SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meğer Malatya'nın 4'te 1'i Kaçakmış!.

A- A+ PAYLAŞ

'İMAR BARIŞI'YLA ORTAYA ÇIKAN GERÇEK.. BELEDİYELER YATMIŞ UYUMUŞ!. Malatya’da 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle ‘imar barışı’ kapsamında toplamda 88 bin 050 bağımsız birimi kapsayan 24 bin 534 başvuru yapıldığı bildirildi. Bu rakamlar, müstakil ev, konut, daire, kamu kurumu yapıları, tarım, ticari ve sanayi yapıları ile ibadethaneler de dahil olmak üzere 332 bin bağımsız birim konumunda yapının bulunduğu Malatya’da yapı stokunun yaklaşık dörtte birinin imar mevzuatına, yapı plan ve ruhsatlarına aykırı bir şekilde inşa edildiği, yani kaçak pozisyonunda bulunduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl içinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan “Belirlenecek bir bedel karşılığında İmar Mevzuatı’na aykırı yapılmış yapıların yasal güvenceye kavuşturulması” anlamına gelen İmar Barışı kapsamında, Malatya’da 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapılan başvuru sayısının 24 bin 535 olduğu öğrenildi.

Bu başvurunun kapsamını, imar yasasına aykırı biçimde yapıldığı için ruhsatlandırılamayan ya da oturma iznine sahip olmayan ev – daire – konut niteliğindeki bağımsız birim sayısının 79 bin 009 olduğu, ayrıca 9 bini aşkın da dükkân, mağaza, ofis niteliğinde bağımsız birimi kapsadığı, toplamda ise 88 bin 050 bağımsız birimi içerdiği öğrenildi.

Konut kategorisinde imar barışı için en fazla başvuru, 11 bin 613 başvuru ile 1-2 katlı yapılar için gerçekleşti. 3-7 katlı bina kategorisindeki başvuru sayısı 2 bin 487 olurken, tarım amaçlı yapılara ilişkin başvuru sayısı 7 bin 638, içinde merkezi yönetime bağlı kamu daireleri, ticari amaçla kullanılmayan kamu yapıları, ibadethanelerin de bulunduğu kategoride 2 bin 553 başvuru yapıldı.

Malatya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle Malatya’da İmar Barışı tablosu şöyle:

Toplam Başvuru Sayısı: 24.535

Binanın Tamamı Başvurusu: 20.375

Bağımsız Birim Başvurusu: 4.160

Toplam Bağımsız Birim Sayısı: 88.050

Konut Bağımsız Birim Sayısı: 79.009

Ticari Bağımsız Birim Sayısı: 6.336

Diğer Bağımsız Birim Sayısı: 2.705

1-2 Katlı Binalar: 11.613

3-7 Katlı Binalar: 2.487

Tarım Amaçlı Kullanılan Yapılar: 7.638

Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu Daireleri, İbadethaneler: 2.553

Plansız Kentleşmenin Doğal Sonucu

Malatya’da belediyelerin ve diğer devlet kurumlarının kenti plansız yönetmeleri, yoğun göç sonrası oluşan gecekondu bölgeleri ve taşra mahalleleri, yoksulluk nedeniyle mevzuata uygun olmayan imalat ile yapılan binaların yanı sıra, siyasi ve ekonomik ilişkiler sayesinde özellikle yeni ve zengin toplum kesimlerinin yaşamaya başladığı bölgelerdeki denetimsizlik sonucunda 1. derece deprem kuşağında yeralan Malatya tam anlamıyla “kaçak konut ve iş yeri cenneti”ne dönüşmüş durumda.

Türkiye genelinde de benzeri yaşanan bu durumu, bütçe açığını kapatmak için fırsata dönüştüren yöneticiler, imar barışı ile, kaçak ve usulsüz yapıları kağıt üzerinde yasal çerçeveye alma kararı verdi. Ancak, sahadaki gerçek değişmeyecek, tam tersine daha da kötüye gidecek.

Çarpık yapılaşma imar barışı ile meşruiyet kazanmış oldu. Hatta, ilgili kanun, imar barışını, ilgili kanun çıkmadan önceki bir tarihle sınırlandırırken, imar barışı kanunun çıkmasından sonra, kaçak yapılaşma büyük hız kazandı. İmar Barışı kanunundan sonra meydana gelen kaçak yapılaşmanın imar barışı kapsamına sokulmadan yıkılması gerekirken, yerel yönetimlerin seçim öncesi yasa dışı bu duruma göz yumduğu gözleniyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • bilgin (5 yıl önce)
    80 miliyonluk ukemizde bugun 10.5 miliyon imar barışi müracaatı var.Bu sosyal vaka.Bu gunun meselesi degil birkmis birkmis . Nasil duzelecek.Bir yerden başlamak lazim.Iyi niyetli kanun.Sonucu Çok baş ağrıtacak. Şimdi fırsati bulan Teraslara Gecekondu, evin bahcesine Gecekondu ,Oturma odalarni dükkan yapiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal özdağ (5 yıl önce)
    Büyük şehiri selahattin Gürkan düzeltecek yeşilyurt u Cem Parlak Battalgazi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (5 yıl önce)
    Bütün yorumlarımda yazmıştım.Yine yazıyorum. Cumhurbaşkanımız ovalara "DOKUNMAYIN" diyor siz ovaların içine ediyorsunuz.Karakavağa neden imar verdiniz Tecdedeki endemik bitkileri bahçeleri neden mahvettiniz.Hiç olmazsa en son ortada binaların yükseldiği alanları bıraksaydınızda çocuklarımıza gelecek nesillerimize bağlı bahçeli evler örnek kalsaydı. Geçen yine bir yorumumda Malatyada sera kurulacak alanlarada imar girdi demiştimde birisi beleştirmişti. Hatta sayın valimden sayın il tarım müdürümden Fırat Kalkınma Ajansından sera konusuna el atmasını hatırlatmıştım... Neyse bu kadar yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)Mesut isimli kullanıcı yorumuna
    Reisin mi dokunmayın ovalara demiş? O yüzden mi memleketin her tarafı kendi yandaş firmaların yaptığı devasa toki konutları ile doldu? O yüzden mi tek yesil alan kalmadı? Akplilerin gazını almayı çok iyi biliyor walla helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tokinin yaptığı yerler yine şehirden uzak tepelik alanlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Öznur (5 yıl önce)
    Bu saatten sonra taşra mahallelerinden fakir semtlerden bi beklentiniz olmasın insanların düzenini bozmayın ya da ev ve para karşılığı haklarını verin insanları mağdur etmeyin .
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasemin (5 yıl önce)
    Bu haberi kim yapti cok merak ettim resmen insanlara hirsiz gibi kacakci gibi fazlalik gibi tabir etmis otuz kirk yil once yapilmis imarlari nasil oluyorda simdiki devlet yoneticilerini sorumlu tutarlar ustelik kendi mulkumuze yapmisiz kimseye dokunmamisiz adamlar bizi yoksaymamis kanun cikarmis hersey yasalara uygun hale getirilmis vs vs bu haberi yapan sahsi bence arastirin...hadsiz
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Birinci derece deprem bölgesi olan Malatya'da olacak bir depremde, bu kaçak yapılardaki zarar ve insan kayıplarından kim sorulu olacak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Başvuru yapmayan o kadar cok kişi varki, başvuru yapanlar kanunsuz iş yapmak istemeyenler
    0
    0
    Yanıtla