SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mehmet Akif'i Anlamak' Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıldönümü dolayısıyla Malatya'da Yavuz Bülent Bakiler'in konuşmacı olduğu bir konferans gerçekleştirildi.

Belediye Basın Bürosu'nun konferansa ilişkin basın bülteni şöyle:

"..İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’un 71. ölüm yıl dönümü nedeniyle, Malatya Belediyesinin düzenlediği, Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler’in konuşmacı olarak katıldığı “Mehmet Akif’i Anlamak” konulu konferans, Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konferansa başta Vali H. İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı H. Cemal Akın olmak üzere bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İstiklal Marşını okuyan Hüseyin Kartal ile Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler’in yazdığı “Sivas’ta Yoksul Çocuklar” adlı şiirini okuyan Muhammet Doğan isimli öğrenci salondaki izleyiciler tarafından alkışlandılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, İnsanları bir arada tutan, bir anlamda “çimento” görevini üstlenen Dil gibi, Din gibi, Vatan ve Bayrak gibi. “ortak değerlerin olduğunu o ‘değer’lerden birinin de, felaket yıllarında kaleme alınmış olan İstiklal Marşı olduğunu ifade ederek, “Her okuyuşumuzda iliklerimize, ruhumuzun derinliklerine kadar ürperten, coşturan; bizleri alıp ötelere götüren Milli Marşımız. Daha başka yüzlerce şiir ve nesirle karşımıza çıkan Akif, yazmış olduğu İstiklal Marşı ile milletimizin sinesinde taht kurmuş, istiklal ve bağımsızlığımızın şiir diliyle ilanını besteleyen “abide şahsiyet” olmuştur” dedi.

M. Akif Ersoy’un hayatına değinen, Başkan Akın, M.Akif Ersoy’un ailesinden iyi bir eğitim aldığını, gençlik yıllarında birçok dili iyi derecede öğrendiğini, en büyük eserinin de 7 cilt’ten oluşan “Safahat” adlı eser olduğunu söyledi.

Mehmet Akif’in Milli Mücadele döneminin gizli kahramanlarından biri olduğunu belirten Başkan Akın, “Mütareke ve istiklal mücadelesi yıllarında esarete isyan eden, Anadolu’nun dört bir yanını gezerek ateşli konuşmaları ile milletini uyanmaya davet eden Akif’in en önemli özelliği; sözü ile özünün, söylemi ile eyleminin örtüşür olmasıdır. Mehmet Akif, kurtuluşu batıda değil kendi değerlerinde ve kendi değerlerinin ihyasında gören, batıyı “tek dişi kalmış canavar” olarak niteleyen, hayatı boyunca bu değerlere dönüşün mücadelesini veren “özgün” bir kalem, “yerli” bir mütefekkirdir. Akif gibi çok yönlü dev bir şair ve mütefekkiri bir selamlama konuşması hudutları içerisinde anlatmak oldukça zor. Fakat vefatının 71. yıldönümünde O’nu özetle de olsa anmayı vazifenin ötesinde bir borç bilerek bu programı düzenledik. Yoksa bütün bu söylediklerimizin elbette onun çap, ağırlık ve ustalığını taşımadığını biliyoruz” dedi.

Konferansa Malatya ile ilgili anılarını anlatarak başlayan, fahri hemşerimiz Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler, katıldığı konferans, söyleşi ve panellerde “Dünya’ya yeniden doğarak gelmek mümkün olsaydı ve Cenab-ı Hakk da bana sorsaydı. Ey kulum nerede doğmak ve yaşamak istersin diye sorsaydı. Ben Malatyalı olarak doğmak istiyorum diye” söylerdim. Sözleriyle salondaki birçok dinleyiciyi gözyaşına boğan Şair – Yazar Bakiler, Malatya’yı çok sevdiğini bu vesile ile kendisini Malatya’ya davet eden Belediye Başkanı H. Cemal Akın’a teşekkür etti.

M. Akif Ersoy’u 44 ilde, birçok ilçede, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklere, Türk Cumhuriyetlerinde anlattığını belirten Şair – Yazar Bakiler, “M.Akif’i Anlamak demek Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine yükseltmek demektir, M. Akif’i anlamak ve anlatmak demek, M. Akif ahlakıyla ahlaklanmak demek, Türkiye’yi son derece huzurlu bir ülke haline getirmek demektir. Bütün karanlıklardan sıyrılmak, bütün taassuflardan uzak kalmak ve Türkiye’yi adeta gül cenneti haline getirmek demektir. M. Akif, hem meşrutiyet devrimizin hem de Cumhuriyet devrimizin en büyük abide şahsiyetlerinden birisidir. Keşke onun gibi başka abide şahsiyetlerimizde olsaydı. Hem meşrutiyet devrimizin, hem Cumhuriyet devrimizin M. Akif Ersoy’dan daha büyük, daha önemli, daha saygıya değer ikinci bir edebiyat insanımız yoktur. Elbette Akif gibi önemli değerlerimiz vardır, Türk milleti yaşadıkça da olacaklardır. Akif çağının en önemli şahsiyetlerinden birisidir. İnanıyorum ki bin yıl sonra da, iki bin yıl sonra da insanlık değerleri ayakta kaldığı müddetçe, yani doğruluk, çalışkanlık, terbiye, vatanperverlik, insanlarla muhabbet, ilme kucak açmak, cehaletten kurtulmak gibi düşünceler oldukça Akif çok büyük olacak. O kadar mühim bir insandır” dedi.

”M. Akif Ersoy’un lisans bakımından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu, Türkçeyi çok iyi bildiğini, Arapça ve Farsçayı da en az Türkçe kadar iyi bildiğini, belirten Bakiler “Farsça ve Arapça’yı o kadar iyi biliyordu ki Kur’an – ı Kerim’i Arapça’dan Türkçeye aktarabildi. Bunların yanında Fransızca’yı da çok iyi biliyordu. Bunlarla beraber Akif doğu edebiyatı ve batı edebiyatını çok iyi biliyor. Yakın dostlarına göre Akif’in hafızasında 10 bin beyit varmış. Doğu ve batı kültürünü çok iyi bilen böyle bir şahsiyeti o yıllarda karalayanlarda vardı. İslam dinini çok iyi bilen böyle bir şahsiyete dün muhtaç olduğumuz gibi bugünde muhtacız” dedi.

Atatürk’ün, edebiyat ve kültür insanına çok önem verdiğine değinen Şair – Yazar Bakiler, Atatürk’ün “Bir Milletin iki tür ordusu vardır. Bir asker ordusu, iki kültür ordusu. Bu iki ordu arasında en önemli ordu kültür ordusudur” sözlerinin geleceğe ışık tuttuğunu belirten Şair – Yazar Bakiler “İşte bu sözden yola çıkarak günümüzde yaşanan Ermeni Soykırım iddialarına ve artan terör olaylarına karşı kültürel ordumuzun yetersiz kalması gösteriliyor. Bu nedenle ki M. Akif Ersoy gibi büyük şahsiyetler bizim kahramanlarımızdan birisidir. Millet edebiyatı olan topluluktur. Milletler kahramanlarıyla yaşarlar, kahramanlar milletlerine şekil verirler. M. Akif Ersoy’da milletinin kahramanı olmuş, milletine şekil vermiştir. Yazdığı “Safahat” adlı eserinde de milletine şekil vermiştir, yön göstermiştir. Bu nedenle millet kendisini çok sevmiştir. Naaşını on binlerce insan kilometrelerce yolu omuzlarında taşıyarak ve Türk bayrağına sararak götürmüşlerdir” dedi.

Konferansın sonunda Şair – Yazar Yavuz Bülent Bakiler, kendisini dinlemeye gelen vatandaşlara kitaplarını imzaladı.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız