iyi bir şey yaptığınız zaman alkışlayan da oluyor, karşı çıkıp eleştiren de. Üç beş kişinin gereksiz ithamları. İlk açıklama çok acele hazırlanmıştı.

Üzerinde çalışıldı ve 24 saat sonra Malatya Belediyesi’nin yayımladığı ikinci açıklamada iptal kararının önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı yapılmasını sağlamak amacıyla alındığı vurgulandı.” “Sadece belli bir çevreden gelmiş olsa bile bu eleştirilerin iptal kararında hiç mi etkisi yok” sorusuna ise Nalçacı “Bu da bardağı taşıran damla oldu diyelim. Bu tepkilerin olsa olsa yüzde 3-5 oranında etkisi olmuştur” diye netlik getiriyor..." (Aldoğan'ın yazısının tamamını https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/malatya-film-festivali-neden-iptal-edildi-1791543 adresinden okuyabilirsiniz)

Oysa…

Oysa, TÜRSAK Başkanı Elif Dağdeviren’e verilmek üzere formaliteden ihale düzenlenen ve hazırlıkları Elif Dağdeviren tarafından ihaleden çok önce başlatılan Malatya Uluslararası Film Festivali, Berlin Film Festivali’nin, “LGBT yönelimli kimliklere daha fazla alan açmak” amacıyla ödül sistemini ‘cinsiyetsizlik’ temelinde değiştirme kararına destek verdiğini açıklamış, Berlin’in izinde giderek, Türkiye’de ilk ‘Cinsiyetsiz Ödül’ün Malatya’da verileceğini duyurmuş; duyurudaki ‘Cinsiyetsizlik’ vurgusu, kamuoyunda, manevi değerlere aykırılık bağlamında sert tepki görmüştü.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi mail hesabından Malatya'daki basın kuruluşlarına gönderilen bu açıklama başta sosyal medya olmak üzere çeşitli mecralarda büyük tartışma yaratmış, Malatya Büyükşehir Belediyesi, tepkilerin AKP’ye yakın kurumlar tarafından da seslendirmesi üzerine, gece - sabaha doğru 03.00 civarında, bir açıklama yaparak, kendi açıklamasını inkâr yoluna gitmişti.

‘Cinsiyetsiz Ödül’ kararına, AKP üst düzey yöneticilerinin ve AKP Malatya Milletvekillerinin de tepki göstermesi, tartışmaların gün boyu devam etmesi üzerine, Malatya Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 10 aydan bu yana devam eden ve 10 binden fazla vatandaşımızın ölümüne yol açan koronavirüs salgınını hatırlayarak, festivalin pandemi koşullarından dolayı iptal edildiğini açıklamıştı.

Festivalin salgından dolayı iptal edildiğine yönelik açıklama inandırıcılıktan uzak bulunurken, Malatya Büyükşehir Belediyesi adına festival sürecini yönetmekle görevli Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Nalçacı’nın, festivalin ‘cinsiyetsiz ödül’ kaynaklı krizden dolayı iptal edildiğine dair iddiaları ‘Komik’ bulması da “trajikomik” olarak değerlendiriliyor.

 "Hatanı kabul edebildiğin kadar büyüksün" nasihatini verdi ama... 

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi adına festival sürecini yönetmekle görevli Murat Nalçacı’nın, twitter hesabından, “Hatanı kabul edebildiğin kadar büyük, o hatadan ders çıkarabildiğin kadar akıllı, o hatayı düzeltebildiğin kadar güçlüsün” şeklinde yaptığı paylaşıma inat, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Yönetimi’nin yanlışını kabul etmek ve ders çıkarmak yerine, pandemiye sığınması ironik bulunuyor.

malatyahaber.com- cumhuriyet.com.tr

FOTOĞRAF: Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Nalçacı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Necdet Akboğa (3 yıl önce)
    Sayın editör yazıhan ziraat odası ile bu habere yorum yaptım ama iki yorumum da sansürlendi. Adımı soyadımı yazıyorum mail adresim belli sahte hesabım yok sahte adım yok. Ama sizin sahte olan birşeyiniz mi var da benden korkuyorsunuz. 30 yıldır gazeteciyim hatta zamanında yaptığım haberler ile size nal toplatıyordum bu onun mu korkusu Acaba. Bundan sonra yorum yazmayacağım ama habercilik nasıl olur göreceksiniz. Kötü komşu ev sahibi yaparmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • "Arhadaşlar müfettiş tamam!" (Hababam Sınıfı filminde, müfettiş 'kayışı sıyırıp' ne yaptığını, ne söylediğini ve kendini bilemez hale geldikten sonra, Şaban'ın el hareketiyle birlikte durum tespiti yaptığı sahneden!)
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (3 yıl önce)
    Selahattin başkan her pot kırdığında biri öne çıkıp paratoner oluyor. Yeşilyurt ile olan sorunda Kültür AŞ genel müdürü kendini feda etmişti. Şu an da Kültür daire başkanı kendini feda ediyor. Belediyeyi tanıyan herkes bilir ki Selahattin başkan dışındaki herkes konu mankenidir. Felsefesi herşeyi bilmeyen hicbirsey bilmez olan bir başkanımız var. Bu yüzden Murat beye çok yüklenmeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • çakırrr (3 yıl önce)
    Herkes bir yerden, memleketin ayarlarıyla oynamaya hızla devam ediyor.Keşke cinsiyetsizlikten dolayı iptall deseydiniz.Özrünüz kabahatininizden beter.Bütün bunların, bilinçsizce yapıldığına kesinlikle inanmıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernekli (3 yıl önce)
    Nalçacı sanamı düştü bu kabahati örtbas etmek yazıklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Necdet Akboğa (3 yıl önce)
    Murat nalçacı Boğaziçi grubu, meşale derneği ile irtibatı olan öğrencilik yılları hep bu radikal İslami kesimlerde geçen birisi. Heyecanlı İslami şiirler okur, bu üçüncü cinsiyet işine komik demiş çok şaşırdım. Cinsiyetsiz birini cibilliyetsiz ile mi karıştırdı da komik buldu. Madem salgından dolayı ise salgından bu yana tam 12 adet konseri virüslere mi verdiniz. Virüs konsere gelmiyor sinemaya geliyor. Gerçi bu film fırıldak işi mide bulandırıcı gereksiz ama bu cinsiyet işi karışık. Nalçacı film festivalinde komik film izleyecekti...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Olmadı murat başkan hadi bir yıl sonra diyelim pandemi bitti.Virus belası dünyayı terketti ve siz daha donanımlı film festivali için kolları sıvadınız.Ve yine cinsiyetsizlik ödülü verilecek dense buna rağmen yaparmisiniz.eger yaparım diyorsanız değerlerimize bu kadar yabancilasmanizin adını ne koyacaksınız.Pes vallahi hani sizi tanımasak diyeceğiz ki uzaydan gelmiş..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cihat (3 yıl önce)
    Keşke festival yapılsaydı da ilk cinsiyetsiz ödülü murat nalçacı kendisi alsaydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bırakın Murat Nalçacı yi asıl Malatyayi yıkan kültür ve sanatın beyni eski daire başkanı!! İ.G. Malatya için büyük kayıp oldu.Gitar kursları hızla azaldı.Artik çay ocağı sohbetlerine kaldığımız yerden devam....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Murat Nalçacı seçim oncesi baskan adayi olarak ortaya cikar sonrada bi daire başkanlığı kapar ohh mis
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selami (3 yıl önce)
    Sayın nalçacı koca Malatya halkını üç beş görüp tepkileri yok sayıyorsa ya aymayı bilmiyor ya da dayak yememiş sıkıysa cinsiyetsiz ödülü verilsin mi diye bir anket yaptırsın
    0
    0
    Yanıtla
  • sanat (3 yıl önce)
    yeni adıyla kültür dairesi eski adıyla kültür müdürlüğüne gelmiş en donanımsız müdür. ne kültürle ne de sanatla alakası var. üstelik mahalle ağzı konuşmasıda cabası. yazık Malatyamıza iş ne zaman ehline verilecek. kültürlü sanattan anlayan birileri gelecek. o makamdaki biri öncelikle insanlarla nasıl konuşulacağını bilmeli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde demiş Ziya Paşa tam da bu tür zevat için....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamit (3 yıl önce)
    Murat Nalçacı belliki olay olup bittikten sonra geride kalan nal toplama işine girişmiş. Malatya kültürüne ve değerlerine uymayan bu cinsiyetsizlik ödülü Malatya halkı ve özellikle Yeniden Refah partisi tarafından yoğun eleştirilere uğramış ve yapılmaması yönünde kamu nezdinde sosyal platformlarda ve yerel medya aracılığıyla uyarılar yapılmış ve bu tepkileri göze alamayan Malatya belediyesi pandemi sürecini ve kamudaki spekülasyonları ortaya sürerek apar topar gece vakti iptal kararı almıştır. Şimdi Nalçacınin ifadeleri kemal Sunal'ın filminden bir sahneyi hatırlatıyor bizlere; her ne kadar biz ufak yaptik dese de borozan gibi sesi tüm millet duymuştur.. onun için pandemi diyerek olayı farklı yöne kanalize Edip burdan sıyrılma düşüncesi düştükleri durumu daha da komik hale getirmektedir. Sayın Nalçacı ismine münhasır yaptığı geride kalan nal toplamaktır. Zaten yaptığı iş te bunu gerektiryor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (3 yıl önce)
    Murat bey bu memleketi çıkarlarınız uğruna yapmadığınız kalmadı yazık bu memlekete size yetki verenlere yazık Ne konuştuğunu bilmeyen yetki sahipleri bir gün bu konuşmaların altında ezileceksiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SEÇKİN (3 yıl önce)
    İşte ekip, işte proje, İşte bir ilk, işte takım, işte duruş, işte sonuç!! Fiyasko.......
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (3 yıl önce)
    "Film Festivali bizim için çok değerli. Onuncu yaşında, tek amacımız, onu korumak" diyor Nalçacı. Festivali koruma diyen yok, festival yapma diyen yok. Elinize yüzünüze bulaştırmayın, kaş yapalım derken göz çıkarmayın, biraz usul usturup bilin, yaşadığınız toplumun değer yargılarını, kültürünü, hassasiyetlerini öğrenin ve ona göre hareket edin diyenler var. Asıl komik olan ve hatta trajikomik olan Malatyayı kamuoyu nezdinde rencide eden bu skandaldan sonra halâ o koltukta oturuyor olmanızdır. Mert olun, delikanlı olun ve çıkıp diyin ki; biz bir hata yaptık, haddimizi aştık. Biz kültürden, sanattan, edebiyattan, siyasetten, toplumsal hassasiyetlerden anlamıyoruz. Koltuğumuzu korumak adına koca bir şehri töhmet altında bıraktık. Başkanımızı da, temsil ettiğimiz siyasi iradeyi de, bu siyasi iradeye güvenen milletimizi de rencide ettik. Kusura bakmayın affımızı istiyoruz diyin ve çekilin, susun, edebinizle bir köşenize oturun. Halâ laf yetiştiriyorsunuz, halâ sıkılmadan laf ebeliği yapıyorsunuz, halâ inanmadığınız açıklamalarınıza inanmamızı bekliyorsunuz. Lise 2 ye giden oğlum "baba bu şehri bunlar mı yönetiyor, yazık" diyor. 80 ine merdiven dayamış babam "bu şehir bunları hakedecek naptı evladım" diye bana soruyor. Okuduğunu anlamayan, 3 kelimeyi bir araya getirip bir metin yazamayan, konuştuğunun, yazdığının kimler tarafındna nasıl anlaşılabileceğini düşünemeyen adamlar kalkıp bir de milleti suçluyor. Tayyip Erdoğan "fikri iktidarımızı tesis edemedik" diyor. Sayın Cumhurbaşkanım fikir fukarası, gurur abidesi insanlarla bin yıl geçse siz fikri iktidarı tesis edemezsiniz. Fikir yok ki iktidar olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KEREM (3 yıl önce)
    Elif Dağdeviren hem milyonlarca TL para alacaktı (Belki de aldı) hem de AK Partili Malatya Belediyesi sayesinde LGBT propagandası yapacaktı. Bu Türkiye'de değil, Dünyada ilk olacaktı. Hatta oldu da. Dünyada ilk, yani tam Selahattin Gürkan formatına uygun. Ne kadar övünse azdır. Murat Nalçacı da herkesi ahmak yerine koyarak konuşmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla