SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Melita'dan Battalgazi'ye'' Yeniden..

A- A+ PAYLAŞ

Daha önce 2 kez gerçekleştirilen "Melita'dan Battalgazi’ye Tarih-Kültür-Arkeoloji-Sanat Günleri" etkinliklerinin 3'üncüsünü 15-25 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bu proje ile diğer çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

İlçe Belediye Başkanı Gürkan, Battalgazi ilçesinde gerçekleştirdikleri hizmetlerle ülke genelinde kendi çaplarındaki hiçbir belediyenin yapamayacağı işleri başardıklarını söyledi. Battalgazi ilçesini yaşanabilir bir kent haline getirmeyi başardıklarını belirten Gürkan, ilçenin daha önce her köşesinin harabe denilecek nitelikte olduğunu söyledi.

TARİHİ ESERLER AYAĞA KALDIRILDI
Tarihi eserlerin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten Gürkan şunları söyledi:

“Her tarafta yığınlar dolu sorunlar birikmiş ayrıca yıkık dökük işlemeyen bir hizmet gidişatı vardı. Teşbihte hata olmaz, altı kirli, oldukça zayıf gelişmeyen ve sorunların yumağı içinde kalan bir bebek örneği gibi benzetimim olmuştu. Göreve başladığımızda halkımıza ilçemiz için; bu çocuk sağlığına kavuşacak, yürüyecek ve koşacak demiştim. Göreve geldiğimizde ilk olarak musluğuna kadar çalışmayan, bakımsız bir yapısı olan belediye hizmet binasını onararak işe başladık. Belediyeye kurduğumuz yeni birimlerle düzenli ve organize bir şekilde çalışır hale getirdik. Battalgazi’yi geleceğe taşıyacak projeler arasında en önem verdiğimiz proje Melita’dan Battalgazi’ye Tarihi Kültür-Arkeoloji-Sanat etkinlikleri.”

3. MELİTA’DAN BATTALGAZİ’YE YENİDEN
3. Melita’dan Battalgazi’ye Tarih-Kültür-Arkeoloji-Sanat Günleri etkinliklerinin 15-25 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirten Başkan Gürkan konuşmasına şöyle devam etti:

“15-25 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız proje ile geçmiş yüzyıllarda yaşamış, önemli eserler ortaya koymuş, Battalgazi’ye mal olmuş şairlerin, yazarların ve halk kahramanlarının ve eserlerin tanıtımını yapmayı ve bu etkinlikleri gelenekselleştirmeyi hedefliyor, Battalgazi Belediyesi. Türkiye’de Battalgazi’nin doğduğu ve yaşadığı ilçemizin bilim camiası tarafından desteklenecek ve şekillenecek bir etkinlik hazırlanması önem taşıyor. Battalgazi şahsiyeti ve Battalgazi içerisindeki tarihi eserlerle birlikte Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat konusunda bilim adamları, yazarlar ve sanatçıların katılımı ile yapılacak lll. Melita’dan Battalgazi’ye, Tarih-Arkeoloji-Kültür Sanat günleri etkinlikleri ile ilçemizin günümüzde ve yarınlarda daha iyi tanınması açısından büyük önem taşımaktadır.

Projemizin ana hedefi ise şöyle:

Battalgazi ilçesinin yani diğer adıyla Eski Malatya’nın Anadolu topraklarında ilk Türk-İslam yerleşimine tanık olması ve önderlik etmesini Türklerin Anadolu’ya hakimiyetinin bu noktadan başlamasını anlatmak, Anadolu’daki kültür-sanat ve tarih bağlarını pekiştirmek, bütünleştirmektir. Anadolu topraklarında 1400 yıl önce yaşamış Battalgazi’nin menkıbevi kişiliğini anlatmak, çevresinde gelişen ortak kültür unsurlarının bütün canlılığı ile yaşadığını belgeleriyle göstermek, Battalgazi ilçesinin ülkemizdeki geçmişteki ve günümüzdeki yerini ve tarihi özelliğini tanıtmak, sahip çıkılmasını sağlamak, uluslararası arenada ülkemizin tanıtımına katkı sağlamak, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtımını yapmak ve turizm potansiyelini arttırmak. Battalgazi ilçesinin yaşanan kültür dokusunu işlemek, halk ile bütünleştirerek, yaşadığımız topraklar üzerinde varlığımızın temelindeki bağımsızlık ile biz oluşumuzun öz güvenini toplumla paylaşmayı varlığını sürdürmesi gereken asırlar boyu devam ederek gelen kültürel dokuyu yeniden ayağa kaldırmak Türk kültürünü canlı tutmayı hedeflediğimiz bu proje hem Battalgazi hem de Battalgazi Belediyesi için çok önemli bir proje.

Battalgazi kaymakamlığı ile işbirliği çerçevesinde çalıştığımız bir proje. Malatya ve Battalgazi yöresinde tarihi araştırmalara katılmış, çeşitli üniversite ve kuruluşlarda görev almış öğretim üyelerini tarihi eserlerin korunmasında yürütülen politik çalışmaları konusunda uzman çeşitli üniversitelerden seramik, Türk el sanatları, resim ve heykel sanatçılarını davet edeceğiz. Ayrıca, vakıflar, dernekler ile mahalli diğer kuruluşların desteğinde çeşitli dokuma, el işi, yöresel yemekler konusunda yeteri miktarda katılım sağlayacağız.

Öte yandan 895.000,00 EURO AB hibe projesi kapsamında AB küçük ölçekli altyapı kanalizasyon projesi ile Battalgazi ilçesinin en büyük sorunu olan kanalizasyon altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Bu projeye bağlı olarak çevre düzenlemeleri yapıldı ve tamamlandı. Artık Battalgazi’nin altyapı sorunu kalmadı. Orta refüj çalışmasının Alibaba mezarlığına kadar olan kısmı tamamlandı. İlçe etrafını çevreleyen kale surlarının sıptırız kapısının yapımına başlandı. Tarihi eserlerin bir çoğunun restorasyonun yapılıp bitirdiğini ve restorasyonun yapılıp bitirildiğini ve restorasyonu devam eden Silahtar Mustafa Paşa Kervan Sarayı’nın önümüzdeki yıl tamamlanmasıyla ilçemiz çevresi ve tarihi zenginlikleri ile birlikte yaşanabilir bir Battalgazi haline gelerek Malatya’nın turizm merkezi olacak. İlçede, kazalara sebep olan Meydanbaşı mahallesi, Meydanbaşı ve Okul caddelerinin birleşim noktasındaki kavşak trafik akışının düzenli bir şekilde seyretmesi amacıyla belediye tarafından projelendirilerek, düzenlendi.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız