SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Memur Maaşlarına Ek Ödeme..

A- A+ PAYLAŞ


Ekonomide yakalanan bahar havası, memurun da yüzünü güldürecek. Edinilen bilgiye göre hükümet, memura bu yıl yüzdelik zam dışında ek ödeme de yapacak. Ek ödemenin muhtemel miktarı ise şöyle:

Aynı işi yaptığı halde döner sermaye ve kurum tazminatı gibi kalemlerden yararlanamayan 1,4 milyon memura ek ödeme müjdesi geldi. Hükümet, 2008 yılında olduğu gibi bu sene de eşit işe eşit ücret dengesini sağlamak için kamu çalışanlarına ek ödeme vermeye hazırlanıyor. Zam miktarı henüz tespit edilmedi ancak 60-100 lira arasında bir artış bekleniyor.

Hükümetin 5 yıllık plan dahilinde uygulamaya koyduğu eşit işe eşit ücret düzenlemesi, ekonomik kiriz sebebiyle verilen aranın ardından yeniden devreye alınıyor. 2008 yılında başlayan uygulama ile 2012'ye kadar memurlar arasındaki ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılması amaçlanıyordu. İlk adım 2008 yılında atılırken, aynı işi yaptığı halde düşük ücret alan memurlara 103 ile 275 lira arasında ek ödeme zammı yapılmıştı. Çalışanlar arasındaki dengeyi sağlayacak düzenlemenin 2012 yılına kadar süreceği belirtilmişti. Ancak araya giren ekonomik kriz sırasında düzenleme rafa kaldırılmıştı.

Kriz aşılmasıyla birlikte hükümet, ek ödeme düzenlemesini yeniden gündeme aldı. Buna göre bu yıl memurlara, yüzdelik zam dışında ek ödeme de verilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda özel bir çalışma yapıldığını açıkladı. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 2 saatlik bir görüşme yapan Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da konuyu Başbakan'a iletti. Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'ın, toplantıda Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'dan ek ödemeye ilişkin bilgi alırken çalışma yapılması konusunda da talimat verdiğini söyledi. Kamuda yaklaşık 1 milyon 400 bin memur, döner sermaye ve kurum tazminatı gibi gelir kalemlerinden faydalanamıyor. Bu çalışanların maaşı, muadillerine göre daha düşük. Aradaki maaş farkının dengelenmesi için 5 yıl içinde ortalama 360 TL iyileştirme yapılması öngörülüyor. Bu çerçevede 5793 sayılı yasada değişiklik yapılmıştı. Böylece aynı unvana sahip, aynı işi yapan kamu personeli arasındaki ücret farklılığını gidermek için ek ödeme mekanizması devreye girdi.

Yasa, ek ödemenin ne kadar olacağını belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu'na bıraktı. Bu sebeple yaklaşık 1 milyon 400 bin memurun her yıl alacağı ek ödeme miktarı Bakanlar Kurulu tarafından tespit ediliyor. Kurul, bu yetkisini kullanarak 2008 yılında memurlara ek ödeme vermişti. Buna göre öğretmen ve imamlar 112, hizmetli 103, başkomiser 156, polis memuru 161, doktor 195, müsteşar 108 lira ek ödeme aldı. Uygulamanın takip eden yıllarda da sürmesi bekleniyordu. Ancak ekonomik krizle birlikte uygulama rafa kalkmıştı. Memur-Sen'in geçen yıl 60 TL'lik ek ödeme talebi, bütçe açığı sebebiyle kabul görmemişti.

MAAŞLARDA 60-100 LİRA ARASINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Ancak ekonomide yakalanan bahar havası, memurun da yüzünü güldürecek. Edinilen bilgiye göre hükümet, memura bu yıl yüzdelik zam dışında ek ödeme de yapacak. Ek ödeme miktarının ne kadar olacağı henüz netlik kazanmazken ortalama 60 ile 100 TL arasında ek ödeme yapılması bekleniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ek ödemelere ilişkin 2008 yılında bir düzenleme yapıldı, ilk adımı attık. O ilk adımın maliyeti 2,5 milyar lira civarındaydı. Daha sonra, bütçe imkânları elvermediği için sonrasını getiremedik. Ama şu anda üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki dönemde yine bütçe imkânları çerçevesinde fazla borçlanma ihtiyacını artırmadan bunu sağlayabilecek bir şekilde çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda yardımcı olacağız." dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise bu yıl toplu görüşmelerde hükümetten enflasyon üzerinde zam talep edeceklerini belirtirken, "Geçen yıl da ısrarla yüzde 4+4 zam istedik. Fakat Maliye kanadında kabul görmedi. Ancak enflasyon sebebiyle memurun aldığı zam yüzde 3,6 oldu. Eğer bu masada verilseydi bir anlamı olacaktı." değerlendirmesini yaptı.

(Zaman)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız