SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Merkezi Malatya'da Olacak'

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP)'nin kurumsal alt yapısını geliştireceklerini ve üniversitelerin alt yapıları için çok ciddi destekler sağlayacaklarını söyledi.

Memleketi Bingöl'e giderken Ankara'dan uçakla Malatya'ya gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya Havaalanı'nda Vali Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Mustafa Şahin tarafından karşılandı.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kanalboyu'ndaki Mado Cafe'ye geçerek burada bir süre dinlenip dondurma yedi.

"SON DERECE OLUMLU BİR DÖNEME GİRİYORUZ"
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bugünkü küresel ortamda, küresel rekabet şartlarında bizim artık 'küçük olsun, benim olsun' mantığından çıkıp, daha bölgesel ölçekli konulara yaklaşmamız lazım. Dünyada bu bölgeye rekabet gücü sağlayacak bazı sektörler, alanlar belirlememiz lazım. Güzel bir işbirliği ile bu süreci götürmemiz lazım. Üniversitelerimiz burada son derece önemli bir aktör. Biz DAP Projesi (Doğu Anadolu Projesi) kapsamında üniversitelerimizin de ciddi oranda alt yapılarını destekleyeceğiz. Üniversite-sanayi işbirliği, üniversite-toplum işbirliğinin gelişmesi ile yerel yönetimi ile merkezi idarenin taşra birimleri ile bütün bu uyum içinde inşallah bu bölgeyi hak ettiği noktalara taşımaya gayret edeceğiz. Milletvekillerimiz ile hep birlikte yıllardır bu konuları tartışıyoruz.Şimdi bunları gerçekleştirme imkanımız olacak. Son derece olumlu bir döneme giriyoruz. Dünyadaki krizinde giderek hafifleyeceği, ülkemizin de bundan olumlu etkileneceği bir dönem. Bütün bu
şartları birleştirdiğimiz zaman inşallah önümüzde çok daha güzel günler olacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

"DAP'IN KURUMSAL ALT YAPISINI GELİŞTİRECEĞİZ"
Bölgede yeni ekonomik çalışmalar konusunda özelikle DAP Projesi'nin kurumsal bir yapıya kavuşturulacağını söyleyen Bakan Yılmaz şu şekilde konuştu, "Doğu Anadolu ile ilgili olarak DAP Projemiz var zaten. Doğu Anadolu Projesi. DAP, GAP, KOP gibi bölgesel gelişme projeleri bana bağlı.
Yalnız DAP'ın biraz daha kurumsal alt yapısının biraz daha gelişmesi gerekiyor. GAP projesi daha belirgin bir proje. DAP üzerinde de Devlet Planla Teşkilatı olarak çalışıyoruz. DAP'ı da biraz daha kurumsal yapısı belirgin,
takvimi daha belirgin, sorumlulukları daha netleştirilmiş bir plana dönüştürme konusunda çalışıyoruz. Kalkınma Ajanslarının oluşması bu anlamda önemli bir adım. DAP projesi içinde önemli bir adım. Diğer konular üzerinde de çalışıyoruz. Özellikle DAP'ta belli havzalar önemli. Bir Ağrı Dağı DAP için bir değer. Van Gölü bir değer. Muş Ovası bir değer. Önemli odakları da dikkate alarak, cazibe merkezi olacak illeri de dikkate alarak bu yönde bir planlama yapıyoruz."

"KALKINMA AJASINDA BÜTÜN İLLER EŞİT OLARAK TEMSİL EDİLECEK"
Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinin bağlı olduğu Kalkınma Ajansı'nın Malatya'da kurulması ile ilgili olarak ise Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kalkınma Ajansı'nın öncelikle hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Öncelikle bu Malatya Kalkınma Ajansı değil. Onu düzeltelim. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl'ü kapsayan bir Kalkınma Ajansı. Merkezi Malatya'da olacak. Fakat bütün bu illerde Yatırım destek Ofisleri dediğimiz ofisleri olacak. Yönetim kurullarında bütün bu iller eşit ağırlıkla temsil edilecek. Başkanları bu illerimizin valileri arasında rotasyonla dönüşümlü olarak yapılacak. Dolayısıyla merkez Malatya ama, bundan kimin faydalanacağını bilemeyiz. Hangi ilimiz daha fazla proje üretirse, daha fazla kapasite geliştirirse, o ilimiz daha fazla faydalanacak. Benim bütün illere tavsiyem, bu süreçte proje üretme kapasitelerini geliştirmeleri. Belediyelerimizin içinde, valiliklerimiz bünyesinde, Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde mutlaka proje ofislerinin oluşması lazım. Sivil toplum, özel
sektör, kamu yapacağı projelerle bu imkandan faydalanacaklar. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl bölgemiz aynı zamanda Teşvik Paketi'nde 4. bölgede yer alıyor. Bir taraftan Kalkınma Ajansı, diğer taraflardan teşviklerden 4. bölge olması ve buna ilave olarak bu illerimizin DAP kapsamında bulunması ve bunların eş zamanlı olması çok önemli. Gerçekten bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor. Malatya'da çok önemli, girişimci bir potansiyel olduğunu biliyoruz. İnşallah bunu harekete geçirme noktasında bu kurumsal yapılar çok yararlı olacak" diye konuştu.

Malatya Valisi Ulvi Saran, "Sayın Bakanımızın Kalkınma Ajansı'nın kuruluşu ile ilgili sürecin başlangıcında ilimize teşrif etmeleri bizim için çok güzel bir şans. Yaptıkları açıklama, bölgemizin çok büyük bir kalkınma potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Bu çerçevede yürütülecek hizmetlerin elbette ki, hem bölgesel potansiyelin makro seviyede kullanılması yönünde ağırlık taşımasını gerektiriyor. Hem de yönetim anlayışı itibariyle burada merkezi idarenin taşra birimleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Ticaret ve Sanayi Odaları ile birlikte kalkınmanın bir paylaşım platformu, bir paylaşım zemini üzerinde yürütülmesini gerektiriyor. Bu anlamda bölgemizin ortaya çıkan bu şansı çok iyi değerlendireceğini ev ülkemizin de son dönemlerde kazandığı ivme ile birlikte, küresel ekonomik krizinde sönmeye yüz tuttuğunu dikkate alarak olumlu bir gelişme ve kalkınma seyri içerisine girmesini bekliyoruz" ifadelerini kaydetti.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, "Sayın bakanımıza özellikle bölgenin bakanı olarak çok teşekkür ediyoruz. Bölgeye gösterdiği özel hassasiyet için özel teşekkür ediyoruz. Sayın bakanım Malatya'ya da ayrıca gelecek. Bugün sadece Bingöl'e geçerken gece uçuşunu Malatya'ya yaptı" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da "Kalkınma Ajansı'nın Malatya'da kurulması ve hem de yanı zamanda Teşvik Paketi'nde iyi bir noktada bulunması Malatya'nın ekonomik kalkınma üssü olacağına inanıyorum. Kalkınma Ajansı'nın Malatya'da kurulmasından dolayı emeği ve desteği olan Devlet Bakanımız sayın Cevdet Yılmaz'a teşekkür ediyorum" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, kısa bir dinlenmeden sonra makam aracı ile karayolu ile Bingöl'e gitti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız