SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Memur Zammındaki Kavga !

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:47:31
Memur Zammındaki Kavga !
A- A+ PAYLAŞ
 
Maliye Bakanlığı, memurların talep ettiği zammın bütçeye 25 milyar lira yük getireceğini açıklayınca toplu sözleşme görüşmeleri kilitlendi. Memurlar bugün tüm yurtta eyleme çıkıyor.
 
Hükümetin memur zammı teklifinde yaptığı sınırlı iyileştirme, memurların talepleriyle Maliye’nin bütçe hesapları arasındaki uçurumu kapatmayınca, onbinlerce kamu çalışanına grev yolu gözüktü. 2012 için yaptığı 3+3’lük zamteklifini yüzde 3.5+4’e çıkaran hükümet ile Memur-Sen’in talepleri arasındaki yaklaşık 25 milyar liralık fark telafi edilemeyince ipler koptu. 
Hükümet ile memurlar arasındaki ilk temasta, Memur-Sen’in zam talebini değerlendiren Maliye Bakanlığı, teklifin bu haliyle kabul edilmesi halinde bütçeye yaklaşık 28 milyar TL’lik ek yük getireceğini belirtti. Maliye Bakanlığı, 3+3’ün üzerine yapılacak 1 puanlık artışın bile bütçeye 1 milyar TL’lik yük getirdiğini anımsattı. 
 
Uzlaşma sağlanamadı
Geri adım atmaya karar veren hükümet, 2012 için yüzde 3+3’lük zam teklifini 3.5+4’e yükseltti. 2013 için yeni teklif yapmayan hükümet, yaklaşık 2 milyar liralık bir ek maliyetle pazarlıkları bitirmeyi planlıyordu. Memur-Sen, 2012 için talebini yüzde 7.5+7.5’e, 2013 için yüzde 6.5+6.75’e indirdi. Memur-Sen  bunun geri adım olmadığını, hükümetin uzlaşmaz tavrına ironik bir yanıt olduğunu açıkladı.  
Bütçe planları ile memurların talepleri arasındaki uçurum kapatılamadı. Taban aylığa da zam isteyen Memur-Sen’in talebi ile hükümetin son teklifi arasında yaklaşık 25 milyar liralık fark bulunuyor. Memur-Sen’in eş yardımı zammı, 4-C’liye yüzdelik zam, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması talepleri de bütçe hedeflerini sarsacak unsurlar olarak görülüyor. 
Son sözü söyleyecek Hakem Kurulu’nun Maliye kanadı da bütçeye getirilecek ek yüke dikkati çekecek. Maliye, bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Plan ve mali disiplini gerekçe göstererek, “Bu son teklifimiz” diyen Başbakan Erdoğan’ın vurgusuna uygun tavır alacak.
 
HÜKÜMETE GÖRE ZAMMIN MALİYETİ BÜYÜK
 
25 milyar liralık maliyet, hükümet açısından pek çok yatırıma kaynaklık edecek bir tutar anlamına geliyor. Bazı kamu 
harcamalarının proje tutarları şöyle:
-  2012 yılı ulaştırma - haberleşme yatırımları 12.3 milyar TL.
-  Eğitim yatırımları 5.9 milyar TL.
-  Tarım projeleri 5.5 milyar TL.
-  DSİ’nin 2012 yatırımları 1.6 milyar TL.
-  Deriner Barajı’nın maliyeti 6.6 milyar TL.
-  Ankara - İstanbul hızlı tren yatırımı 7.9 milyar TL.
-  Karayolları 2012 yatırımı 500 milyon TL. 
-  Başkent Doğalgaz’a gelen en yüksek teklif 1.6 milyar TL.
 
Memurlar deli gömleği giyip tweet atacaklar
Hükümetle toplu sözleşme masasında anlaşamayan ve gözlerini Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na çeviren memurlar, tepkilerini eylemlerle gösterecek. KESK ve Türkiye Kamu-Sen bugün bütün iş kollarında iş bırakacak. Memur- Sen ise Eğitim-Bir-Sen’in iş bırakacağını, üye sendikaların eyleme katılmakta serbest olacağını bildirdi. Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-Sen,  Türk Eğitim Sen ve Birleşik Kamu-İş’in ilk defa aynı anda greve çıkmasıyla okullarda hayat duracak. 500 bini aşkın öğretmen işbaşı yapmayacak.
 
İlginç eylemler hazırlandı
Meydanlar ilginç eylemlere sahne olacak. Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları, hastaneleri önünde deli gömleği giyecek. Memur-Sen, tepkisini sosyal medya üzerinden de gösterecek. Yüz binlerce Memur-Sen üyesi, bakanlara, milletvekillerine tweet atarak taleplerini iletecek. Memur maaşları konusunda son sözü söyleyecek olan kamu hakem heyetine seslenecek bir eylem de Memur-Sen’in gündeminde. Sayıştay Başkanı Recai Akyel’in belirleyeceği bir yerde toplanacak olan heyete, kitlesel basın açıklaması ile seslenilmesi planlanıyor.
 
Çelik: Her şeyin bir ölçüsü var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların yapacağı eylem için, “Eylem ve tepki olabilir. Hukuk devletinde her şeyin ölçüsü vardır. Başka yere çekilmesi yanlıştır” dedi. Çelik, şunları söyledi:
“Görüşmelerimiz sırasında içeride barış ve dostluk vardı. Sistem yeni bir sistem. Alışmamız gerekiyor. İlk defa 11 hizmet kolu bütün sorunları konuştu. 56 konuda mutabakat sağlandı.”  

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız