SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevlâna'nın Okulu Yeniden Ayağa Kaldırılacak

0
Güncellendi - 2017-07-21 04:19:31
Mevlâna'nın Okulu Yeniden Ayağa Kaldırılacak
A- A+ PAYLAŞ

Mevlâna, Sadreddin Konevi ve Muhyiddin İbnü'l-Arabi'nin bir dönem eğitim gördüğü ve ders verdiği belirtilen Eskimalatya'daki Şahabiyye-i Kübra Medresesi, Battalgazi Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğünce turizme kazandırılacak.

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen medrese, 1363-1376 yılları arasında Memlüklülerin Malatya emiri Şahabettin Hızır tarafından mimar Muhammed bin Osman ve Takvur oğlu Stefan isimli Ermeni ustaya tamir ettirildi.

Haraba durumdaki medreseden günümüze ana eyvanın küçük bir bölümü ulaştı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan sondaj çalışmalarında ise kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı bir yapı olduğu tespit edilen medresenin, kuzey cephesinin ortasındaki taç kapısının temeli belirlendi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sondaj çalışmaları sırasında medrese temelinin doğudaki Battalgazi Anadolu Lisesine yönelmesi dolayısıyla kazı çalışmalarının durdurulduğunu anımsattı.

- Temelin üzerindeki okul yıkılıyor

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokolle okulun bulunduğu alanın da bu yıl kazı çalışmalarına dahil edildiğini belirten Gürkan, lisenin yıkım çalışmalarına da başladıklarını söyledi.

Medresede, Mevlâna, Sadreddin Konevi, Muhyiddin İbnü'l Arabi gibi mutasavvıfların yetiştiğini ve ders verdiğini aktaran Gürkan, Selçuklu sultanları Alaaddin Keykubat ve Gıyaseddin Keyhüsrev'in de Malatya'daki medresede eğitim gördüğünün bilindiğini ifade etti.

Gürkan, medreseyi aslına uygun olarak tekrar ayağa kaldırmak için çalışma başlattıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Medresenin kazı çalışmaları için daha önce kısmi kamulaştırma yapıldı. Çevresindeki bahçelerle ilgili kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Okulun yıkımının tamamlanmasının ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılacak. Medresenin temeli belirlendikten sonra buranın rölöve ve restorasyon projeleri çıkarılacak ve Vakıflar tarafından ayağa kaldırılacak."

Battalgazi'nin "Anadolu'yu anayurt yapan yer" olduğunu vurgulayan Gürkan, ilçede birçok tarihi eserin bulunduğunu kaydetti.

Gürkan, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasından sonra da ilimle taçlandığına dikkati çekerek, "Belh'ten gelen Mevlâna Hazretleri burada 8 yıla yakın süre kalmış. Alaaddin Keykubat öğrencilik ve şehzadelik hayatını burada geçirmiş. Sadreddin Konevi, İbnü'l Arabi gibi daha niceleri burada müderrislik görevini ifa etmiş. Şahabiyye- i Kübra Medresesi, Anadolu'yu bilim ışığıyla besleyen temel eğitim kurumudur. Bu anlamda medresenin ihya edilmesi için vakıflarla ortak çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Orhan YOLDAŞ, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • BÜLENT KAYA (6 yıl önce)
    Her yaptığınız iş takdire şayan Başkan gerçekten Vizyoner ve Çağdaş bir başkansınız, Malatya nın sizin gibi değerlere ihtiyacı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Zengin (6 yıl önce)
    Öncelikle sayın başkanın şahsında bu tarihî yapıyı ihyâ etmeyi düşünen tüm yetkilileri tebrik ediyorum.Sayın editör yukarıdaki metinde fâhiş bir bilgi hatası var: Şehâbeddîn Hızır veya tarihî kaynaklardaki ismiyle Şehâbeddîn Hızır Mirzâmira/Mezamir, hiçbir zaman Memlûk Türk Devleti'nin bir yöneticisi olmamıştır.Memlûklar 28 Nisan 1315'te Malatya'yı zapt ettiklerinde Memlûklara esir olmuş ve Kahire'ye götürülmüştür.Ne zaman öldüğüne dair herhangi bir kayıt da bulunmamaktadır.Konuyla ilgili tarafımızdan yapılan ve Malatya Valiliği Malatya Kitaplığı Projesi'nin 39.eseri olarak basılan İlhanlılar-Eretnalılar-Memlükler Dönemi Malatya (1295-1401) adlı esere bakılabilir.Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • eyyup (6 yıl önce)
    manevi bir yıkımın yeniden ayağa kaldırılması demek Şimdiden Emeği geçeceklerden Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Kulturune.sahip.cikmayan.millet.yok.olmaya. Mahgumdur.sayin.baskan.hizmetlerinix.icin.tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (6 yıl önce)
    Selahattin başkanıma bir Malatya lı olarak minnettarlığımı sunuyorum bu tarihi eserleri vakıflar bölge müdürlüğü ile birlikte ayağa kaldırılması her türlü taktirin üstündedir. İnşallah il kültür ve turizm müdürlüğü de ileride sizlerin ismini Malatya nın tarihine altın harflerle yazar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahi (6 yıl önce)
    Yerinde ve önemli bir çalışma.Fazla geç kalmadan,uzatmadan yapılmalı,turizme kazanılmalıdır.Emeği geçenlere şimdiden teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (6 yıl önce)
    Tarihine sahip çıkmayanin geleceğine de sahip olamayacağını düşünenlerdenim.Baskanimizin Malatya tarihi eserlerinin ayağa kaldırılması noktasındaki ustun gayretlerini takdirle karşılıyor ve bir malatya sevdalısı olarak teşekkür ediyorum.Kultur bakanlığımızın ve Vakıflar bölge müdürlüğünün de katkılarını unutmamak gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (6 yıl önce)
    helal olsun selahattin başkan kültürel olarak büyük bir adım attınız
    0
    0
    Yanıtla