SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Meslek Eğitimine Önem Vereceğiz"

0
Güncellendi - 2016-11-26 03:38:35
A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Önümüzdeki dönemden sonra okul öncesi eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Yine her öğrencimizin bir lisan öğrenmesini istiyoruz. Eğitimin kalitesini arttırmak için ikili öğretimi kademeli olarak kaldırıyoruz, tam gün öğretime geçiyoruz. 2019’un sonunda ikili eğitimi kaldıracağız” dedi.

Malatya’da Vali Galip Demirel Ortaokulu’nun açılış törenine katılan Bakan Yılmaz, milli eğitime ayrılan kaynağın birinci sırada olduğunu ifade etti.

Yılmaz, OECD’nin yeni eğitim raporunun yayınlandığını 2008-2013 yılları arasında eğitime en fazla kaynak ayıran ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, “Eğitime ayrılan kaynakla eğitim alanında birçok yatırımı gerçekleştirdik. Okul yaptık, derslik yaptık. Bizim dönemimizde 300 bine yakın derslik yapıldı. 2002-2003 yılı öğretim yılında derslik sayısı 379 bin iken bugün derslik sayısı 471 binin üzerindedir. Yeni yapılan dersliklerle birlikte, derslik başına düşlen öğrenci sayısı ilköğretimde 36’dan 25’e düşürdük. Bizim dönemimizde Malatya’ya 4 bin 428 derslik yapıldı. Öğretmen sayısı da 7 bin 334’ten 12 bin 700’leri geçti” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMİN EN TEMEL UNSURU ÖĞRETMENDİR”

Eğitimin en temel unsurunun öğretmen olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

“Öğretmen sayısını öğrettik. Eğitimin en temel unsuru öğretmendir. Okulunuz olmasın, kitabınız olmasın öğretmeniniz varsa ders yaparsınız. Ama kitap var, derslik var, her türlü malzeme var fakat öğretmen yoksa ders işleyemezsiniz. Çünkü öğretmen eğitimin en temel unsurudur. Bu dönemde en büyük yatırımı öğretmene yaptık dersek, doğrudur. Bu yıl yaklaşık 50 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihinde 50 bin öğretmenin atandığı dönem bir elin parmaklarını geçmez. Bizim dönemimizde 561 binin üzerinde öğretmen ataması yapıldı. Bugün gördüğünüz her üç öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atandı dersek, doğru söylemiş oluruz. Bugün öğretmen sayımız 903 binin üzerindedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir milyonun üzerinde nüfusumuz var. Öğretmenlerimizin mali ve sosyal haklarında da önemli iyileştirmeler yaptık.”

BAKAN YILMAZ GELECEK YIL YAPILACAK ÇALIŞMALARI ANLATTI

Bakan Yılmaz, anaokulunun zorunlu eğitime gireceğini ve ikili eğitimi 2019 yılında kaldıracaklarını kaydederek, “Önümüzdeki dönemden sonra okul öncesi eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Yine her öğrencimizin bir lisan öğrenmesini istiyoruz. Allah nasip ederse ortaokul birinci sınıfları, yani ilkokul dördüncü sınıftan sonraki ilk sınıftaki İngilizce eğitimiyle yoğunlaştırmak istiyoruz. Şuanda ilkokul 2,3 ve 4’te, 5, 6, 7, 8’de seçmeli olmak kaydıyla toplam 700 saat ders veriyoruz. Allah nasip ederse önümüzdeki yıldan itibaren seçeceğimiz pilot bölgelerle birlikte İngilizce vereceğimiz ders saatini bin 400 saate çıkartmak istiyoruz. Eğitimin kalitesini arttırmak için ikili öğretimi kademeli olarak kaldırıyoruz, tam gün öğretime geçiyoruz. 2019’un sonunda ikili eğitimi kaldıracağız. Bunun için 77 bin derslik yapılması gerekiyor. ‘İyi de kaynağı nereden bulacaksınız?’ dediler, kaynak millettir dedik. Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde meslek eğitimine önem vereceğiz. Bir kanunumuz var, çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Çıraklık eğitimine gidenlere asgari ücretin yüzde 30’u kadar bir ücret ödeyeceğiz. Ödenecek ücretin 3’te 2’sini de devlet olarak yine biz ödeyeceğiz. Staj döneminde öğrencilerimizin sosyal güvencesini, sağlık sigortasını devlet olarak biz sağlayacağız” diye konuştu.

“MALATYA’YA ÇOK ŞEYLER KAZANDIRACAKSINIZ”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise “Malatya’nın yetiştirmiş olduğu gerçekten müstesna,  siyaset ve bürokratlığı ile bizlere örnek olan ve bizlere yol gösteren değerli bir büyüğümüzdü Galip Demirel. İnsan vefat edince geriye amelinin devam etmesi için 3 şey bırakması lazım. Hayırlı evlat bıraktığında biz buna şahidiz, eserler ilim bıraktı dolayısıyla inanıyoruz ki vefatından sonrada hayırlı amelleri devam ediyor. Siz gençler ülkemiz için değerlisiniz. Malatya için bir değer olan Galip Demirel ismi verilen böyle bir okulda okuduğunuz için çok şanslısınız. Türkiye’de birleştirilmiş sınıflardan, eğitim araç ve ders gereçlerinin olmadığı, fiziki ortamların çok kötü olduğu yıllardan bu gün spor salonlarının, çevre düzenlemelerinin, laboratuvarların ve sınıflardaki öğrenci sayısı ile gerçekten sizler uluslararası nitelikte eğitim alıyorsunuz. Burada yetişmenizle, eğitiminizle Türkiye’nin yarınlarını teminat altına alacaksınız. Türkiye’nin yarınlarına büyük emekleriniz olacağına inanıyorum. Böyle bir okulda yetişeceğiniz ve inanıyorum ki Sayın Galip Demirel gibi bu ülkeye çok şeyler vereceğinize Malatya’ya çok şeyler kazandıracağınıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“MALATYA’NIN YETİŞTİRDİĞİ MÜSTESNA İNSANDIR”

Turizm eski Bakanı ve Galip Demirel’in kızı Güldal Akşit de duygu yüklü konuşmasında, şunları söyledi: “Tabi bu kürsüde konuşmak çok kolay değil, hele rahmetli Galip Demirel’in kızı olarak konuşmak, babayı anlatmak hiç kolay değil. Gerçi ne kadar anlatmaya gerek var, çünkü o Malatya’nın bağrından çıkan Malatya’nın yetiştirdiği müstesna insanlardan birisidir. Burada bulunan her bir Malatyalı hatta görev yaptığı yerlerde bulunan herkes Galip Demirel dediğinizde şükranla, minnetle, hizmetleri ile anıyor. Galip Demirel müstesna insan, tevazu ile büyüklüğü ile olsun yüzünden eksik etmediği tebessümü ile hep hizmete yönelik çalışmaları ile hatırlanıyor. Malatya’nın Orduzu köyünden çıkan 5 çocuklu ailenin sondan ikinci çocuğu ve okuma şansını yakalamış tek çocuğu. O gün ki zor şartlarda okuluna devam etmiş, azimle okumuş, arkasından da Malatya’ya ortaokula gelen 2-3 öğrenciden biri olmuş.”

“GALİP DEMİREL’DEN ÖĞRENDİĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR”

Malatya Valisi Mustafa Toprak ise “İyi bir şekilde alt yapımızın gelişerek devlete ve milletimize hizmet etme yolunda önemli şiar edindiğimiz önemli rolleri kendisinden aldığımız gönül adamı, hizmet insanı Vali Galip Demirel’i tekrardan rahmetle anıyorum. Galip Demirel çeşitli görevlerde bulundu. Hepsinin de geriye dönüp baktığımızda gerek İçişleri Bakanlığındaki mesleği, kariyer gerekse tüm personelin devlete ve millete hizmet etme yolundan Galip Demirel’den öğrendiği çok şey var” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ismetyilmazismetyilmaz1ismetyilmaz2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • turan yorulmaz (7 yıl önce)
    Şu kurdela kesimi kadar komik birşey olamaz herhalde.
    0
    0
    Yanıtla