SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Meraları Satıyorsunuz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:37:55
A- A+ PAYLAŞ
 
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, meraların 49 yıllığına kiralanacak olmasına tepki gösterdi. 
 
Kiraz, yaptığı açıklamada " Geçen yıllarda Akçadağ, Doğanşehir, Yazıhan Bölgelerinde ağırlıklı olmak üzere önemli yüz ölçüme sahip meralar birilerine satıldı. Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre; önümüzdeki Cuma günü Akçadağa bağlı Yağmurlu ve Ilıcak , Battalgaziye Bağlı Şişman, Doğanşehire bağlı Reşadiye ve Dedeyazı , Malatya Merkeze bağlı Samanköy ile şu an bulunduğumuz ve değerli köylülerimizle birlikte satışına karşı çıktığımız Kuşdoğan köyünde yine mera satışları  gerçekleştirilecektir." dedi. 
 
"Köylülülerin Öz Malıdır"
 
Meraların köylülerin öz malı olduğunu söyleyen Kiraz, "Zaman zaman bu meraların yetersizliği yüzünden kapı komşusu ile bile bu insanlar husumet yaşamışlardır. Bu meralar köylerde hayvan tespiti yapılarak adeta her hayvanın bile özgürlüğüne kısıtlama getirilmekte, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların otlatılacağı metrekare, santimetrekareler hesaplanarak fazlalık satılmakta denilmektedir. Yani hayvana sen şu kadar metrekarede otlayacaksın denilmektedir.
 
Bu değerli köylülerimizin meralarının metrekaresini santim santim hesaplıyorsun, bu köylünün geçimini nasıl sağladığını, çocuklarını yarınlara nasıl hazırlayacağını, bu köylerde hangi zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini niye hesaplamıyorsun. Kısaca köylüye hayvancılık yapma diyorsun, üretme diyorsun, çiftçilik yapma diyorsun. Köylüyü , çiftçiyi, o milletin efendisini açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum ediyorsun. Zaten üreten fabrikaları birilerine peşkeş çektin, daha önce bu köylerde tütün üretimi vardı, pancar üretimi vardı, şimdi bunların hiçbirisini üretemiyor." ifadelerini kullandı. 
 
"Meraları Satıyorsunuz"
 
CHP İl Başkanı Enver Kiraz, sözlerinin şöyle sürdürdü; " Gelinen noktada meraları da satıyorsun. Hayvancılıkta yapma. Ben senin meralarını birilerine kiralarım, sen de git o kiraladığım kişiye çalış kardeşim. Ne işin var üretiyorsun . Ne işin var hayvancılık yapıyorsun. Diyorsun. Bu mera satışlarını bizler ifadede zorlanıyoruz. Çünkü bu özelleştirme değil, bu peşkeş değil, bu onun ötesinde bir şey. Bu karış karış sat, dağı taşı sat anlayışı. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değil. Köylüye bu kadar zulüm niye ? Hayvancılığı desteklemek için Ziraat Bankası destek kredileri veriyor. Bu krediyi verirken bir daire yada gayrı menkul ipotek istiyor bir de iki memur kefil istiyor. Peki Kuşdoğandaki, Dedeyazındaki Mehmet Dayıya kim kefil olur ? Demek ki bu teşvikte köylüye değil, birilerine, bu meraları kimlere vereceklerse onlara, Sayın Valimiz meraların kiraya verilmesini savunuyor, bu doğru bir yöntem diyor. Çünkü meraları kiralayanlar diyor Malatya yeşil kuşak araştırma seferberliğine 1 Milyon ( 1 Trilyon )
TL bağış yapmışlardır. İşte rantın, peşkeşin belgesi. Eğer bu kişilere ciddi bir rant sağlanmamış ise niye bu kadar bağış yapsınlar acaba ? Kaz gelen yerden tavuk esirgemiyorlar. Yine bir müjde veriyor. Proje sonunda meralar tekrar köylümüzün kullanımına sunulacaktır. Yani 49 yıl sonra. Yani doğacak bebek bile 49 yaşında olacak. Demek ki Sayın Valimiz bu açıklama ile yeni doğacak nesillerimizi düşünüyor en azından. Birde meraların satışı dışında önemli bir konuda şu. Bu köylülerimiz genelde her yıl yaz aylarında yaylalara gidiyor. Yaylalara giderken de kendi yüzlerce yıldır kullandıkları yaylakları hayvan sayısına göre kiralamak durumunda. Yani kendi yerleşim yeri olan yaylalarını kiralamak zorunda kalıyor. Yine kaç hayvanı hangi bölgeye götüreceği, orada yerleşik kimlerin kalacağı, hayvanları otlatacak çobanlardan bile savcılık kağıdı isteniyor. Sanki çoban devlet memuru olacak. Bu sisteminde doğru olmadığını bu vesileyle ifade etmek istiyorum. Yapılması gereken köylüyü, çiftçiyi, her geçen gün yoksulluk batağına sürüklemek olmamalı. Hayvancılığa, çiftçiye destek verilmeli. Çiftçi, köylü gelir sağlayarak üretmeli, mutlu bir yaşam sürmeli. Bu çerçevede Cuma günü yapılacak mera satışları durdurulmalı, bu yanlıştan dönülmelidir." dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız