SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mera Kirada, Köylü Tasada..

A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ merkez Doğu Mahallesi, İkinciler, Altunlu ve Karapınar köylerinde bulunan 11 bin dönümlük mera alanının 9 bin dönümü ihale ile 8 firmaya 25 yıllığına kiraya verildi. Kendilerine haber verilmediğini iddiasıyla yapılan kiralama ihalesine itiraz eden köylüler, “Köylüyü tarımı ve hayvancılığı bitirdiler. Elimizde kalan birkaç hayvanı da Kaymakamlığın, Valiliğin veya TBMM’nin önüne mi götürelim?” diyerek mağduriyetine neden olacak kiralamanın iptal edilmesini istediler.

Konuyla ilgili duyarlı çevreler “Kiralanan alanlar amacına uygun olarak değerlendirilirse bölgenin yararına olacak. Ama Sümerbank Fabrikası örneğinde olduğu gibi farklı amaçlarla değerlendirilirse köylülerin zararına olur” diyerek, kiralanan alanların amacı dışında kullanılmaması için sıkı denetimlerin yapılmasını istedi.

İhaleyi alan firma temsilcileri de “Bölgedeki mera alanları ya atıl halde ya da işgal altında idi. Yapılan kiralama ile o bölgede yapacağımız yatırımlar ile hayvancılığı geliştireceğiz” diyerek yapılan ihalenin bölge halkının yararına olduğunu savundular.

Tarım İl Müdürlüğü Mera Komisyonunca “Atıl durumda olan mera alanlarının ıslahı karşılığında kiralanması” kararı doğrultusunda Akçadağ merkez ve bağlı köylerinde bulunan 11 bin dönümlük mera alanının 9. bin dönümü yapılan ihale ile 8 firmaya kiralandı.

2 Temmuz’da yapılan ve 11 firmanın katıldığı, pazarlık usulü yapılan ihalede Akranlar Tarım, Kaçmazlar Tarım, İnci Tarım, Ak-Süt Tarım, ALB Tarım, Remzi Erşahin, Şampiyonlar Tarım ve Merih Tarım adlı firmalar sundukları proje ve verdikleri fiyatlarla 25 yıllığına mera alanlarına sahip oldular.

Köylerine ait mera alanlarının kendilerine haber verilmeden ihaleye çıkmasına ve 25 yıllığına kiraya verilmesine karşı çıkan Gölpınar Mahallesi muhtarı Selahaddin Akduman, kiralamanın kendilerine haber verilmeden yapıldığını içeren şikayet dilekçesini Kaymakamlığa verirken, eski muhtar Mehmet Kaya Şahin ise; “Firmalar, mera alanları dışında özel mülkiyette satın aldılar. Anlaşılan geçim kaynağımız olan tarım ve hayvancılıktan sonra bizleri de bitirecekler. Önceleri 300-400 civarında olan büyükbaş hayvan sayımız şimdilerde 50’ye düştü. Bu hayvanlarımız nerede otlatacağız? Hayvancılık desteklenecekse yöre köylülerden başlanması gerekmez mi? Akçadağ Gölpınar’da Karadenizlinin ne işi var?” diyerek kiralamanın iptal edilmesini ve mera alanlarının köylülere verilmesini istediler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız