SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meteoroloji Gitti, Uyarı Gelmedi!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:02:24
Meteoroloji Gitti, Uyarı Gelmedi!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya merkez ve bazı ilçelerde, havaların bir süre ılıman gitmesi nedeniyle ağaçların normalden 10-15 gün önce çiçeklenmesiyle oluşan don tehdidi endişesi, geçtiğimiz Pazartesi'ni Salı'ya bağlayan gece yarısından sonra sıcaklığın sıfırın altına, Darende'de de -7'ye kadar düşmesi nedeniyle çiçeklenmiş ağaçlar olumsuz etkilenince kabusa dönüştü. Ancak, bu olayda yaşanan önemli bir ayrıntı vardı. Türkiye'nin yüzde 90'ı kuru olarak ihraç edilen kayısı üretim merkezi olan Malatya'da, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kaldırıldığından, meydana gelen bu don olayında üreticiler önceden uyarılamamıştı. 

Daha önceki yıllarda, don tehlikesi olabilecek günlerde, Meteoroloji Malatya Bölge Müdürlüğü'nden önceden uyarı duyuruları yayınlanır, bunlar basın ve Tarım Müdürlükleri tarafından üreticilere duyurulur, saman- lastik yakma vs. gibi önlemler alınırdı. Ancak, çok önemli ekonomik değeri olan Malatya'da, özellikle kayısı üreticilerinin belirli dönemlerde çok dikkatle izlediği Meteoroloji Bölge Müdürlüğü teşkilatı kaldırıldı ve Malatya, Elazığ'daki bölgeye bağlandı. Bu kuruluşun Şoför Okulu yanındaki bina ve arazisi da aynı bakanlık bünyesindeki bir başka kuruma tahsis edildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün Malatya'dan kaldırılmasının ardından, kayısılar çiçeklendikten sonra meydana gelen ilk don olayından, önceden kimsenin haberi olmadı ve Salı sabahı kalkan üreticiler, çiçeklerin soğuk vurgunu nedeniyle dökülmeye başladığını gördüler.

Elazığ'da bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün, Malatya'daki kayısı üreticilerini don olayı ile ilgili bilgilendirme gereği duymaması ve belki de ilgisinde dahi olmamasının en önemli ve ağır faturasının böylece kesildiği yorumları yapıldı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün Malatya'dan kaldırılmasının, Malatya'yı etkilemeyeceğini söyleyenlerin bu iddiaları böylece boş çıkarken, endişelerini dile getirenlerin haklılığı ortaya çıktı.

Bu arada, tomurcuk aşamasına kadar don tehdidi ile karşı karşıya olan kayısıda, bu tehlikenin Nisan ayı sonuna kadar devam edeceği, bu nedenle Meteoroloji'nin önceden uyarı konusunda Malatya'da süratle organize edilmesi ve üreticiyi sürekli bilgilendirecek bir duruma "yeniden" getirilmesi gerektiği bildirildi.

FOTO: A.A.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız